Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '09

 
Kategori
Güncel
 

"Dolar bazında" baz istasyonları ...

"Dolar bazında" baz istasyonları ...
 

Baz istasyonlarının insan ve çevre sağlığına yönelik tehdit potansiyeli her geçende daha fazla üzerinde durulan bir konudur. Bununla birlikte örneğin, Ankara'da İnönü Bulvarı No:27 de 'enerji ve elektrik' konusunda kamu kurumlarının yer aldığı alandaki arsada TEDAŞ'ın Turkcell ile yaptığı ifade edilen anlaşmayla, Yüksel sitesinin çok yakınında büyükçe bir baz istasyonu yer almaktadır. Yıllık "dolar bazında" gelir elde edildiği söylenilen baz istasyonu yetmiyormuş gibi yine aynı arazinin ilerisine ve muhtarlık binasının karşısına bir tane daha kurdurulduğu bilinmektedir. Apartman sakinlerinin çeşitli zamanlarda yakınmalarını iletmelerine karşın, konu, çözümsüz bırakılmakta adeta durum, "kanıksatılmaya" çalışılırmış gibi bir izlenim uyanmaktadır. Koskoca kurumlarının yılda üç-beş bin dolarlık gelirler uğruna bu türden yapılara izin vermesi anlaşılabilir gibi değildir.

Elbette, teknoloji ve ilteşim çağının olanaklarından yararlanmak tüm toplumun hakkıdır, üretim ve iş yaşamı açısından haberleşmenin önemi de yadsınamaz. Ancak, bilimin, "değillemeye" veya "aksinin ispatına" bırakamayacağı şekilde insan ve çevre sağlığı üzerinde olumsuz etkileri konusunda en küçük bir olasılığın bile ihmal edilemez olarak yorumlandığı ve sosyal sorumluluk çerçevesinde bu yorumun da bu anlamda okunduğu koşullarda; baz istasyonlarının yerleşim alanlarına en uzak noktalara taşınması kaçınılmazlaşmaktadır. Gelişmiş ülkerde de böyle olmakta, Avrupa'da, Amerika'da baz istasyonları yalnız okulların ve hastahenlerin değil tüm yerleşim alanlarının kilometrelerce uzağına taşınmaktadır.

Şükür ki, Yüce Yargıtay'ın son kararlarında da, mealen; "ticari kaygılar insan ve çevre sağlığından daha fazla önemli sayılamaz. İnsan sağlığı parayla ölçülemez" anlayışı doğrultusunda, "Yönetmeliğe uygun baz istasyonlarının da zararlı olduğu" (Bkz: Milliyet, internet 5 Ocak 2009) hükmü yer almakta ve bu konuda insan ve çevre lehine bir içtihad da belirmektedir.

Baz istasyonları konusunda her kurumun ve her vatandaşın duyarlı olması elzemdir. Görece yeni bir konu da olduğu için kimseyi eleştirmek niyetinde değiliz ancak aldığımız haberlere göre Milli Kütüphane gibi sorumluluk anlayışını sergileyerek baz istasyonunu binasından kaldırtan kurumlar da var. Doğru örneğin ve tavrın bu olduğunu düşünmekteyiz. Cep telefonlarımızı gece kapatmayı ve elelktrikli aletleri bekleme modunda tutmamayı yeğleyerek olası zararlı ışınlardan kendimizi esirgeyebiliriz ama 24 saat yanı başımızda bulunan baz istasyonlarına birşey yapamayız. O halde çaresiz mi kalacağız, umarsız mı bırakılacağız? Ya da içtenlikle çözüm yoluna mı bakacağız?

Baz istasyonlarının belli bir yarıçapta çarpan etkisi de olduğu belirtilmektedir. Bu doğrultuda yukarıda adı geçen sitenin diğer cephesine komşu Dostlar sitesinin karşısında Barbaros camiinin tepesindeki baz istasyonun da tüm yöredeki insanları olumsuz etkileyebileceği düşünülmektedir. Gerçekten Dostlar sitesinin baz istasyonuna en yakın blokunda oturan bir çok kişinin çok ciddi rahatsızlıklarla karşı karşıya olduğunu da üzülerek öğrendim. Belki bu durumu baz istasyonlarıyla ilişkilendirmenin kanıtını elde etmek güç olabilir. Ancak kimi duyarlı hekimlerimiz insanların fiziksel sağlığı açısından baz istasyonlarından duyulan kaygıları paylaşmakta dahası bu türden yapıların en azından bir psikolojik huzursuzluk olgusunu da beraberinde getirdiği bilinmektedir.

Bu da ve diğer olgular, baz istasyonlarının yerleşim alanlarının dışına olabildiğince de insanlardan, canlılardan uzak alanlara taşınması gereğini bir kez ve çok güçlü olarak düşündürmektedir. İnanıyoruz ki, kamu kurumlarımız ve şirketlerimiz kendileirne yaraşan önlemleri alacaklar ve konuyu sağlıklı yaşamın önceliği sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde bir kez daha değerlendirileceklerdir.
 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..