Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '22

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

“El Cezerî’nin Robotları”

Gazeteci Ergün Demir, bir Diyarbakır gezisi sırasında 850 yıl önce dönemin enerjileriyle çalışan robotlar yapan El Cezerî’yle tanışır. 25 yıl boyunca Diyarbakır Artuklu Sarayı’nın baş mühendisliğini yapan El Cezeri sibernetiğin öncüsü, robotik biliminin babası, tarihin otomatik makineler yapan ilk mekanikçisi olarak biliniyor. Dönemin sultanının emriyle, yapıp çalıştırdığı 50 adet otomatın çalışma prensiplerini bir kitapta toplar.
Makinelerin resimlerini çizer. El Cezerî’nin bu buluşlarından oldukça etkilenen Ergün Demir, Diyarbakır’dan başlayarak; Mardin, Cizre ve nihayetinde İstanbul olmak üzere El Cezerî’nin peşine düşer. Onunla ilgili tüm kaynakları, eserleri, iddiaları toplar. Ve nihayetinde ortaya “El Cezerî’nin 850 Yıllık Robotları” isimli bir kitap çıkar. Aydili Yayıncılık’tan geçtiğimiz Mart ayında çıkan kitap halihazırda kitabevlerinde satışı sunulmuş bulunuyor.
Ergün Demir kitabını kısaca şöyle özetliyor:  ‘’Nihayetinde bu kitap, bu toprakların yaklaşık 900 yıl önce yetiştirdiği bilim insanı, büyük mühendis El Cezerî’nin biraz daha tanınır ve anlaşılır olması için yazıldı. Aslına bakarsanız bir gezi yazısıdır, aynı zamanda bir belgeseldir. Herkes tanısın istiyorum bu mühendisi, herkes bilsin. Mimar Sinan’ı nasıl biliyorlarsa, tanıyorlarsa öyle bilsin.  Özellikle de çocuklar ve gençler bilmeli El Cezerî'yi… Rol model almalı…’’
 
 
Toplam blog
: 598
: 166
Kayıt tarihi
: 28.02.16
 
 

1991 yılında Show Haber'de stajyer muhabir olarak başladım. Daha sonra, İlker Yasin yönetimindeki..