Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '08

 
Kategori
Haber
 

"Gecenin İçinden"de İnternet ve Demokrasi

"Gecenin İçinden"de İnternet  ve Demokrasi
 

İnternet ve Demokrasi ODTÜ 22-23 Aralık 2008


Bu akşam değerli arkadaşım TRT prodüktörü Gülname Kurtgöz' ün TRT Radyo 1 de saat 23.15 de başlayan "Gecenin İçinden" programında İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı ve Bilkent Öğretim Üyesi sayın
Doç Dr Mustafa Akgül' ü konuk ediyor.

Biliyorsunuz. Son olarak blogger (blogspot.com) bir gün aniden kapatıldı. İşlemediğimiz bir suçtan yargılanmış duruma düşünce, bu olayın nedenini araştırıp uğradığımız haksızlığı dile getirmeye çalışırken, "blogspot.com" da emek vererek blog açmış olan biz blog yazarlarının farkındalığı arttı ve sevgili Doç Dr Mustafa Akgül gibi İnternet Teknolojileri ile yakından ilgili dostlar kazanmış olduk.

Ülkemizde son İnternet yasaklamaları sonucu mağdur olan kişileri toplayan Doç Dr Mustafa Akgül sayesinde pek çok avukat arkadaşımızın ve mağdurların buluştuğu
"İnternet Yasakları Mağdurları Platformu"nda Türkiye'deki İnternet YASAKLARI ile ilgili pek çok tartışmalar ve fikir alışverişlerinde bulunduk. Platformun adresi:

http://yasakli.inetd.org.tr/

İnternet yasakları üzerinde bir platform kurarak kapsamlı araştırmalar yapan Doç Dr Mustafa Akgül blog yazarlarını aydınlatabileceğine inandığım ve daha önce Cumhuriyet Gazetesi ve İnternet'te yayınladığı makalesini kırmayıp bloğumuzda yayınlamamız için bize gönderdi. Kendisine teşekkür ediyorum. Gecenin içinden programını dinleyecek olan ve İnternet yasaklarından ciddi olarak rahatsızlık duyup fazla ilgilenememiş kişilere yararlı olacak önemli açıklamalar olan bir makale.

22-23 aralık'da Ankara ODTÜ de yapılacak olan İnternet Konferansında ana temalardan biri de Türkiye'de İnternet Yasakları. Şimdi okurumu Doç Dr Mustafa Akgül'e ün "Türkiyenin İnternetle Savaşı "adlı makalesi ile başbaşa bırakıyorum:

"Türkiye’nin İnternetle Savaşı..."

Mustafa AKGÜL İnternet Teknolojileri Der. / Bilkent Üni.

"Ülkemiz adı konmadan internete karşı savaş açmış durumda. Ulaştırma Bakanımızın gururla söylediği, “biz dünyaya örnek olacağız” söylemiyle “kirli bilgiden” temizlenmiş internet için çıkan 5651 No’lu yasa ve Telekomünikasyon Kurumu (TK) ve mahkemelerimizin uygulamaları ile dünya internetine kendi kurallarımızı empoze etme çabasındayız.

Dünyadaki tüm web hosting firmalarından Türkiye’den “Faaliyet Belgesi” almasını istemekteyiz. Mahkemelerimiz, verdiği tedbir niteliğindeki yasaklama kararının tüm dünyada geçerli olmasını isteyerek, uluslararası hukuku tesis etmeye çalışmaktadır. Tüm dünyanın çözemediği, uluslararası işbirliği mekanizmalarının henüz kurulmadığı bir ortamda interneti zapturapt altına almak çabası bana Donkişot’u hatırlatıyor.

Yasakladığımızı düşündüğümüz içerik yerinde duruyor, meraklısı kolayca yasağı delebiliyor. Herkesin kolayca görebileceği, Türkiye dışına zaten açık olanı yasakladık diye düşünmek, devekuşu gibi kafamızı kuma gömmektir. Yasaklar, ülkemizin modern, muasır medeniyeti yakalamaya çalışan, AB’ye girme yolunda, bireyi temel alan demokratik ülke imajına en büyük zararı veriyor. Bu, yabancı sermaye ve turist çekmeye, ülke tanıtımına çok ciddi zarar veriyor.

Türkiye’yi AB ülkeleri kategorisinden Çin, İran kategorisine taşıyor. Youtube, blogger gibi web’leri yasakladığımızda, kimseye Türkiye’nin insan haklarına ve ifade özgürlüğüne saygılı olduğunu ikna edemeyiz. Bu, internetten korkan, onun insanlığı, bilginin ve bireyin öne çıktığı bilgi toplumunun habercisi ve taşıyıcısı olduğunu algılayamayan bir toplum görüntüsü veriyor. Bu, kanımca ülkenin harakiri yapmasıdır. Matbaayı hattatlar işlerinden olmasın diye geciktirenler de Osmanlı’yı çağın dışına ittiklerinin farkında değillerdi.

Çocuk pornosu tartışmalarının gölgesinde bilişim sivil toplum kuruluşlarının çığlıklarına kulak tıkayarak çıkarılan 5651 No’lu yasa, bir “Truva Atı” gibi tehlikeleri barındıyor. Yasa, uyar-kaldır’ı içersede (9. madde), uygulamalarla, yasaklamak bir norm haline geldi. Tek bir nesne için tedbir olarak getirilen yasaklamalar, anayasamız amir hükümleri, AİHM kararları, Yargıtay içtihatları, evrensel hukuk ilkeleri, hatta 5651/9’a aykırı olarak olabilecek en büyük web alanını yasaklamak yoluna gidiliyor. Örneğin Yargıtay kararı:“Tedbir önemli bir zararın meydana gelmesini önleyecek şekilde verilmelidir. Bir tarafın şahsi ihtiyacını karşılayıp pek çok insana zarar vermesi ihtimali bulunan bir konuda ihtiyati tedbir kararı verilmesi mümkün değildir” diyor. wordpress.com’da kolayca, mevcut teknoloji ile, yeni bir yatırım yapmadan, sadece şikâyete sebep olan altalanı yasaklamak mümkünken, 3.5 milyon kişinin web’i yasaklandı. Benzeri 60 günlükte FSEK’e aykırı bağlantı bilgisi var diye milyonlarca günlük içeren blogger.com yasaklandı; sadece 60 altalan yasaklanabilirdi. Yasaklar, yukarıda örneğinde görüldüğü gibi korkunç bir haksızlığa sebep oluyor.

Nasıl çözebiliriz?

Biz bilişim sivil toplum kuruluşları defalarca bildirilerle çözüm önerdik. Kısa vadede, merkezi ve uzmanlaşmış bir iki mahkemenin bu yasaklara bakması, onların kamu yanında, uzman, bilirkişi ve üniversitelerle diyalog içinde bağımsız kararını vermesi ile başlamak lazım. Yasaklanmak istenilen birkaç video ve sayfanın, başka sayfaları etkilemeden erişimini engellemek mümkün. TK bunu hayata geçirecek, mali ve teknik olanaklara sahip; ama bir nedenle yatırım yapmak istemiyor ve bu öneriye şimdiye kadar kulağını tıkadı. Bu nesne temelli erişimi engellemenin bir an önce hayata geçirilmesi gerekir. Bu sorunu gelişmiş Batı, sivil toplumla birlikte, (self-regulasyon ve co-regulasyon ile) çözmeye çalışıyor. Çocukların zararlı içerikten korunmaya çalışılması doğru bir ilke, ama bunu kullanarak tüm yurttaşlara devletin “temiz internet” yaklaşımını empoze etmek demokratik bir toplumda kabul edilemez. Bu aslında demokratik devlet ile otokratik devleti ayıran bir göstergedir. Çözüm “Ailenizin Şifresi”nin ifade ettiği, son kullanıcının makinesinde, onun tercihleri ışığında neyin zararlı, neyin kirli, neyin temiz içerik/bilgi olduğuna vatandaşın karar vermesidir. Uzun vadede ise bir yandan bu yasakçı felsefeden uzaklaşmak, öte yandan siber suç sözleşmesini imzalamak, 5651’i kaldırarak Adalet Bakanlığı taslağından başlayarak daha özgürlükçü geleceğe dönük düzenlemeleri katılımcı bir şekilde yapmak gerekir." *

* Doç Dr Mustafa Akgül Bilkent Üniversitesi

Aşağıda verdiğim kaynak linklerden de doğrudan Radyo 1 e, İnternet Mağdurları Platformuna ve İnternet konferansı bilgilerine ve daha önce yazdığım bu konu ile ilgili diğer linkleri kapsayan

"G3 Gelmiş neyime, İnternet'im YASAKLI benim..." adlı bloğuma ulaşabilirsiniz.


http://www.trt.net.tr/Canli/anasayfa.aspx?kanal=RADYO1

http://www.trt.net.tr/Radyo/RDAkis.aspx?gunler=0&kanal=1&akistur=1&tdgun=0&control=-1

http://yasakli.inetd.org.tr/

http://inet-tr.org.tr/inetconf13/

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=148203


 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..