Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '10

 
Kategori
Güncel
 

"Evet"çilerin dolayısıyla AKP'nin işi zor

"Evet"çilerin dolayısıyla AKP'nin işi zor
 

Bakmayın siz "Cumhurbaşkanı halk seçsin." referandumuna. %65 ile "evet" çıkması da 12 Eylül 2010 yapılacak Anayasa Değişikliği referandumu için asla ölçü olamaz. Bir kere geçmişteki referandumda parti, bu kadar ayrışma ve AKP karşıtlığı yoktu. Partilerin saflaşması bu kadar keskin olmadığı gibi halk kendisine verilen yetkiyi "Evet cumhurbaşkanı da ben seçeyim." diyerek söz sahibi olma gücünü ve hakkını kullandı. Özellikle bilmem kaç yılda bir hatırlanan "sessiz çoğunluk" "Bu işte ben de varım. Yetki benim." diyerek bastı "evet"e mührünü. Kendini adam yerine koyarak, adam yerine koymayanlardan -bir bakıma- intikamını aldı.

Oysa bu referandum çok farklı. Bir kere partiler arasında - partilileri bağlamasa da, kılavuz oldu- keskin bir saflaşma var. Üstelik bu referandum öyle bir hal aldı ki ekseriyet, bu oylamayı bir genel seçim gibi düşünüyor. Gülüyorum ben burada. Yahu %60 "hayır" çıksa hangi parti buna sahiplenebilir? Ya da tam tersi %50.001 çıksa bunu AKP'nin hanesine hangi babayiğit yazabilir?

[Dipnot-1: Düşünsenize Erdoğan bile tamamını okumadığı Mustafa Pehlivanoğlu'na ait son mektupla MHP'lilerin oyuna talip olmaya çalışırken internette Cölaşan zihniyetli bazı sitelerde Ülkü Ocakları'nda bir zamanlar üst görevlerde bulunmuş "eski ağabeyler"in röportajlarına yer veriyor. ]

Evetçilerin de AKP'nin de işi zor bu kere

Şunu belirteyim öncelikle: 12 Eylül 2010'da oy kullanacak seçmen sayısı 50 milyon. İlk defa sandığa gidecek önemli bir kesim var. Çoğunun oyu parti olarak MHP ve/ veya AKP'de şekillenir. Bu noktada AKP'nin avantajı büyük var. 2007 genel seçimlerinde 16 milyonun üzerinde oy alan AKP'nin 12 Eylül 2010'da bu oya ancak ilk defa oy verenlerle ulaşabilir.

İşte tam bu noktada önemli olan sandığa gidenlerin yüzdesi önemli. "Evet"çilerin tamamına yakını sandığa gideceğine göre bu yüzdenin oluşmasında sandığa gitmeyeceklerin ( tuzu kurular, sadece mekan olarak Türkiye'de yaşayanlar, tatilciler, bayram seyranla igisi omayanlar) yüzdesi önemli.

Şimdi şöyle bir kaba hesap yapayım size: 50 milyon seçmen. %80'i sandığa gitse bu 40 milyon kişi demektir. Referandumdan "evet" çıkabilmesi için en az 20 milyon 1 oya ihtiyaç var. AKP oylarını 16 milyon sayarsak (ki 1994 İStanbul Büyükşehir Belediye seçimlerinde de eski sosyalistlerin küçümsenemeyecek oyları vardır.) Referandumdan "evet" çıkabilmesi için 4 milyon 1 (parti dışından) oya ihtiyaç var. Yeni seçmen oylarının AKP'nin 2007'den sonra kaybettiği oyları kapattığını düşünürsek "evet"çilerin işi zor.

Son söz: Hadi bir de tahminde bulunayım: Referanduma katılanların yüzdesi ne kadar düşük olursa "evet" oranı o kadar yüksek olur.

 
Toplam blog
: 300
: 1022
Kayıt tarihi
: 13.06.10
 
 

Tarih, edebiyat, şiir, dil ..