Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '10

 
Kategori
Kitap
 

"Din ve Beyin" Üzerine

"Din ve Beyin" Üzerine
 

Din ve Beyin Kitabı


Bir tespit

Yanlış mıdır tespitim ya da böyle bir genelleme yapılamaz mı bilmiyorum ama pozitif ilimlere kafa yoran ilim insanlarının (özellikle de tıp doktorlarının) ateizm (tanrıtanımazlık) çukuruna düştüğüne (sıkı bir biyografi kitapları okuyucusu olarak) pek rastlamadım. Belki de insan vücudunun mükemmelliği karşısında hayrete (hayranlık) düşüyorlardı. Bu hayret onları bir “ilahi kudret”in varlığına inanmaya götürüyordu.

Operatör Dr. İlhami Şanal

1970’li yıllarda yaşadığım kasabanın devlet hastahanesinde bir operatör doktor vardı: İlhami Şanal. Tek operatör.
Eski binadan ibaretti hastahane. ‘Sağdıç babam’ olduğu için yakından tanıma şerefine de nail olmuştum. O kadar mülayim, o kadar efendi, o kadar insan sevgisiyle dolu bir insandı İlhami Amca ki hayranlık duyardım kendisine.

Tutun ki ameliyat olmuşsunuzdur, hastanedesinizdir. Vakit gecenin bir yarısıdır. Uyku tutmamıştır sizi. Koridora çıkmışsınızdır. Sırtınızı duvara verip çökmüşsünüzdür. Başınız öne eğiktir. Bir el elinizi tutar, hatrınızı sorar ve teselli verir size. Yüreğinizdeki bütün karamsar duygular kaybolur gider. Operatör Dr. İlhami Şanal’dır bu.

Dahası: Çok dindar biriydi İlhami Amca. Evinde namaz kılıyorsa evinin kapısını mutlaka açık bırakırdı ki hastası için gelenler zili çalıp, bekleyip gitmesin. Seccadesini de kapıya yakın bir yere sererdi. Gelen kişi İlhami Şanal’ın namaza durduğunu görürdü.

Din ve beyin kitabı üzerine

Kitabın yazarı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Gazi Özdemir bir tıp doktoru. Branşı da Nöroloji. “Din ve Beyin” kitabı hani şu bazen gazetelere düşen “Peteğin üzerinde Arapça Allah yazısı…” gibisinden bir yaklaşım değil din ve ilim alanına. Daha derin, daha açıklayıcı, daha ilmi, daha temeli sağlam bir bakış açısı var kitapta. Din ile beyin arasındaki işleyiş benzerliklerini 9 başlıkta topluyor Prof. Dr. Gazi Özdemir.

Bir tespiti şöyle: Beynin ve sinir sisteminin çalışma prensipleri ile insanlığın hayat prensipleri birebir aynı kurallara göre işlemektedir. Bu prensiplere aykırı hareket edilince nasıl vücudumuzda hastalık belirtileri ortaya çıkıyorsa, toplumsal boyutta da aynı hastalıklar kendini gösteriyor. Aynı şey dinlerin ortaya koymuş olduğu prensipler için de geçerlidir.

Bir başka tespiti: Kur´an aracılığı ile din nasıl sevgi ve huzuru öneriyorsa, beyin de temelde sevgi ve huzuru önermektedir.

Bir televizyon programında kitabı üzerine konuşurken söyledikleri ise çok çarpıcı: “ Dinde de insan vücudunda da eşitlik yok aksine adalet vardır. Mesela kalbin (250-300 gram) vücuttaki ağırlık payı %2 iken yüklenen görev açısından bu pay %18’dir. " (Kalp bu sistem içerisinde pompadır. Dakikada 60-80 vuruş arasında değişen bir hızla günde yaklaşık 100 bin, yılda 40 milyon, bütün hayat boyunca yaklaşık 2, 5 milyar kere çarparak, hiç durmadan yaklaşık 8 bin ton kanı vücuda pompalar. )

Son söz: Prof. Dr. Gazi Özdemir, “Din ve Beyin” adlı kitabında her şeyin aslında bir ve tek olduğuna dair ‘evrensel prensipleri’n insanda ve tabiatta işleyişini ortaya koyuyor. Mutlaka okunmalı bence!

 
Toplam blog
: 300
: 1022
Kayıt tarihi
: 13.06.10
 
 

Tarih, edebiyat, şiir, dil ..