Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

"Gerisi Teferruat"

"Gerisi Teferruat"
 

Farklı bir Cumhuriyet Bayramı yaşıyoruz. 50. yıl 75. yıl gibi değil bu farklılık. Sanki sözde değil, özde gibi… Şehitler verdik peşpeşe… Üçer, beşer, onar… Gözümüz o zaman açıldı azıcık. Silkelendik birdenbire, ne oluyor dedik…

Gerçi şaşkınlığımız geçmiş değil henüz… Uyku mahmurluğuyla ne yapacağımıza tam karar veremedik ama, kendimize geldiğimizde birilerinin canını yakacağımız kesin… Dün Genelkurmay Başkanımızın söylediği gibi, bize bu acıları yaşatanlara, ne yazık ki biz de hayal bile edemeyecekleri acılar yaşatmak zorunda kalacağız.

Bu bizimiz suçumuz değil artık. Zulmün böylesine cevap verilmez ve rıza gösterilir de, karşılığı verilmezse, asıl zulüm budur. Cevaplarını alacaklar. Bu bir hamaset nutku, ya da bir şey yapamamaktan insanın diline vurmuş bir yalakalık değil.

Türk milletinin denenmeye ihtiyacı yok ki… Tarihi biz hep böyle yazmışız.

Gazeteler manşetlerini atarlarken, eminim benim bayram yerinde hissettiklerimi hissederek yazdılar haberlerini. Her zamankinden farklı şekilde… Belki gerekiyordu bu uyarı, ne bileyim, insanın bazen titreyip kendine dönmesine de ihtiyacı oluyor demek ki…

Devlet adamları Cumhuriyet bayramı dolayısıyla adeta tek ses oldular. Türkiye gazetesinin haberine göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Hain Emeller Boşa Çıkacak” mesajını verdiler.

Cumhuriyet hiç böyle kutlanmamıştı diyor Akşam gazetesi… “Bir Millet Ayakta.” Doğrudur. Oturma zamanı değil, yatma zamanı hiç değil.

Paylaşmak her zaman güzel. Ortak noktalarda buluşmak da… Hürriyet gazetesinin “Cumhuriyet İlelebet… 84 Yıl” manşetine nazire yapar gibi, “84 Yıldır Elele.” demiş Yeni Şafak gazetesi…

Bugün gazetesi, Cumhuriyet “İlelebet Yaşayacak” derken , onu sanki Zaman gazetesi tamamlıyor: “Birlikte Kurduk, Birlikte Yaşatacağız.” Bir başka gazete sanki Posta koymuş gibi.. “Sonsuza Kadar Yaşatacağız.”

Coşkunun farklılığı ve titizliği hemen kendini hissettiriyor. Radikal gazetesinin dediği gibi “En Büyük Bayram” bugün… Nedenini Milliyet gazetesi açıklıyor gibi. Çünkü “Cumhuriyet Fazilettir.”

Öyleyse Türkiye gazetesinin dediği gibi “Tek Yürek” olup “Kenetlenme Zamanı.” Sabah gazetesinin bu teklifine Cumhuriyet gazetesinden cevap var. Elbette… “Gün Birlik Günü.” “Gerisi Teferruat” diyor Güneş gazetesi…

Vatan gazetesi daha değişik düşünmüş. “Onu Çok Arıyoruz” demiş. Doğrudur. Ama ben bunu eksik buluyorum. Onu aramak bize bir şey kazandırmıyor. Tam tersine amaç, Onu aratmamak değil mi? Bu manşetle beraber bugünkü törende düşündüklerimi, bir başka blogta değerlendirmeye çalıştım. http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=72620

*****

Bu bayramı özel kılan sebebi biliyorsunuz. Bayram rehavetiyle olayları takipte ihmal göstermeyeceğiz. Onun için diğer gelişmelere de bir göz atalım.

Muhtemel bir sınır ötesi operasyonu için bütün hazırlıkların tamamlandığını bildiren Star gazetesi “Yığınak Tamam” manşetini atmış.

Yeni Şafak gazetesi, sınırda yığınak tamamlanırken, Tunceli’de 5 bin askerin katıldığı büyük operasyonda 15 PKK’lının öldürülmesini “Sınıriçi Harekât” diye manşet atarken, aynı haberi Radikal gazetesi “Sınır Boyunda Nefesler Tutuldu” başlığıyla vermiş.

Öte yandan Sabah gazetesi “Irak’ta Devriye” manşetiyle, askerimizin sınır ötesinde de yaptığı bazı baskınları anlatıyor. Bu haberin kendisinin, ya da yayınlanmasının ne kadar doğru olduğunu bilemiyorum.

Bu arada teröristlerle ilgili bildiğimiz bazı gerçekler, “Canlı Bombadan Müthiş İtiraflar” başlığıyla Bugün gazetesinden bir kere daha kamuoyuna duyuruluyor: “Dört ülkede terör eğitimi aldım, Irak pasaport verdi, Kandil’deki ilk kişi şimdi TBMM’de, PKK’ya katılım azaldı, Örgütü dış güçler ayakta tutuyor."

*****

Milliyet gazetesinin haberine göre, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Cuntz, Grup Başkanı Ahmet Türk’e, DTP’nin terörden uzaklaşması gerektiğini söylemiş, AB yolunu istiyorsa “DTP tercih yapmalıdır” demiş.

*****

PKK’ya vurulan “İlk Darbe Sanal.” Takvim gazetesinin haberine göre Türk hackerlar, içinde “Kürdistan” kelimesi geçen 45 siteyi çökertmişler.

*****

Vatan gazetesindeki bir habere göre, PKK’lı teröristlere kucak açan Mesud Barzani “Türkiye Benimle Masaya Otursun” deme cüretini göstermiş. Güneş gazetesi ise Barzani’nin tek Kürt vermem diye hırladığından bahisle “Sen Verme, Biz Alırız” demiş. Bunları duyunca insanın aklına “Eceli gelen köpek” deyimi geliyor.

*****


Son olarak yine protesto adı altında yapılan yanlışlara dikkat çekmek istiyorum. Sabah gazetesinin “Bu protestoymuş” başlığıyla verdiği bir habere göre, Bursa’da “terörü protesto” adına bir market yağmalanmış. Kötü niyetliler her zaman olacaktır ama, iyi niyetliler de en az onlar kadar uyanık olsun lütfen…

*****

Spor gazetelerinden haberlere gelince:

Lider Sivasspor, Konya deplasmanda yenilince, Denizli'yi yenen Sarı Kırmızılılar, tekrar lider koltuğuna oturdular. Fanatik gazetesi haberi “Devir Teslim Töreni” başlığıyla vermiş.

Denizli’de önce Nonda’nın golüyle öne geçen Galatasaray, ev sahibi takımın beraberliği sağlamasının ardından, galibiyeti, son dakikada kazanılan bir penaltıyı yine Nonda’nın gole çevirmesiyle elde etti. Fotomaç gazetesi Nonda’yı “Şahmaran” diye nitelendirmiş.

Fotospor ise bu maçın sonucunu “Horoz Öttü, Aslan Uyandı” başlığıyla vermiş.

*****

Bugünlük de bu kadar. Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..