Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '15

 
Kategori
Deneme
 

“Dünya devi Amerika, Rusya, Çin…” Dünya devi ne demek; dünya devler ülkesi mi?

“Dünya devi Amerika, Rusya, Çin…” Dünya devi ne demek; dünya devler ülkesi mi?
 

Büyük olabilirsin ama dev başka şey, insanı korkutuyor… Dünya devi denilen bu ülkeler biraz kendileri dev oldular, biraz da onları biz bu hale getirdik. Aslında sahip oldukları imkânlar kıyaslandığında dev filan değiller. Sahip oldukları güçleri daha güçlü olmak için kullanınca dev olmaları doğal.

Fakat “dev” diye tanımlanan bir ülke dünya için tehlike. Eminim herkesin gözü kulağı bu ülkelerde. Endişeyle izliyorlar. İstemeseniz de “bana zararı olmasın düşüncesiyle” bu ülkelerle zoraki barış içinde olmanız lazım. Yanlış yaptıklarında yanlış yaptın bile diyemiyorsun. NATO’dan aldığı cesaret olmasaydı cumhurbaşkanımız Rusya’ya böyle efelenemezdi.

Küçük çakalların kocaman aslanı nasıl dize getirdiğini biliyoruz ama bu ülkeler karşısında küçük ülkeler birleşmiyorlar. Meydan onların, dünyanın hâkimi onlar. Sahip oldukları durum nedeniyle barışçı olmaları zor. Çünkü devler devliklerini korumak için etrafa saldırmak zorundadırlar.

Hemen bir Suriye olayında bittiğini sandığımız Doğu-Batı bloğu ortaya çıkıverdi; Amerika, karşısında Rusya ve Çin. Diğer ülkeler hikâye; asıl rekabet bu iki güç arasında. Dikkat ederseniz Afganistan, Irak, şimdi de Suriye. Kapışmalarına zemin hazırlayan hiçbir durumu kaçırmıyorlar. Dünya savaşlarında da bunlar vardı. Tek fark Almanya’nın yerini Çin aldı. 3. Dünya savaşını da bunlar başlatacaklar. Üstelik uzak da değil; çünkü silah teknolojisinin beklemeye sabrı kalmadı.

Dünya barışı nedeniyle ben bu üç ülkenin ilerlemesini/gelişmesini istemiyorum. Çünkü bunların barışı da savaştır. Bunlar ne kadar gelişir/ilerlerse 3. Dünya savaşı da o kadar yaklaşır.  Çin’in 3. dünya savaşı gerekçesi çok. Nüfusumun bir kısmı savaşta ölür. Belki biraz toprak alırım. Amerika ve Rusya’nın savaş gerekçesi böyle değil ama. Rusya’da anlaşılmaz bir kendine güven(dünya benim olmalı, en büyük benim) var. Harika silahlar yaptığını düşünüyor ve bu konudaki üstünlüğünü göstermek istiyor. Amerika’nın gerekçesi ise kabına sığmama. Artık her konuda öyle bir duruma gelmiş ki kabına sığmıyor.

Bunlar kapışacak, dünya yanacak; işe bak! Ülkeler bunu görmüyorlar. Ve bu süper güçler nolur nolmaz diye meydana yalnız çıkmıyorlar. Türkiye gibi saf ülkeleri yanlarına katıyorlar. Güçler o kadar denk ki nerdeyse her iki taraf da yok olmadan savaş bitmeyecek. Üçünde de ölümcül silah olabilir. İran, Kuzey Kore gibi ülkeleri kendilerini gizlemek için öne çıkarıyorlar.

Siz Hint fakirlerinden, Afrika açlarından korkmayın; dünyayı devler yer bitirir. Biz hepimiz bu kontrol edilemez güçlere lokmayız. Onların böylesine büyümelerine izin vermeyecektik. Dünyanın kalanı karşılarına çıksa olur da dünyanın kalanı karşılarına çıkmaz. Artı dev olduğunuz zaman barışsever olamazsınız; çünkü köpek balığı sevmez öldürür. Köpek balığı olmanın gereğidir bu.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..