Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '12

 
Kategori
İnternet
 

.futbol - .sex - .siyaset, .kim almak istemez?

.futbol - .sex - .siyaset, .kim almak istemez?
 

Yeni Üst Düzey Alan Adları


Uzun zamandır söylentisi dolanıyordu. Hatta bir ara internette .com , .net vb.. Domainler tarih oluyor şeklinde, araştırılması yapılmadan, yanlış haberleri  yayınlandı.  Ancak işin aslı öyle değildi.

ICANN’in (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu)  tartışmalarına 7 yıl önce başladığı kendi deyimleriyle “ online çarpıcı krallıklar” oluşturabilecek bir süreci başlattı.

ICANN’in 2005 yılında başlattığı, internet topluluğu, iş grupları ve hükümetler ile üzerinde uzun yıllar konuşulan, tartışılan ve çalışılan yeni Üst Düzey Alan Programı politika geliştirme süreci 20 Haziran 2011 Singapur toplantısında 13 kabul, 1 red ve 2 çekimser oy ile karara bağlanarak kabul edildi. Ve o Gün  “Bugünkü karar yeni bir Internet çağında yol gösterici olacaktır” diyen ICANN’in Yönetim Kurulu Başkanı Peter Dengate Thrush, “Biz, gelecek nesile yaratıcılık ve ilham için bir platform sağladık.” diye ekledi.

Ve sonunda beklenen gün  geldi çattı.  12 Ocak 2011 den itibaren de yeni jenerik üst düzey etki alanları için uygulamaları( (gTLD'leri) kabul etmeye başladı.

Süreç şu şekilde işleyecek:

12 Ocak: ICANN kabul başvurularının başlaması

12 Nisan:  ICANN başvurular kabul  edeceği Son gün

Başvuru sürecinde adaylar TAS (TLD Application System) olarak adlandırılan sistem üzerinden başvurularını online yapabilecekler.

ICANN yeni üst düzey alan adları kapsamında üç ana grupta bilgi sunmaktadır:

•Jenerik üst düzey alanlar (Generic Top-Level Domains)
•Ulusallaştırılmış alan adları (Internationalized Domain Names)
•IDN ülke kodlu üst düzey alanlar Fast Track prosesi (IDN ccTLD Fast Track Process)
Yeni Jenerik Yeni Üst Düzey Alanlar

Yeni Jenerik TLD programı dört bölüm altında gruplanabilir:

1.Marka sahipleri
Internet’teki isimlerinin güvenliği kapsamında şirketler, spor takımları veya diğer geniş profilli kişiler için Marka gTLD’ler büyük fırsatlar sağlayabilir. Örneğin “.sirketmarka” gTLD ile Marka sahipleri kendi ticari markalarını koruyabilir, iş ortakları, bayileri ve müşterileri arasında marka güvenilirliğini güçlendirebilir ve yeni iletişim yöntemleri geliştirebilirler.

Marka gTLD ile bir şirket veya kuruluş bireysel ürün ve hizmetlerinin yanı sıra iş ortakları ve bayileri için ikinci düzey alanları gruplayarak özel bir servis de sağlayabilir.

Bu alanda .CANON ile Mart 2010’da programa katılımının anonsunu yapmış dünyaca ünlü markalardan “CANON” örneklendirilebilir. Konu ile ilgili duyuruya http://www.canon.com/news/2010/mar16e.htmladresinden ulaşılabilir.

2.Topluluklar
Ortak görevleri, amaçları ve zorlukları paylaştıklarını düşünen organizasyonlar Topluluk gTLD için başvuruda bulunabilirler. Ticari veya ticari olmayan sektörlerde faaliyet gösteren topluluklar ve bireysel üyeleri kendi gruplarına daha iyi tanıtım yapmak, korumak, bilgi paylaşmak ve hizmet etmek için Topluluk gTLD’leri potansiyel olarak kullanabilirler.

Bu alanda .GREEN ile 2007’de kurulmuş, doğal yaşamı destekleyen kar amacı gütmeyen DotGreen Kurumu örneklendirilebilir. Konu ile ilgili daha fazla bilgi için http://www.dotgreen.org/ adresi incelenebilir. Ayrıca Topluluk gTLD başvurularından önde çıkan isimler arasında .ECO ve .UNICEF de bulunmaktadır.

3.Coğrafik ve Bölgesel
Coğrafik gTLD’ler şehir ve bölgelere daha geniş çaplı tanıtım, yeni gelir kaynağı ve bölge halkına daha iyi hizmet sunabilme imkanı sağlayabilir.

Bu grupta sektörde özellikle son aylarda rekabet hızlanmış ve başvuru duyurusunu yapan birçok bölge ve şehir bulunmaktadır. .AFRICA ile Afrika bölgesi, .NYC ile NewYork, .PARIS, .BERLIN, .MOSCOW, .LONDON ve diğer bazı popüler bölgeler bulunmaktadır. Bazıları ile ilgili http://dotberlin.com/,http://domainmoscow.ru/ ve http://www.soutenonspointparis.fr/ adreslerinden detaylı bilgi alınabilir.

4.Jenerik Terim
Jenerik TLD’ler Marka, Topluluk veya Coğrafik kategorilerine girmeyen alan adları için kullanılmaktadır. Yenilikçi girişimciler ve ileri görüşlü organizasyonlar yeni iş imkanları oluşturabilir veya online projelerini geliştirebilirler.

Bu alan da oldukça fazla başvuru adayı bulunmaktadır. .MUSIC, .FILM, .BANK, .HOTEL ve .MAIL gibi yeni jenerik terim alan adı uzantıları örnekler arasında gösterilebilir. Bazıları ile ilgili http://www.music.us/,http://hotel-tld.de/, veya http://www.dotclub.com/ adresleri incelenebilir.

Ulusallaştırılmış Alan Adları

Internationalized Domain Names (IDNs) lokal dil karakterleri tarafından sunulan alan adlarıdır. Bu alan adları ASCII olmayan alfabelerden (örneğin, Türkçe veya Çince) rakam veya karakterler içerebilir. Alan adlarında ASCII'den farklı karakter setlerini de uygun hale getirmek için Internet topluluğunda büyük çalışma devam etmektedir.

Bu program dâhilinde örneğin testalanadı.com gibi Türkçe karakterler ile alan adı kaydı şu anda birçok kurum tarafından yapılabilmektedir.

Ülke Kodlu Üst Düzey Alanlarda (ccTLDs) IDN Desteği

Araştırmalar Internet kullanıcısının %60'nın lokal dilinin ingilizce olmadığı, ancak internet kullanımında baskın dilin ingilizce olduğu ortaya çıkmıştır.

ICANN'in IDN country-code Fast Track programı, ikinci seviye alanlara IDN desteğini, ülke kodu uzantıları içinde uygulamayı hedefleyen, lokal dil ve karakter setlerinin (Çince, Arapça, Rusça gibi) kullanımını destekleyen programdır.  Bu program dahilinde Kasım 2010 da duyurulan, Kiril alfabesi kullanarak .?? (.ru) alan adı uzantısı ile alan adı kaydı yapılabilmektedir.

IDN Fast Track sürecini tamamlayan ülke ve bölgelerin listesinehttp://www.icann.org/en/topics/idn/fast-track/string-evaluation-completion-en.htm adresinden ulaşılabilir.

ICANN resmi sitesinde yeni Üst Düzey Alan Programının Fayda ve Riskleri şu şekilde tanımlanıyor:

Faydaları

•Girişimcilik. Kendi iş modelinizi  oluşturun ve TLD için erişilebilirlik politikaları oluşturma hakkı elde edin.
•Artırılmış kontrol.
•Devam eden gelir akışı.
•Yenilikçi Pazarlama fırsat.
•Yenilikçi iş modeli.
•Uluslararası Etki Alanı Adları (IDN'ler).
• Topluluk Oluşturabilme
•Coğrafi Bölgenizde bir araya getirmek. Coğrafi TLD(Ust düzey alan adı)  ile yerel Vatandaş, ticaret, etkinlikler ve kültür vb.. organize edebilirsiniz.
 Riskler ve Sorumluluklar:

•Yatırım. ICANN tarafından yayınlanan “Başvuru Sahibi El Kitabında” değerlendirme bedeli olarak $185,000 USD belirtilmiştir. Başvuruda bulunmak isteyen adaylardan kayıt sırasında talep edilen başvuru yeri başına $5,000 USD depozito bedeli ödemeleri istenmektedir. Depozito bedeli, toplam başvuru bedeline dahildir. Değerlendirme sürecinde ek ücretler olabilir. Programda geri iade belirli dönemlerde toplam başvuru bedelinin belirli tutarı ile mümkün ancak başvuru bedelinin tamamının iadesi söz konusu değildir.
•Geçersiz Başvuru .  Yaptığınız başvurunun maalesef  hiçbir garantisi yoktur Değerlendirme süreci geçemezse yatırımınızın  bir kısmını veya tümünü kaybedebilirsiniz.
•Sözleşmeli kısıtlamalar. ICANN yapacağınız sözleşmenin tüm şartlarına uymak zorundasınız.
• Personel.  Bu iş için Çok yetenekli ve güvenilir  teknik istihdamınız olmalı.
•Rekabet.
•Keşfedilmemiş bölge. Bu nispeten yeni bir sektörde  çalışmak demek, size rehberlik edecek benzer, öncü iş modeli olmadan yolunuzu bulmanız gerekecek
Sitede Bu, tüm risklerin tam listesi değildir.  Bu liste sadece başlamak için genel bilgi olarak verilmiştir, şeklinde açıklama yapılmış.

Alan adı uzantısı olarak 300 den fazla son ekin mevcut olduğu bir Pazar göz önünde bulundurulduğunda. Bu uygulamanın İnternette yepyeni bir aşamanın başlangıcı olacağı kesin.  Tabi bu süreçte her zaman olduğu gibi haksız kazanç elde etmek isteyenler , art niyetli kişilerin başvuruları hatta belki tescilleri olabilecek. Bu noktada ICANN , ticari marka veya diğer nedenlerden dolayı uygulamalara itiraz etme hakkı tanıyor ve bu konuda da bir dizi prosedür oluşturmuş durumda.

Peki, kimler tercih etmeli bu yeni Alan adlarını; Markalarını tanıtmak isteyenler, eğlence sektörü, finansal hizmet veren şirketler, holdingler, ülkeler, spor  kurumları, topluluklar büyük markalar büyük olasılıkla kendi markalarını korumak için ilkler arasında olacak.

Söylentilere göre canon haricinde “Apple”da başvurusunu yapmış durumda. Sadece “apple” için değil “ aynı zamanda, "ipad" ve "iPhone.” İçin.

Ve elbette kendi alan adı uzantısını alamayacak firmalarda var. Hürriyet’in Haberine göre,  HP ve RIm başta olmak üzere 5 teknoloji ve internet devi servet dökseler bile kendi alan adlarını alamıyor.

Çünkü ICANN bu uygulamada bazı sınırlamalara sahip. Bakın hangi dev firmalar neden istediklerini alan adlarını alamayacaklar.

İŞTE O ŞİRKETLER

HP - Kurallara göre yeni alan adı uzantıları 3 karakterden kısa olamıyor. Bu durumda .hp uzantısı da mümkün olmayacak.

RIM - Yeni alan adı uzantıları kurallarında herhangi bir ülkenin başkentinin, herhangi bir dildeki karşılığının kaydedilemeyeceğini duyurdu. RIM ise Slovak dilinde İtalya'nın başkenti Roma'ya karşılık geliyor. Bu yüzden BlackBerry'nin sahibi .rim alan adı uzantısına sahip olamayacak.

Tata - Hindistanlı 83 milyar dolar değerindeki bu şirket .tata alan adı uzantısının sahibi olamayacak. Çünkü Tata, Fas'taki bir bölgenin adı. Her ne kadar nüfusu sadece 15 bin kişi olsa da, ICANN kuralları bölge isimlerine de izin vermiyor.

ARM - .arm alan adı Ermenistan'ın ülke kısaltması ARM ile aynı olduğu için bu milyon dolarlık şirket de kendi alan adı uzantısına sahip olamayacak.

888 - Dünyanın en büyük yasal online bahis ve kumar sitelerinden biri olan 888 ne kadar isterse istersin, ICANN'in "noktadan sonra rakam kullanılamaz" kuralı nedeniyle .888 uzantısına sahip olamayacak.

Tüm bu anlatılanlara göre bu yeni uygulamanın sadece büyük firma ve markalara hitap ettiği düşünülebilir. Sonuçta küçük bir çiçekçi pahalı bir alan adı satın almayı düşünmeyecektir bile.

Bununla beraber  girişimci bir ticaret grubu  aralarında para  toplayıp oluşturacakları fon ile “.çiçek” yada “.çiçekçiler” uzantısını alabilirler.

Göz ardı edilmemesi gereken en önemli konu,  Bu yeni uygulamada başarılı bir alan adı oluşturup alabilen kişiler, daha sonrasında çok ama çok daha fazlasını kazanma şansına erişebilecekler.

*******************

Referans siteler: http://www.marka-marka.org /http://www.icann.org/    http://blog.natro.com   http://www.nicproxy.com/

 

 
Toplam blog
: 42
: 1562
Kayıt tarihi
: 13.01.12
 
 

Merhaba,  Hakkımda bilgi vereceğim bölümler  en zorlandığım bölümlerden birisidir her zaman. Oldu..