Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '07

 
Kategori
Siyaset
 

"Gül" adı AKP’nin dayatmasıdır

"Gül" adı AKP’nin dayatmasıdır
 

Aday(lar) kim olacak olasılıkları arasında Baykal “tavşan aday” açıklamasını yapınca AKP’nin çok aday açıklama kapıları kapanıverdi. Bunun üzerine tek aday açıklamaktan başka çare kalmadı. Baykal, Erdoğan’ın elindekini gördü ve zamanında ve çok etkili konuştu ve AKP’nin çok aday açıklamayı düşündüğü olası oyununu bozdu.

Bu akşam “Gül” adı açıklandı şeklinde haberler yayınlandı, hatta “Gül cumhurbaşkanı oldu” gibi bir hava estirilmeye başlandı. Oysa ne Gül adı açıklandı, ne de Cumhurbaşkanı olması kesinleşti. Yalnızca Gül’ün muhalefet parti liderleriyle görüşeceği bir ortam yaratıldı. Elbette bu yolun sonunun Gül’ün adaylığı ile bitmesi için bu ortam yaratıldı. Beklenmeyen bir durum olmazsa birkaç gün sonra Gül resmen aday gösterilecek. Her şeye karşın, hepimiz beklenmeyen durumlara da hazır olmalıyız.

1. CHP Gül’e kesin karşı olduğunu söyledi.
2. DSP dayatmalara karşı duracağını söyledi.
3. MHP henüz meclis genel kuruluna katılacağını söylemedi, yalnızca AKP’yi DTP’ye muhtaç etmem dedi.
4. DTP genel kurula gireceklerini açıkladı.
5. ÖDP’li milletvekili de genel kurula gireceğini söylemişti.

Hala Gül aday olursa 20 Ağustos gelip genel kurul toplanırsa AKP+DTP+ÖDP orada olacaktır. Bu üç parti ve bağımsızların birkaçı 367 sayısı için yeterli olmuyor.

Gül adı Cumhurbaşkanlığı seçimi için bir dayatmadır. MHP bu dayatmaya teslim olmayacağını açıklarsa AKP Gül’de ısrar edemez ve bir başka ad üzerinde uzlaşma sağlamak zorunda kalırlar.

MHP “Ben Gül’ü istemiyorum ama meclis genel kuruluna girerim” derse bu açıkça Gül’e destek olur, istememe açıklamaları inandırıcı olmaz. Muhalefetin bu seçimde uzlaşmayı sağlamak için tek muhalefet yolu vardır, bunun tek yolu da 1. ve 2. tura katılmamaktır.

22 Temmuz seçimi Gül’ün cumhurbaşkanlığını engellemek için yapıldı ve MHP’de bu tepki oylarını aldı. Eğer MHP Gül’ün Cumhurbaşkanlığı yolunu açarsa, gelecek seçimde yine baraj altında kalmaktan kurtulamaz.

Seçim değerlendirmeleri yapılırken CHP’nin beklenen başarıyı sağlayamamasında meclisi 367 ile kilitlemesi de nedenlerden biri olarak açıklanmaktadır. Bu değerlendirmeler kasıtlıdır ve yeniden denenmesini engellemek için söylenmektedir. Benim güvenmediğim ama başkalarının çok değer verdiği Tarhan Erdem’in yaptığı anketler bile bu durumun CHP oylarına etkisi olmadığını söylemektedir. Yeni bir seçimden korkmaya gerek yoktur. 21 Ekim’de yapılacak bir seçimden AKP yine iktidar çıkabilir ama asla bu oya ulaşamaz, CHP de MHP de daha yüksek oylar alırlar.

Hiç kimse AKP’nin aldığı yüzde 46 oyun da dilediğini cumhurbaşkanı seçmesi hakkını doğuracağını düşünmemelidir. Bu ülke insanı onları yalnızca ülkeyi yönetsinler diye seçti. Gül’ü destekleyen AKP+DTP+ÖDP yüzde 50 ise karşılarında başka bir yüzde 50 vardır.

Muhalefet bu dayatmayı engellemek için elindeki gücü kullanmalıdır. Bu gücün 367 olduğunu hiç akıllarından çıkarmamalıdır.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..