Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

07 Eylül '16

 
Kategori
Doğal Hayat
 

'Eylül ayı' bahçeye hoş geldi

'Eylül ayı' bahçeye hoş geldi
 

Sonbahar mevsiminin ilk ayı olan EYLÜL AYI; bahçelere hareketlilik getirdi.Bitkilerinizin olumsuz hava şartlarından korunması  ve  bitkilerinizin daha güzel gelişmesi için aşağıdaki durumları yapmanızı tavsiye ederim.

·         Öncelikle evlerinizde bulunan bitkilerinizin ve bahçede bulunan bitkilerinizin kurumuş yapraklarını ve dallarını temiz bir makas veya bıçak yardımı ile bitkiden uzaklaştırın.

·         Saksılı bitkilerinizin saksılarını uzun süre değiştirmediyseniz şu zamanda değiştirin.Mevcut saksıdan  bir numara büyük saksı temin edin,saksı dibine biraz taş veya ufaltılmış kiremit parçalarından yerleştirin,bitkinize uygun toprağı bu taş parçaların üzerine dökün bitkinizin köklerine çok zarar vermeden yeni saksıya oturtun,eğer bitkiniz çok kök yapmışsa köklerini el yardımı veya ufak el tırmığı ile kaşıyarak bitkinin havalanmasını sağlayın,saksıya yerleştirdiğiniz bitkinin yanlarına ve her tarafına eşit şekilde yeni topraktan dökün ve elinizle bastırarak bitkiyi saksıya sabitleyin.

·         Bitkilerinizin sulamalarına düzenli olarak kontrol edin.

·         Hastalanmış bitkilerinizi tesbit edin .Hastalık durumuna göre fungusit ve insektisit ilaçlamaları rutin bir şekilde  rüzgarsız ve yağmursuz havalarda yapmaya devam edin.

·         Bu ay da yağmurların artması ile bahçelerde solucan ve salyangoz canlıları çok görülmeye başlar. Eğer bitkilerinize zarar verecek düzeyde çok  ise zirai ilaç satan yerlerden alacağınız ilaçlarla ilaçlama yaparak bu canlıları bahçenizden uzaklaştırın.

·         Yazın zarar görmüş çimlerinizi onarın. Kelleşmiş kısımlara yama çimi yapın.Güçsüz zayıf kalmış kısımlara da NPK gübreleri veya demir sülfat gübrelerinden metrekareye 30 gr gelecek şekilde çimlerinize serperek gübreleyin.

·         Yazın uzun biçtiğiniz çimleri makinanızın kısa bıçak programı ile çimlerinizi kısaltın. Böylelikle çim toprağı  ve kökleri daha çok güneş ışığı  alacaktır.

·         Uzun süre havalandırılmamış  çimlerinizi   bir tırmık yardımı ile havalandırın.

·         Çimlerinizde yabani otlar var ise otları temizleyin veya yabani ot ilaçları ile çimlerinizi güneşli havada ilaçlayarak temizleyin.

·         Bahçenizde veya saksılarınızda bulunan ilkbahar ve yaz soğanlarınızın çicekleri geçmiş ise bitkileri topraklarından çıkartın,  soğan kısımlarını gazeteye sararak kuru ve havadar yerlerde saklayınız .

·         Bahçeniz çok rüzgar alan bir yerde ise zayıf boylu bitkilerinizi destek çubukları ile sabitleyin bitkinizin rüzgardan zarar görmesini engelleyin.

·         Bahçenizde tohum vermeye başlayan bitkilerinizin tohumlarını toplayın kuru havadar yerlerde saklayın ,ilkbahar mevsiminde ekmek için saksı toprakları içine dikin seralarda  muhafaza edin.

·         Bahçenizde gülleriniz varsa kurumuş ve yanmış kısımlarını temizleyin son kez potasyum ağırlıklı gübre vererek çiceklerini besleyin.

·         Ortancanızı ,sardunyanızı,orman gülünüzü….ve daha birçok bitkinizi bu ayda üretmek için çelik alıp üretin.

·         Kış sebzelerinizi dikim yerlerini belirleyin ve dikim yastıkları hazırlayın.

·         Bahçelerinizde bulunan ibreli bitkilerin budamasını bu ayda yapın.Özellikle leylandilerinizi ,limoni selvilerinizi ,mazılarınızı form ve stabil budamalarını yapabilirsiniz.

·         Yine meyva ağaçlarınızı bu dönemde budayın. Bitkinin fazla ufak dallarını ,zarar görmüş kısımlarını kesin.Meyva ağaçlarınızda görülen ;bit,tırtıl…gibi zararları engellemek için ilaçlamaya devam edin.

·         Bazı çok yıllık bitkiler; tohumlarını bulundukları toprağı üzerine bırakırlar. Bu tohumları toprağın içine gömün ve bastırın. İlkbaharda tekrar  aynı yerinde çıkacaktır.

·         Sonbahar-kış mevsimde yaşayabilecek çok yıllık çiceklerinizin ,soğanlı bitkilerinizin (cylamen,menekşe,çuha…..)yerlerini belirleyin ve topraklarını tazeleyip gübreleyin.

·         KOLAY GELSİN………..

 

 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..