Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '14

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

"Faiz Lobi"si en fazla kimi vurdu?

"Faiz Lobi"si en fazla kimi vurdu?
 

Paraleller…

Haşhaşiler…

Faiz Lobisi…

Sahi “faiz lobisi” ile ilgili çalışmalara ne oldu?

Bu gün söylediğini bu halk yarın unutur diye politika yürütünce ve halk da hesap sormayıp, aldığı sosyal yardımlara bakarsa, verilen sözleri tutmaya gerek kalmıyor.

Halk bir seçim olduğu zaman gidip, tıpış tıpış, oyunu malum yere veriyor..!

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) “Türkiye’de Bireysel Gelir Dağılımı Eşitsizlikleri: Fonksiyonel Gelir Kaynakları ve Bölgesel Eşitsizlikler” başlıklı bir rapor yayınladı. Rapor, AKP döneminde geliri en fazla artan kesimin, faiz geliri elde edenler olduğunu ortaya koydu.

Özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci döneminde faiz geliri elde edenler “bayram” yapmışlar. Bizim faizde paramız olmadığı için bayram yapamadık..!

Bu arada en az gelir kazananlar memurlar, emekliler ve tabi ki tarımla uğraşanlar.

Bu kesimdekiler gelir bakımından en sonda yer alıyorlar. Yani ligin dibine demir atmış durumdalar. Bunu ben söylemiyorum, zenginler kulübü hazırlattığı raporda söylüyor.

Gerçi bu tip raporu hazırlayalar, hemen paparayı yiyip, malum yerlerinin üzerine oturuyorlar.

Biz gelelim asıl meselemiz olan “faiz lobi”sine:

Yapılan hesaplamalara göre, AKP (2002-2011) döneminde Türkiye’de bireylerin ortalama geliri reel olarak yüzde 5 oranında büyümüş. Bu dönemde emek gelirleri (ücret maaş) yüzde 5.7, tarım sektörünün geliri yüzde 5.2, müteşebbis geliri yüzde 5.3, emeklilerin geliri yüzde 6.1, transfer gelirleri (Doğrudan üretim faaliyetinde bulunamayan insanlara, çeşitli biçimlerde ve değişik isimler altında aktarılan gelirler) yüzde 4.8 artarken, faiz gelirleri elde edenlerin gelirinde yüzde 9.1 oranında reel artış olmuş.

AKP’nin birinci dönemi olarak tanımlanabilecek olan 2002-2007 yılları arasında faiz geliri elde edenlerin geliri yüzde reel olarak yüzde 13.7 oranında azalırken, ikinci dönem olarak isimlendirilebilecek olan 2007-2011 yılları arasında ise faiz geliri elde edenlerin geliri yüzde 45.6 oranında reel olarak büyümüş.

AKP’nin 2007-2011 döneminde uyguladığı tüm ekonomik politikaların faiz kazancı elde eden “para sahiplerine” yaradığı gözleniyor. Faiz geliri elde edenlerin gelirlerinin yüzde 45.6 oranında arttığı 2007-2011 yılları arasında; emek (maaş-ücret) gelirlerinde sadece yüzde 3.7, tarım gelirlerinde yüzde 8.5, müteşebbis (girişimci) gelirlerinde yüzde 4.8, emekli gelirlerinde yüzde 1.6,transfer gelirlerinde ise yüzde 3.2 artış yaşanmış.

Gördüğünüz gibi “faiz lobi”sinin en büyük destekçisi iktidarın bizzat kendisi.

Bu arada verilen sözler unutuluyor demiştik. 30 Mart seçimlerine gelirken, paralel yapının inlerine girileceği söylenmişti. Ne oldu?

Kimin hakkında adli işlem yapıldı?

Memurların görev yeri değişikliğinden başka yapılan bir işlem var mı?

Savcıya, hâkime baskı yapılarak bazı kimselerin tutuklanması istenilse de, savcılar ve hâkimler adalet adına direndiler. İnsanları yıllarca içeride tutanlar ise bulundukları görevlerden alınarak, başka illere atandılar ve insanların mağduriyetleri unutturulmaya çalışıldı.

İşte Ergenekon sanıkları…

Balyoz sanıkları…

Şike sanıkları…

Yargıyı kullanarak insanları mağdur edenler, kendi mağduriyetlerini(!) uzun zamandan beri kullanıyorlar.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..