Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '12

 
Kategori
Anne-Babalar
 

"Doktoramcamla Tiyatroya Gidiyoruz" Çocuklara tiyatroyu sevdiren yarışma

 Öncelikle  anne-babalara  çocuk  sağlığı  konusunda  sürekli  güncel  bilgiler  vermeyi  amaçlayan  bir çocuk sağlığı portalı olduğumuzu  söylemek  isterim. Şu  an  için üyelerimize çocukla  veya  aile  bireylerinin  sağlığıyla  ilgili  farklı  branştan  46  uzmanla  hizmet  veriyoruz.  Ancak bir  uzman  olarak çocuk  sağlığı  deyince  olaya  sadece  fiziksel  boyutta  bakmamak  gerektiğini  düşünüyorum. Çocukların  sağlıklı  psikososyal  gelişiminde ve  eğitiminde   tiyatronun önemini  vurgulamak  için,  bu önemli  konuya  parmak  basan Türkiye’deki ilk  çocuk  sağlık  kuruluşuyuz.  Bunu  gururla  söylüyorum,  çünkü  projemiz bugüne  kadar  başvurduğumuz  tiyatro topluluklarının  çoğu  tarafından  takdirle  karşılandı,  hatta  bazı  grupların daha  önce  kendilerinin  bu  tür  girişimleri olduğunu,  ancak  vakitsizlik  nedeniyle  uzmanlar  tarafından  reddedildiğini üzülerek söylemem  gerekiyor.  Projemizin  adı “Doktoramcamla  Tiyatroya  Gidiyoruz”. Özetle  bunun   Facebook üzerinden  yürütülecek  olan keyifli  bir  yarışma  olduğunu  söyleyebilirim. Yarışmada  anne-babalar çocuklarını  götürdükleri  tiyatroların  biletini  sisteme  girdikçe  puan  kazanabilecekler. Böylece  çocukların  daha  çok  tiyatroya  gitmeleri  ve  tiyatro  sevgisiyle  büyümeleri  amaçlanmaktadır.  Yarışmayı  çocuk  sağlık  bilgisiyle  ilişkiknedirmek  için  de  bir  soru  bankası  hazırladık  ve  anne-babalar  zor  ve  kolay  kategorideki  soruları  yanıtlayarak  da  daha  ufak  puan  kazanabileceklerdir. Her  ayın  sonunda  en  yüksek  puan  alan  3  kişi  Toyzz  Shop  tarafından  ödüllendirilecektir.  Ayrıca ilk  10 -20  kişiye  de  tiyatro  topluluklarının  hediye  ettikleri tiyatro  biletleri  dağıtılacaktır.  Okuyucların Facebook’tan  arama  çubuğuna  “Doktor Amcamla  Tiyatroya  Gidiyoruz”  yazmaları  yeterli,  Yarışmanın  duyurularına www.facebook.com/doktoramcam adresinden  de  ulaşmak  mümkün.

  “Doktoramcamla  Tiyatroya  Gidiyoruz” projesinin amaçlarına gelince.

En  önemli  amacımız “Sağlıklı  bireyler  yetiştirmek” ve sağlıklı  gelişim  deyince  çocukların   fiziksel  sağlığı kadar  psikososyal  gelişiminin  de  çok  önemli olduğunu  biliyoruz. Ve psikoloji  bilimiyle  ilgilenen  uzmanlar sağlıklı gelişim  için tiyatroyu  önermektedir.

Ağaç  yaşken  eğilir  diye  çok  güzel  bir  atasözümüz  var  ve  bu  bağlamda projemizin “Bugünün  çocuklarını  yarının sanatsever ve bilinçli yetişkinleri olarak  topluma  kazandırmak” ve “Sanatçılarımızın  emeğinin  çok  daha  fazla  değer  bulmasını  sağlamak” gibi ek faydalar da  sağlayacağını düşünüyoruz. Çünkü tiyatro  sevgisiyle  büyüyen  çocuklar demek,  sanat-tiyatro  seven  bir  toplum ve  daha  dolu  salonlar  demek. Ve  uzun  vadede toplumsal  yozlaşmamızda bir  nebze de  olsa  bir  yavaşlama  sağlayabilirsek  ne  mutlu  bize.

Oyun  çocuğu dediğimiz okul öncesi çocukları (3-6 yaş) dünyayı oyunla algılamakta ve kendilerini oyunla ifade etmektedirler. Bu durumda,  çocuğun oyun aracılığıyla eğitimine katkı sağlamak, istenilen davranışları kazandırmak için tiyatronun kolay bir yol olduğunu söylemek mümkündür. Işık, ses ve sahne düzenlemesi nedeniyle görsel ve işitsel duyulara hitap etmesi, tiyatroyu zaman  zaman  kitaptan daha etkili bir eğitim aracı haline getirmektedir.

Çocuk tiyatrosunda çocuğun sosyalleşmesindeki en temel konular oyunla anlatılır. Tiyatro, çocuğun zihinsel, duygusal ve toplumsal gelişiminde önemli işlevi olan bir eğitim ve sanat faaliyetidir. Tiyatro  her şeyden önce  düş gücüne seslenerek yaratıcılığı geliştirir, yaşamdaki farklı roller ve davranış biçimleri üzeri­ne dikkati çekerek çok yönlü düşünmeyi öğretir. Karşılıklı saygı ve güvene dayanan bir işbirliği ve da­yanışma içinde kendine ve başkalarına değer vermeyi öğretir. Duygu ve düşüncelerini daha iyi ifade edebilir. Günlük yaşamda konuşulan dili daha etkin kullanabilir.

 Özetle tiyatro, çocuğun çok yönlü gelişmesinde önemli katkı sağlayan bir  sanat  dalıdır  . Böylece çocuğun aktif, kendine güvenen, çevresi ile sağlıklı ilişkiler kuran, öğrendiklerini hayata geçiren bir insan profili ortaya çıkarması sağlanmaktadır. Eğitimsel öneminin yanı sıra bu alışkanlık, çocuğa tiyatro sevgisi, sanat zevki ve estetik duygusu kazandıracaktır.

 Tüm  bu  faydalarının yanında günümüz modern psikoloji ve pedagojisi, tiyatroyu bir tedavi aracı olarak kullanmaktadır. Ruhsal çatışmaları olan çocuklar ve gençler, kendilerinin ve arkadaşlarının sorunlarını tiyatro etkinlikle­rine benzer çalışmalar içinde çözümleyebilirler. Yine modelleyerek öğrenme yo­luyla  çocukların doktor, karanlık, köpek korkusu gibi korkularının azalmasında, izledikleri çocuk oyunlarındaki model davranışlar etkili olabilmektedir. Özetle çocuk  tiyatrosu  aşağıdaki  tüm  ilişikilerin sağlıklı  gelişimi ,  ve  de  bazı  sorunların  çözümü  için vazgeçilmez  bir  unsurdur.  

 1. Aile İlişkileri,

2. Arkadaş  ilişkileri,

3. Toplumsal ilişkiler,

4. Çevre  ve diğer canlılarla ilişkiler, (doğa, hayvan, bitki)

5. Sorumluluk bilinci,

6.  Yalan söyleme,

7. Çalma davranışı,

8. Okula başlama sırasındaki ve okul yaşamındaki tüm problemler,

9. Özgüven problemi (korkular, kaygılar)

 Tüm  bu bilgilerin ışığında uzman bir çocuk  doktoru olarak sevgili  anne babalara mesajım:    2 - 3 yaşlarından itibaren çocuklarınızı, çocuk oyunlarına götürme alışkanlığı edinin. Yine çeşitli  davranış  problemlerinin çözümünde  bir  yaratıcı  drama  okulu,  bir  sürü  yan  etkisi  olabilecek  ilaçlardan  çok  daha  büyük  faydalar  sağlayabilir.

 Ayrıca projemize sponsor  olarak  destek  veren Toyzz Shop, My  Bilet, Turkuazoo Akvaryum ve Jurassic  Land gibi  çeşitli kuruluşlara ve tüm tiyatro topluluklarına çok  teşekkür  ediyoruz.   

Yarışmaya katılmak  isteyen  anne-babalar "Doktoramcamla Tiyatroya  Gidiyoruz" uygulamamızı ziyaret edebilirler  

Bu makalemiz de ilginizi çekebilir

http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/cocuk-tiyatrosunda-indirim/515

www.doktoramcam.com

www.facebook.com/doktoramcam

www.twitter.com/#!/Doktoramcam

  

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..