Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '09

 
Kategori
Blog
 

“Hadise”, “Eurovision”, “Düm tek tek” patlaması yine Google’dan geldi

“Hadise”, “Eurovision”, “Düm tek tek” patlaması yine Google’dan geldi
 

Google Insights: http://www.google.com/insights/search/


Yılbaşı gecesi Hadise TRT’de Düm tek tek’i söyleyince o günlerin gündemini oluşturmuştu. O günlerde Milliyet Blog’da bu konuda yazılan bloglarda bir tıklanma patlaması yaşanmıştı. Bu durumu o günlerde yazmıştım (1).

Bu patlamaya neden olan Google’ın normal arama sonuçları penceresine üst sıralarda eklediği Google News (Google Haberler) neden olmuştu. O günlerde yüzbini geçen tıklamalar olan “Hadise” blogları olmuştu.

Mayıs ayı ile yarışma zamanı yaklaşınca “Hadise”, “Eurovision”, “Düm tek tek” yeniden popüler oldu. Ancak bu seferki patlama Ocak ayı kadar büyük olmadı. Hem patlamadan etkilenen blog sayısı az oldu hem de tıklanma sayıları Ocak ayındakilere yaklaşamadı bile. Bu hiç sürpriz olmadı. Çünkü Ocak ayınca Google News ile taranan site sayısı şimdikine göre çok azdı ve arasında Milliyet Blog vardı. O zaman Google News’te 200 sitenin haberler için tarandığı yazardı, şimdi 25 bin sitenin tarandığı yazılı olduğu görünüyor.

Google Insights ile son zamanları incelediğimizde “Hadise”, “Eurovision”, “Düm tek tek” popülerliğinin zamanla değişimi çok kolay görünüyor (3). Bu grafikler Türkiye alan seçilerek oluşturuldu.

Şekil 1’deki grafikte her yıl Eurovision’un belli günlerde “peak” yaptığını görüyoruz. “Hadise”, 2008 ortalarında belirginleşiyor, “Düm tek tek“ ise 2009’a kadar hiç yok.

Sekil 2, Aralık 2008’den günümüze kadar olan zamanı kapsıyor. “Hadise”, “Düm tek tek”, “Eurovision” Ocak başında bu sırayla “peak” yapıp düşüyorlar. Mart sonlarında küçük bir artış daha görünüyor. Mayıs başında da hızlı bir artış gözleniyor. Artış Ocak ayına ulaşamıyor. Ocak ayınca “Hadise”, “Düm tek tek”, “Eurovision” olan sıralama Mayıs ayında “Hadise”, “Eurovision”, “Düm tek tek” sıralamasına dönüşüyor.

Şekil 3, son günleri içeriyor. Hadise’nin olduğu yarıfinalin yapıldığı 12 Mayıs’ın ertesi günü “peak” yaptıktan sonra düşüş başlıyor. Henüz gerçekleşmeyen 16 ve 17 Mayıs’larda daha yüksek popülarite olacak ve bu grafiğe yansıyacaktır.

Milliyet Blog’da “Hadise”, “Düm tek tek”, “Eurovision” patlamaları Google News’te sık bulunmalarından başka bir şey değildir. 17 Mayıs’tan birkaç gün sonra hiç etkisi kalmayacaktır.

(1) Milliyet Blog’daki “Hadise”, “Eurovision”, “Düm tek tek” patlaması Google’dan geldi. (5-1-2009): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=154206
(2) Milliyet Blog’da Hadise Hadisesi: 9 günün gerçeği (11-1-2009): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=155338
(3) Google Insights: http://www.google.com/insights/search/

Ankara, 16 Mayıs 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..