Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '11

 
Kategori
Sinema
 

"Her şey yolunda mı?"

"Her şey yolunda mı?"
 

Bu sene 83.sü düzenlenecek olan Akademi Ödülleri'nde En İyi Film dahil olmak üzere çeşitli kategorilerde aday gösterilen filmlerden biri The Kids Are All Right. Bir aile draması diyebiliriz, fakat bu aile bize öğretilmiş kalıplara sahip ailelerden değil.  

Nic ve Jules isimli iki kadın, aynı adamın spermlerini kullanarak çocuk sahibi oluyorlar ve çocuklar büyüyünce babalarıyla tanışmak istiyor. Daha doğrusu Laser babasıyla tanışmak istiyor ve henüz 15 yaşında olduğu için, kanunen bu hakkını kullanabilecek olan 18 yaşındaki kardeşi Joni'ye ısrar ediyor. Nihayetinde babalarıyla buluşuyorlar ve Paul bu noktadan sonra hayatlarına giriyor.  

Bu konuda gel-gitler yaşayan ve bu yüzden Paul ile yatmaya başlayan Jules'un hikayesi ayrı, Nic'in biraz dominant rolü ise ayrı bir hikaye çıkarıyor karşımıza ve bu hikayelerin tümü bir evde birleşiyor. Jules'un bir erkekle yatıyor olmasının ise duygusal altyapısı verilmiyor, Jules niye bir erkeği tercih ediyor, aslında kurduğu hayat bir yalan mı bunu anlamıyoruz. Sadece tensel bir zevk mi aradığı, bundan emin değiliz, çünkü Nic'in filmin bir noktasında Paul'le sıcak bir sohbete koyulmasını kıskanıyor gibi görünüyor. Bu noktada biraz havada kalıyor belki film.  

Bütçesi muhtemelen çok da yüksek olmayan, bağımsız sinemanın bir örneği karşımızdaki. Oyuncuları Annette Bening ve Julianne Moore çok iyi bir iş çıkarıyorlar. Annette Bening özellikle Nic rolünde döktürüyor... Yaşadıklarına, yaşamak zorunda kaldıklarına üzülüyorsunuz içten bir şekilde. Film; en iyi film, en iyi kadın oyuncu (Annette Bening), en iyi özgün senaryo ve en iyi yardımcı erkek oyuncu (Mark Ruffalo) dallarında Akademi Ödülleri'ne aday gösterildi. Bu ödüllere ulaşmak konusunda ise biraz zorlanacak gibi duruyor.  

Film aslen böyle de olsa yine klasik aile değerlerini yüceltmekle eleştiriliyor yukarıda Jules'un yaşadıkları bağlamında özellikle. Haklı bir eleştiri de sayılabilir belki, gerçekten eğer ki çiftimizin iki kadın olduğunu saymazsak, Hollywood yapımlarından alışık olduğumuz bir Amerikan ailesi var karşımızda ve bu kadınlardan biri bir erkekle yatıyor ve bu erkeğe karşı duygusal olarak tamamen nötr değil. Bu açıdan yeterince cesur olamamış, tam tatmin edemeyen, eksik bir film diye niteleniyor bazı eleştirmenler tarafından... Yine de homofobikseniz izleyin bu filmi. Belki ön yargılarınız kırılır ve bu "klasik aile değerlerinin" aslında hiç de belli ezberlenilmiş kalıplara ait olmadığına karar verirsiniz. Film çünkü "aile aslında ailedir" demeye çalışıyor. Yaşadıkları sorun da her ailenin yaşadıkları gibidir...  

 
Toplam blog
: 142
: 1092
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakülteliyim. Seyahat benim için bir tutku, her fırsatta bir yerlere ka..