Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '15

 
Kategori
Siyaset
 

"Çözüm Süreci"nde Abdullah Öcalan'ın 10 maddelik istek listesi...

"Çözüm Süreci"nde Abdullah Öcalan'ın 10 maddelik istek listesi...
 

Kaç zamandır içeriği belli olmayan “Çözüm Süreci”ni tartışıp duruyoruz. “Çözüm Süreci”nin içeriğini sadece iktidarla, Kürtçü parti HDP biliyor. Ülkenin Ana Muhalefet ve orta muhalefet(!) partisi, bu sürecin içinde ne olduğunu halk gibi bilmiyorlar.

Çözüm sürecinde taraflar arasında silahsızlanma aşamasının zamanlaması TBMM’ye gelen iç güvenlik paketiyle krize dönerken, 15 Şubat’ta açıklanacağı sızdırılan 10 maddelik yol haritasında nelerin olduğu yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Kısaca malum maddeleri özetleyecek olursak; Kürt statüsü, anadil ve kültürel hakların anayasaya girmesi, seçim barajının kalkması, partilere Hazine yardımının eşit dağıtılması, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın kabulü, terör yasalarının yürürlükten kaldırılması gibi pek çok adım yer alıyor.

Hükümetin müzakere taslağıyla ilgili çekince koyması ve hiçbir adım atmaması üzerine Öcalan, taslaktan hareketle çözüm sürecinde atılacak adımların bulunduğu her iki tarafa da yükümlülükler veren 10 maddeden oluşan yeni bir yol haritası hazırladı. Dikkatinizi çekerim, ömür boyu ağırlaştırılmış hapis cezası alan yeni yol göstericimiz, oturduğu yerden ülkeyi yönetiyor!..

Basına yansıdığı kadarıyla Kandil, yol haritasına onay verirken, hükümet silahsızlanma aşamasının öncelikli olarak yapılmasını talep etmiş.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine geçilmeden kavgaların yaşanmasına neden olan İç Güvenlik Paketi süreçteki olağan trafiğin de aksaması ihtimaline yol açıyor. HDP’li bayan vekiller kendi kendilerini darp ederken, aslında “Çözüm Süreci”ne zarar verdiklerinin farkında değiller(!)

Yeni yol haritasında yer alan maddeler ve öngörülen düzenlemelere şöyle bir göz atacak olursak:

Demokratik siyasetin önündeki engellerin kaldırılması: Siyasi Partiler Yasası’nın yürürlükten kaldırılması. Hazine yardımının eşit bir şekilde tüm partilere dağıtılması! Yüzde 10 seçim barajının tamamen kaldırılması.

Terör yasalarında değişiklik: Terörle Mücadele Yasası’nın kaldırılması. Ceza Muhakemeleri Yasası’nda değişiklikler ve yasal mevzuatta ilgili düzenlemelerin ele alınması.

Özgürlükçü, eşitlikçi ve demokratik anayasa: Kürt statüsünün anayasaya girmesi. Anadilde eğitim hakkı, kültürel hakların anayasada yer alması. Fikir ve düşünce özgürlüğüyle ilgili anayasal güvence.

Toplumsal dinamiklerin taleplerinin karşılanması: Kadın, gençlik ve çevre sorunlarıyla ilgili başlıkların ele alınması ve bu konularda düzenleme yapılması. Kadın meclislerinin kurulması.

Cezaevlerinin boşalması: Cezaevlerinde terör suçları kapsamında hükümlü bulunan kişilerin süreç kapsamında alınacak yolla birlikte tahliye edilmesi. Bu kişilerin topluma kazandırılması için alınacak tedbirler.

Yerel yönetimlere yetki verilmesi ve güçlendirilmesi: Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın kabul edilmesi. Türkiye genelinde bölge meclislerinin kurulması, yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması.

Silahsızlanma ve normalleşme: Müzakere kapsamında ele alınacak tüm başlıkların ardından örgütün Türkiye’deki silahlı faaliyetlerine son vermesi ve silahsızlanma aşaması.

Dağdan inişlerle ilgili tedbirler: Silahsızlanmayla birlikte dağdan inişlerle ilgili ekonomik, sosyal tedbirlerin alınmasıyla ilgili düzenlemeler.

Gördüğünüz gibi çok masumane(!) istekler. Ülkeyi bölünmeye götürmeyen(!)binlerce insanın ölümüne neden olmamış bir örgütün masum istekleri(!)

 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..