Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '17

 
Kategori
Haber
 

"Efsane" Gece Bekçileri Geri Dönerken.

"Efsane" Gece Bekçileri Geri Dönerken.
 

Bartın Em.Md. Ogün Vural, (Sağda) Başkan Akın ile


 

 

Onlarla, geç vakitte eve dönerken de karşılaşacağız. Belinde tabancası, göğsünde arması, üst cebinde  kordonla sarkan düdükleriyle.

Onlar  bir bakıma “efsane bekçiler” Bir zamanlar vardı. Sonra yok oldular. Şimdi en az ortaokul mezunu olmak üzere bekçiler alınacak. Üç yıllık  üniversiteli bekçi, imtihanla polisliğe kabul edilecek. 1500 lira alacaklar. En önemlis  KPSS şartı aranmayacak.

Sokaklarda sabaha kadar devriye gezecekler. Gerekirse, rastladıkları olumsuzlukları merkeze bildirecekler. Silah kullanma, gözaltına alma hakları bulunacak.

Bunları okuyunca, Bartın’daki gece bekçileri aklıma geldi. Onlarda tahsil aranmıyordu. Okuması yazması kafiydi. Yaş haddi yoktu. “Kapı gibi olmak” önemli sebepti bekçi alımlarında. Her mahallede iki bekçi olurdu. Bunlar, düdüklerle söyleşirlerdi. Önceden talimliydiler.

“Son durum nasıl?” diye bir düdük çaldığınızda, yan mahalleden “Asayiş berkemal” sesi gelirdi. “Şüpheli, sizin mahalleye kaçtı” düdüğüne “ Derdest  edildi (Yakalandı) düdüğü ile cevap verilirdi.

Bu düdüklerin dili vardı. Her bekçi bilirdi bunu. Babam oranın Emniyet Amiri olduğu için, bunları yakınen biliyorum. Babam onları ani bir kararla teftiş ederdi evimizin balkonundan. Her mahallenin düdük sinyali ayrıydı. Her mahalleyi yoklar “Asayiş berkemal” sinyali alınırdı.

Bekçiler alınırken, cüsseli olanlar tercih edilirdi. Nefesi kuvvetli hocalar gibi nefesi kuvvetli bekçiler için plandaydı. Çaldı mı düdüğü, öteki mahallelere kadar uzansın istenirdi. Bir nevi  nefes testinden geçirilirdi.

Babam Tahsin Cellek, ayakkabı imalatçılarını toplar ve  bildirdi: “ 48 gece bekçim var.  Her birinin ayağının ıslanmaması lazım. Ki sizlerin namusunu koruyor. Saçak altına yağmurdan sığınıp uyumasınlar. Kim kabul ederse, 48 değil bir fazlası ile 49 adet kundura yapmayı kabul edenler, teslim günü yanın da  içlerinden birini açıp altına bakmak için pense de getirecek. ”Şartname “ ayaküstü  böylece söylenir ve hilesiz ayakkabılar, bekçilere dağıtılırdı.

İnsan düşünüyor şimdi. En az ortaokul mezunu olacak adaylar. Piyasada binlerce üniversite mezunu var işsiz. O zaman nasıl olacak bu iş.?

Biz o zamanlar çocuktuk. Babam Bartın’da çok sevildi. Ve hala sevilmekte, anılmakta. 60 yıl önceki bu tabloda babam, bir daha dile geldi. Kadirşinas Bartın Emniyet Müdürleri, onun hatırasını yaşatıyorlar şimdi. 48 kişilik kadrolu gece bekçileri ve polisleri ile birlikte çerçeveli resmi, hala daha müdürlüğün giriş katı duvarlarında asılı.

Çok sevdiği kadirşinas  emniyetin ve Bartınlıların kolları arasında nefes alıyor şimdi.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, ayakta duran insanlar

BARTININ ESKİ EMNİYET MÜDÜRÜ İSA  AYDOĞDU'YU  ZİYARETE GİTTİĞİMDE, KADİRŞİNASLIK YAPIP, BİNALARININ SALONLARINDA  ASILI BULUNAN BABAMIN RESMİYLE RESİM ÇEKTİRMİŞTİK.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

MAZİDEN BİR PORTRE.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

ŞİMDİKİLERDE DE ARANACAK MI O MEZİYET:  " DÜDÜĞÜ KUVVETLİ OLMAK"

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve yazı

KAÇ YIL ARADAN SONRA ARAMIZDALAR.

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, ayakta duran insanlar

Görüntünün olası içeriği: 10 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

EN ÖN SIRA  AMİRLERLER VE BEKÇİLER, TOPLU HALDE. SOLDAN 3 NCÜ BARTIN EMNİYET AMİRİ TAHSİN CELLEK

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..