Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

"Hayır" diyerek özgürleşin

"Hayır" diyerek özgürleşin
 

Hayır, kelimesini kullanamamak hayatınızı nasıl etkiliyor? Hayır diyemediğinizde siz kim oluyorsunuz?

Pek çoğumuza yaşamımızın erken dönemlerinde “Hayır” demenin kötü bir şey olduğu öğretilmiştir. İlerleyen yaşla birlikte iş ya da özel yaşamında olsun, günümüz koşullarında pek çok kişi, reddedilme kaygısı, kaybetme korkusu, beğenilmeme ve yalnız kalma endişesi ile karşısındakine “Hayır” diyememektedir.

Evet dediğimizde, daha çok sevileceğimizi, çevremizde daha çok insanın olacağını, herkesi mutlu edeceğimizi ve herkesle iyi ilişkiler kurabileceğimizi zannediyoruz.

Ya sizin duygularınız? Siz ne istiyorsunuz? Herkese “Evet” demek size ne kazandırıyor? Ne kaybettiriyor?

Aslında evet veya hayır deme noktasına gelindiğinde,  pek çoğumuz ya sürekli evet ya da sürekli hayır demekte ısrar ediyoruz ve bunu, sonuçlarını düşünmeden yapıyoruz. Pek çok kişi nerede evet, nerede hayır denileceğini bilemediği için, bir denge oluşturmakta zorlanıyor.

Evet demek kadar hayır demek de bir tercihtir, önemli olan bu tercihi neden yaptığınızı, niyetinizin ne olduğunu samimi bir şekilde karşı tarafa anlatabilmektir.

Önemli olan, hayır kelimesini kullanmaktan çekinmek değil, hayır kelimesini karşı tarafa nasıl söylediğinizdir

Hayır diyememekten kaynaklanan içimizde biriktirdiğimiz olumsuz duygular bir an geliyor patlama krizlerine dönüşüveriyor. Hem karşımızdaki kişileri yersiz kırmış oluyoruz, hem de arkasından bunun üzüntüsüyle bir kere daha yıpranıyoruz.

Haydi gelin bir uygulama yapalım. Bir arkadaşınız sizden yardım istiyor, ancak sizin hiç vaktiniz yok. Arkadaşınızı da çok seviyorsunuz, onu kırmak, isteyeceğiniz son şey. Peki ya sizin istekleriniz? Hemen gözlerinizi kapatın ve eğer bu ricaya evet dersem beni neler bekliyor şeklinde bir düşünün bakalım. Eğer “Evet” demenin kaybettirecekleri kazandıracaklarından fazla ise bu noktada arkadaşınızı ne kadar sevseniz de ona “Hayır” demelisiniz. Tabii bunu samimi bir dille, neler hissettiğinizi ve eğer ona yardım ederseniz, sizin neleri aksatacağınızı uygun bir dille anlatarak. Unutmayın hayır dediğiniz arkadaşınız değil, sadece onun ricasıdır.

Hayır diyebilmek cesaret ister, özgüven ister. Hayır derken hem inandırıcı hem de samimi olmalısınız, neden hayır dediğinizi karşı tarafa iyice anlatmalısınız ki yanlış anlaşılmalar olmasın. Yoksa yalan söylemek, mazeretler üretmek sizin inandırıcılığınızın ve samimiyetinizin olmadığını gösterir.

Hemen bugün cesaretinizi toplayın, uzun zamandır sizi düşündüren, söylemeye çekindiğiniz, ancak söylerseniz sizi özgür bırakacak o sihirli kelimeyi söyleyin, “HAYIR” deyin.

Hatta bunu tüm samimiyetiniz ile yaptığınızda “Hayır” dediğiniz kişiler sizi terk etmeyecek, tam tersine dik duruşunuz ve samimi itirafınız karşısında size saygı duyacaklar.

Siz de hayatınızın dümenini elinize aldığınızı hissedecek ve daha mutlu olacaksınız.

Denemeye var mısınız?

 

Sevgiyle ve dengeyle kalın.

  

 
Toplam blog
: 23
: 422
Kayıt tarihi
: 15.10.13
 
 

Öğretmen olmasına rağmen hala öğrenci, gözlemci, meraklı ve araştırmacı biridir. Doğayı, canlılar..