Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

‘Green card’ kazananlara

‘Green card’ kazananlara
 

Amerika’da yaşama hayali kuranlar için yeşil kart mevsimi başladı. Yeşil kart denilen şey bir çeşit kimlik kartı olup, siz ve eşiniz çocuklarınız için Amerika’da yaşama, çalışma sağlayan belgenin adıdır. Kısacası, seçme ve seçilme hakkı haricinde bir Amerikalı ile aynı hakları paylaşırsınız. Devlet okullarında neredeyse ücretsiz okuyabilir, özel okullar için kredi çekebilir, mezun olduktan sonra çalışarak yavaş yavaş geri ödersiniz. 30 yıl vade ile ev, araba alabilirsiniz.

Yeşil kart için özel bir başvuru şekli yoktur. Bu çekilişe katılmaya hakkı olan ülkeler listesi vardır ve her ülkenin kendine ait bir kontenjanı vardır. Bu kontenjanlar göz önünde tutularak bilgisayar ortamında yapılan bir çekilişle bildiğiniz piyango usulü vatandaşlık dağıtılıyor. Sizden tek beklenen şey ilse ya en az lise mezunu olmanız veya 5 yıllık iş tecrübeniz olmasıdır.

Yeşil kartı kazananlara, doldurulması gereken formlar ve hazırlanması gerekli evraklar listesi posta ile gönderilir ve işin en önemli aşama burasıdır çünkü her yıl 100.000 kişiye kazandıklarına dair belge gönderilir ancak 55.000 kişiye vize verilir. Geri kalanı çeşitli sebeplerden elenir. Aslında geri kalan 45.000 kişi bir anlamda yedektir.

Belgeleri hazırlarken ve formları doldururken çok dikkatli olmak gereklidir zira yapılacak küçük bir hata başvurunuzu tehlikeye sokabilir. Toplam altı sayfa form var ancak doldururken profesyonel yardım almanız hata yapma riskinizi azaltacaktır. Bu formlar İngilizce olarak doldurulmalıdır ve doldurulduktan sonra zarfın içinde gelen etiketle ABD’deki Kentucky Consular Center’a gönderilmelidir. APS veya hızlı bir posta servisi ile gönderiniz böylece posta da kaybolmaları da engellemiş olursunuz. Belgeler ABD’ye ulaştıktan sonra incelenecek ve kazanan adaya Ankara’daki elçilikte randevu tarihini gösteren bir belge aynı şekilde posta ile ulaştırılacaktır. Dikkat edilmesi gerekli bir diğer nokta ise, yazışma adresi olarak size her zaman ulaşılabilecek bir adresi vermenizdir.

Konsolosluk randevusu, genellikle randevu belgesinin elinize geçmesinden birkaç hafta sonradır. Bu süre zarfında maddi durum gösterir belgeler, okul belgeleri v.b gibi bir takım evrakların hazırlanması, yeminli tercümanlarca çevrilmesi ve ayrıca randevu tarihinden 1 hafta önce, çevirileri yapan tercümanın yemin belgesi ile birlikte konsolosluğa gönderilmesi gereklidir.Ayrıca Konsolosluğun onayladığı hastanelerden birinden de rapor almanız gereklidir. Genellikle Amerikan Hastanesinden alınan raporun maliyeti 200 USD civarındadır.

Vize gününde heyecan herkesi sarar ancak hiç telaş etmeye gerek yoktur. Eğer evraklarınız eksiksiz ise, belgelerinizin İngilizceleri ve verdiğiniz tüm bilgiler doğru ise vizenizde bir sorun olmayacak demektir. Bu aşamada,vize heyecanını atmak için prova yapmak üzere bir danışmandan yardım isteyebilirsiniz.

Bol şanslar..

 
Toplam blog
: 35
: 5855
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

1970 doğumluyum, 4,5 yaşında ilkokula başladım ve 14 yaşında Üniversite sınavına girdim. KTÜ Sınıf Ö..