Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '12

 
Kategori
Güncel
 

Erdoğan-Kılıçdaroğlu görüşmesi, gazete başlıklarına nasıl yansıdı?

 Erdoğan-Kılıçdaroğlu görüşmesi, gazete başlıklarına nasıl yansıdı?
 

 

Merakla beklenen Erdoğan-Kılıçdaroğlu görüşmesi, biz buna yüzyılın “derbi”si dedik, AKP Genel Merkezi'nde yapıldı.

Neydi görüşmenin konusu?

CHP’nin “Kürt Sorunu”nu (ya da terör sorunu) için çözüm önerisi:

"Toplumsal Mutabakat Komisyonu" (TBMM içinde temsil edilen siyasi partilerin vereceği üyelerden oluşacak) ve "Akil Adamlar Komisyonu" (meclisin dışında kurulacak) oluşturulması.

MHP, baştan tavrını koydu; buna yanaşmayacağını duyurdu.

Görüşmenin “olumlu” geçtiği söyleyen Faruk Loğoğlu’nun açıklamasında can alıcı nokta:

“İki temel sonuç çıktı görüşmeden. Eğer TBMM'deki her parti CHP'nin yol haritasına ‘Evet’ derse, AKP, bu öneriye olumlu bakıyor. Bizde toplumsal mutabakatın altını çizmiştik zaten. O yüzden görüşlerimiz aynı yönde. Bu yüzden MHP'nin katkısı önemli. MHP'nin ikna edilmesi görüşü, muhataplarımız tarafından çok kez vurgulandı.”

Lafı dolaştırmaya gerek yok; AKP demiş ki:

“Git, bu konuda MHP’yi ikna et; sonra bana gel!”

AKP sözcüsü Ömer Çelik, “ikna etme”ye BDP’yi kattı.

Ya, CHP, “ikna” işini beceremezse?

Devreye AKP girecek, “bugün yapılan zirveye katılan isimlerden oluşacak”, “yeni ve istişari nitelikli bir komisyon kurulması için”, düğmeye basılacak”, iki parti işi götürecek.

Bunu, görüşmede masaya getiren kim?

Başbakan Erdoğan.

*****

Erdoğan-Kılıçdaroğlu görüşmesi, kimi gazetelerin ilk sayfalarında yok sayıldı, kimilerinde önemsenmedi.

Görüşme haberini Akşam (Kardeşlik projesi) üst başlıktan; Milli Gazete (Terör zirvesi 1 saat sürdü), Ortadoğu (Çöküş pazarlığı), Sözcü (AKP-CHP işbirliği), Türkiye (Zirveden umut çıktı), Vatan (Bahar havası) ilk sayfadan duyurdu.

Sabah (Önyargım yok, el ele verelim)  ile Takvim (Gelin beni alın), Başbakan Erdoğan’ın ATV/ Haber A’daki söyleşini birleştirerek verdi.

Görüşme haberini başlıktan veren gazeteler ve başlık açıklaması:

Bölmek için tokalaştılar (Aydınlık)

(Kılıçdaroğlu'nun randevu çağrısını önce ihtiyatlı, sonra da memnuniyetle karşılayan Başbakan Erdoğan dün CHP lideriyle görüştü. Kürt sorunu için bir araya gelen taraflar memnun ayrıldı. Akil adamlar önerisi de masadaydı.)

‘Akil Adamlar’ MHP’ye takıldı (Bugün)

(Başbakan Erdoğan ve anamuhalefet lideri Kılıçdaroğlu, terör ile Kürt sorunun konusunda çözüm için buluştu.)

Karşılıklı öneriler (Cumhuriyet)

(CHP lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’a yaptığı ziyarette Meclis içinde ve dışında iki komisyon kurulmasını öngören “yol haritası”na destek istedi. Görüşmeden sonra açıklama yapan CHP’li Loğoğlu, 4 partinin komisyona katılımının önemli olduğunu belirterek “MHP’nin de evet demesi gerekiyor” dedi. Kılıçdaroğlu’nun, Erdoğan’a “birlikte Uludere’ye gitmeyi” önerdiği açıklandı.)

60 dakikada bitti (Güneş)

(Yeni CHP randevu aldı, Başbakan’a 1 saat “teröre çözüm paketini” anlattı. Erdoğan, “MHP” şartı öne sürdü, iş kafadan açmaza girdi.)

İkili kurul tamam birlikte devam (Haber Türk)

('Terörü bitirme' zirvesinde CHP yol haritası verdi. Erdoğan, "MHP 'Evet' demezse biz iki parti birlikte devam edelim" dedi.)

İlk büyük adım (Hürriyet)

(Başbakan Erdoğan ve CHP Lideri Kılıçdaroğlu dün Kürt sorununun çözümü için CHP'nin önerilerini bir saat süren görüşmede ele aldı.)

Kemal Bey önce MHP’yi ikna edin (Milliyet)

(Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorunu için masaya otruması umut verdi. Ancak kilit isim olarak Bahçeli’yi adres gösteren Başbakan “MHP’yi ikna edin” dedi...)

Tarihe geçin (Posta)

(28 yılda 5o bin cana mal olan Kürt sorununu ve terörü bitirmek için Erdoğan ile Kılıçdaroğlu dün buluştu. TBMM’deki tüm partilerin katılacağı ‘Toplumsal Mutabakat Komisyonu’ oluşturulacak. Komisyon diğer partiler karılmasa da AK Parti-CHP teması sürecek. Halk iki liderden terörü çözüp tarihe geçmelerini bekliyor.)

MHP'siz de olsa yola devam (Radikal)

(Erdoğan-Kılıçdaroğlu zirvesinde Kürt sorununun çözümünde geniş mutabakat umudu doğdu. MHP, 4'lü komisyon için "Biz yokuz" dedi. Erdoğan, "Bu iş muhalefetle birlikte olur" diyerek 'Ak Parti-CHP yola devam' mesajı verdi.)

Kan akarken küslük olmaz (Star)

(Başbakan Erdoğan ile CHP lideri Kılıçdaroğlu arasındaki 1 saat süren zirvede terörün çözümü için komisyon kurulması ilke olarak benimsendi.)

MHP’ye ağır baskı (Yeniçağ)

(AKP ve MHP, “analar ağlamasın” söylemiyle teröre bakışta aynı çizgiye geldi. Zirveden “MHP de masada olmalı” dayatması çıktı. Bahçeli, “terör örgütünün isteklerine boyun eğmek”le “çözümden kaçan taraf olmakla suçlanmak” arasında bir tercihe zorlanacak.)

MHP'yi ikna et biz varız (Yeni Şafak)

("Kim katkı sunarsa, kapımız ardına kadar açık" diyen Başbakan Erdoğan, 1 saatlik terör zirvesinde Kılıçdaroğlu'nun kırmızı bir dosyada getirdiği 10 maddelik çözüm paketini dinledi. Erdoğan, Toplumsal Mutabakat Komisyonu kurulması önerisine ise, "MHP'yi ikna edersen, biz varız" diye cevap verdi.)

 

TURGUT ÇELİK/ Mersin

 

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..