Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '11

 
Kategori
Sivil Toplum
 

“Gönüllü =Günlük kahraman’’

Bugüne kadar “daha iyi bir dünya” ideali için çalışan tüm gönüllü dostlarını, dünyaya katkıları nedeniyle tebrik ediyorum. Bayram değil, seyran değil, hayırdır, diyebilirsiniz. 5 Aralık Dünya Gönüllü günü de değil!!! Ama bana göre, bu dünya idealist gönüllülerin sırtında dönüyor ve hergün hatırlanmaya, tebrik edilmeye layık olduklarını düşünüyorum. 

“Gönülllü faaliyetler medyada haber olmuyor ama dünyayı değiştiriyor.” diyen Birleşmiş Milletler yetkilisine katılıyorum, gelecek gönüllülerin ellerinde şekillenecek, onlar, halkı bilinçlendirerek, tabandan tavanı etkileyeceklerdir. Dünyanın bugün artık 3.büyük sektörü haline gelen Sivil Toplum Kuruluşları (STK) yerel inisiyatifi, yerel ihtiyaçların ortaklaşa karşılanması konusunda harekete geçirmeye çalışan, küresel, toplumsal ve bireysel sorunların çözümü için insanın önce kendini eğitmesi gerekliliğine odaklanan, yerelden küresel boyuta, çevreden-insan haklarına kadar hayatın her alanına değinen örgütlü bir mekanizma olarak karar vericilerin gölgeleri olmuşlardır. Bugün sanılmasın ki, karar vericilerimiz, kafalarına göre karar verip, doğru sandıkları şeyleri uygulamak için önleri açık… Elbette bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde bu şekilde davranılmaktadır, ama bizim ülkemizde bile AB yasaları ya da çağımızın zorunlu ihtiyaçları doğrultusunda STKlar güçlenmektedir. Şimdi diyeceksiniz ki her sene birkaç STK’a baskın yapılıyor, nasıl destekleniyor! Bu bir mücadeledir, hiçbir güç kendine yakın başka bir güç istemez! 

Sorunların insanla başladığı ve insanla çözüleceğini biliyoruz; STK’ların insanın fiziksel, psikolojik ve zihinsel ihtiyaçlarının nasıl sağlıklı karşılanacağı üzerine çalıştıklarını ve pratik uygulamalarla insanı bu planlarda güçlendirmeye odaklandıklarını rahatlıkla söyleyebilirim. Insanın bilişsel seviyesinin artması, yaşadığı mekanlara da yaşama biçimine de yansıyacaktır. Nitekim tarih bunun sayısız örnekleri ile doludur ve bugün de seyahat etseniz benzer durumları görürsünüz örneğin bir Viyana ile bir Kahire aynı mıdır? Kültürel farklılıkları kastetmiyorum, hijyen eksikliği, düzensizlik, yapılaşmadaki çarpıklık, kötü koku, v.b. gibi karar vericilerin düzeltmek için ellerinde olan konulardan bahsediyorum. Çocuklara sürekli empoze edildiğinin tersine, dünyanın artık süper kahramanlara değil, günlük kahramanlara ihtiyacı var ve gönüllülerin, tepkilere rağmen cesurca devamlılıklarını korudukları için her birinin birer kahraman olduklarını söyleyebilirim. Örneğin, yere bir şey atan kişiyi farkedip onu uyaran, hakkımız olan temiz havayı kirletenleri, gereksiz yere kulaklarımıza müzik değil gürültüyü enjekte edenleri, gece yarısı karısını dövenleri, tarlaları yakanları, ihtiras nedeniyle sütten, benzinden, ekmekten fazla para alanları, adil olmayanları uyaran, şikayet eden, takipçisi olup sonuçları talep edenler benim gözümde günlük kahramanlardır. 

Kalplerinde idealizm ateşi yanan tüm gençleri (genç olmak öğrenmeye açık olmak demektir, dolayısıyla fiziksel yaş ile ilgili değildir.), kendilerini gelecek zor zamanlara hazırlamak için gönüllülüğün dokuma tezgahına davet eden tüm STK yetkililerini, gönüllüğün tanıtılması, yaygınlaştırılması ve desteklenmesi konusunda tebrik ediyorum. Onurlu mücadeleniz için yolunuz açık olsun diyorum. 

 

 
Toplam blog
: 68
: 2603
Kayıt tarihi
: 27.05.11
 
 

Çoklu paydaş ortamında çalışma yeteneği, özellikle inovasyon ve kümelenmeyi teşvik etmek için kamu k..