Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '08

 
Kategori
Güncel
 

"Devlet ve Asker" adlı beklenen kitabım çıktı!

"Devlet ve Asker" adlı beklenen kitabım çıktı!
 

ilk kez günışığına çıkarılan belgelerle... Salyangoz yayınları, 560 sayfa


Sevgili Dostlar,
5 yıldır İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde çalıştığım eserimi nihayet kitap olarak bastırmış bulunuyorum (SALYANGOZ YAYINLARIndan). Şu anda www.kitapyurdu.com'da haftanın kitabı olmuştur.
Heyecanımı önce sizinle paylaşayım dedim. İlgilenenler için kitabın önsözünden küçük bir alıntıyla kitap hakkında bilgi vermiş olayım...

Askerî güvenlik bürokrasisinin sistem içerisinde edindiği güçlü rol ve sivil ve siyasî alan üzerinde kurduğu hâkimiyet çok belirgindir ve ülke gündeminin önemli tartışma konuları arasındadır. Elinizdeki eserin amacı Türkiye’de askeri bürokrasinin süreç içerisinde edindiği yetki ve görevler aracılığıyla, bugün anayasal sistemde nasıl konumlandığını tespit etmektir. Bunu yaparken şöyle bir yol izledik. Öncelikle Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinden bugüne Türk hukuk mevzuatını tarayarak dönemler içinde askeri bürokrasinin hukuksal evrimini ve dolayısıyla rejim içerisindekini konumlanmasını saptamaya çalıştık. İkinci olarak, yasal düzlemde ortaya çıkan bu gelişmeleri bir tarihsel perspektif içinde sunarak, askerî bürokrasisinin sivil ve siyasî alan üzerinde kurduğu hâkimiyette hangi etkenlerin etkili olduğunu göstermeye çalıştık. Bize göre askerî bürokrasisinin sistem içerisinde edindiği güçlü rolün izleri geçmişte yaşanan olağanüstü dönemlerde aranmalıdır. Gerçekten de askerî bürokrasiyle ilgili olarak yapılan bütün kanunlaştırma girişimleri, kendi döneminin siyasi, ekonomik ve sosyal gelişmelerinden etkilenmiştir.

Bu nedenle eserin birinci bölümünde, Osmanlının son dönemi ve Cumhuriyetin ilk zamanlarında yaşanan olağanüstü koşulları ve askeri bürokrasinin sistem içerisinde nasıl konumlandırıldığını ve bu konumlandırmanın hangi dinamiklerin etkisiyle gerçekleştiğini inceledik.İkinci bölümde Genelkurmay Başkanlığı’nın geçirdiği bütün evreleri ve bu süreç içerisinde edindiği yetki görev ve yetkilerin neler olduğunu ele aldık.

Çalışmamızda ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı’nın hangi aygıtlarla siyasal alana müdahale ettiğini, “rejimi kollama ve koruma görevini” hangi yöntemlerle yerine getirmeye çalıştığını irdeledik. Üçüncü bölümde ise askeri bürokrasinin siyaseti yönlendirme ve gözetme işleviyle donattığı Milli Güvenlik Kurulu’nu ele aldık. Bunun yanında, yürürlükteki mevzuatta yaptığımız geniş bir tarama sonucunda Genelkurmay Başkanlığı’na tanınmış yetki, görev ve ayrıcalıkları madde madde verdik...

Ayrıca, Milli Güvenlik Kurulu’nun 1949 yılından itibaren yapmış olduğu toplantılarda ele aldığı konuları tespit ettiğimiz bir araştırmaya yer verdik. 1949- 2007 arasında yapılan toplantılarda ele alınan konuları, bu tarihler arasındaki gazeteleri ve arşivleri taramak suretiyle tasnif etmiş ve kitabımızda yer vermiş bulunuyoruz..

Kitap için irtibat adres ve telefonları:
Salyangoz Yayınları
Hobyar Mah. Cemal Nadir Sk.
Akşam Han, No: 13, Kat: 2
Cağaloğlu/İstanbul

Tel: +90212 528 92 15
Faks: +90212 528 92 14
e-posta: salyangoz@salyangozyayinlari.com

 
Toplam blog
: 34
: 4474
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

Kendimi bildim bileli hiç saf su içmedim... ÇAY benim abu hayat suyum... İnce belli bardakalar çabuk..