Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '18

 
Kategori
Sinema
 

!f İstanbul 2010'u İzlemeye Başlayan "Abla" İlk Gün İki Film Görür: Kış Sessizliği, Hızlı Silahşör..

!f İstanbul 2010'u İzlemeye Başlayan "Abla" İlk Gün İki Film Görür: Kış Sessizliği, Hızlı Silahşör..
 

Hızlı Silahşör Murugun, film afişi


Hollanda 2008 yapımı Kış Sessizliği: Yönetmen Sonja Wyss, oyuncular Gerda Zangger, Sandra Utzinger, Brigitta Weber, Katalin Liptak, Sarah Bühlmann... İsviçre'nin karlı tepelerle sarılmış bir dağ köyünde diz boyu karda, kızıyla avlanmaktayken kayalıktan düşen baba, ölür. Katolik anne ile dörtgenç kızı, bahara dek, gündüz yanık kahve rengi giysi, geceleri beyaz gecelikler içinde, giysileri rengine uygun ruh durumlarıyla, durgun bir yas sürdürüler. Kızlar aralarında gülüşürken anne yalnız kalınca ağlar; beraberce yünler yumaklanır, çoraplar tamir edilir, yenileri örülür, çamaşırlar karlı avluya serilir, tesbih çekilir, günahlar için tövbe edilir.
 
"Abla", yatağın altında bir baykuşun yün topaklar kusması, çanlarla süslü işlemeli beyaz giysili, karnaval maskeli birinin arasıra ortaya çıkıp kamçısını şaklatması, geyik boynuzlu adamların geceleri evin çevresinde dolaşması... türünden görüntülere akıl erdirmeye çalışırken, geceleri dışarıya çıkıp sevdikleriyle buluşan kızkardeşlerden biri, -birlikte örtü işledikleri akşam, eline batan iğne yüzünden önündeki geyik motifi boynuzuna bir damla kan damlayan kız- gebe kalır; fazla sürmez, sessizce gelip dönen bir kadının yardımıyla yükünden kurtarılır, Meryemana heykelinin kaidesi kıyısının bir bardak suya rendelenip genç kıza içirilmesiyle, tedavisi tamamlanır.
 
Sonunda bir sabah, kuş sesleriyle uyanan annenin gülümseyerek avluya çıkıp, etraflarındaki karı temizlediği üç tane kardelen, güzel görüntü, müzik, daha çok sessizlik bezeli, meditasyon tadındaki Kış Sessizliği'ni bahara kavuşturur.

Hindistan 2008 yapımı Hızlı Silahşör Murugun: Yönetmen Shashank Ghosh, oyuncular Rajendra Prasad, Ramba, Naseer, Raju Sundaram, Vinay Pathak, Anu Menon... Beyaz atı üzerindeki, ince bıyıklı, sürmeli gözlü, gürbüz Hızlı Silahşör Murugun, beyaz şapka ve kabaralı beyaz çizmeleri, boğa başlı kemerli kırmızı pantolonu, yeşil gömleği, sarı üzerine siyah benekli yeleği, fuşya fuları ve içinde sitem edip duran kolejli sevgili fotoğrafının bulunduğu kalp şeklindeki madalyonu, şık gözlüğü ile çok yakışıklı, dahası Red Kit dahil tüm hızlı silahşörlere parmak ısırtacak kadar ustadır.

Gökleri tavan, toprağı vatan bellediğinden geride bıraktığı kolejli sevgili dışında tek derdi, Pirinç Tabağı Reddy'nin menülere zorla et koydurmasıdır. Adamlarını, havaya fırlattığı kibritin aşağı, eline varması süresinde tepeleyen silahşörü tuzağa düşüren Pirinç Tabağı'nın tek kurşunla vurduğu, -inek böğürtüsü kornalı üç tekerleki motorsikletli azrailin öte Dünyaya taşıdığı- Murugun, yarım kalmış işini tamamlamak üzere hemen geri dönmek ister. İşlemleri yürüten adam, aceleye gelen işlerin kötü bir örneği olarak, hemen dönmek isteyen erdemli bir yaşam sürmüş kadının, çiftleştikten sonra eşini yiyen bir böceğe dönüştüğünü anlatarak ayak direse de, Dünyanın vejeteryan olmaya ihtiyacı var fikrini paylaştığı Murugun'u, 25 yıl sonrası Mumbai'sine yollamakta gecikmez.

Yabancı şef edinip, çevresinde MBA'lı işletmecilerle dolduran, soğan başlıklı maskotlu MacDosa adı altında, en lezzetli gözlemeyi yapıp satma derdindeki Pirinç Tabağı Reddy, eskisi gibi cinayetler işleyerek yoluna devam ederken yolları -elbette, bunun için dönmüş- Murugun'la kesişir.

Bollywood tarzı, sevgililerin birbirlerine hafifçe dokunarak yaptıkları aşk dansı ve söyledikleri şarkılarla, pervasız cinayet ve aksiyonla, "kaderim böyleymiş!"lerle sürüp giden parlak renkli film, "abla" gibi meraklısı için tam bir şenlik!

 

 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..