Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '12

 
Kategori
Güncel
 

"Her zaman bir şey" adlı Hollanda programı Türkiye'de çalışan çocukları haber yaptı

"Her zaman bir şey" adlı Hollanda programı Türkiye'de çalışan çocukları haber yaptı
 

Resim arşiv


Haberin özet yazısı:

Yalıcı sıcağın altında güneşin doğuşundan batışına kadar pamuk tarlalarında çalışanların bazıları daha dokuz yaşındalar. Uyumayı açık alana kurulmuş değersiz çadırlarda yapıyorlar. Yüzbinlerce çocuk bu nedenle düzenli bir ev, eğitim ve gelecekten oluyor.

Burada Amerikan köle tarihinden bahsetmiyoruz. Olayın olduğu yer Avrupa birliğine üye olmaya hevesli Türkiye ve yıl 2012. Bu problemde öne çıkan nokta ise çocuk elleri toplanan pamuklardan yapılan ürünlerin Hollanda mağazalarında satılmasıdır.

Türk hükümeti çocuk işçiliğini finanse ediyor

Türk hükümeti çocuk işçiliğini dolaylı olarak finanse ediyor. Hollanda giyim mağazaları aracılığı ile Hollanda tüketicisinin garderobuna giren bu tekstillerin güneydoğu Türkiye de pamuk toplayan çocukların pamukları  ile üretildiğini tespit ettik. Teşvik programları ile pamuk çiftcisini destekleyen Türk Hükümeti pamuğun toplanmasını denetlemekte eksik kalıyor.

İkinci meclis üyesi Joêl Voordewind (Hiristiyan Birliği) Türk hükümetinin çocuk işçiliğini finanse etmesini çok vahim bulduğunu belirtti. Milletvekili Voordewind teşvik programlarında sorumlu olan Türk hükümetinin çocuk işçiliği tespitinde derhal müdahele etme sorumluluğu olduğunu belirrti.

Türkiye, Çin ve Almanya dan sonra Hollandaya tekstil ihracat eden üçüncü ülke. 500 milyon euro değerinde olan Türk tekstilin Hollanda ihracatı, Türk tekstil ihracatının üçte biri oranın olmasından dolayı Türk ekonomisi için önemlidir.  Kullanılan pamuğun çoğu Türkiye de üretiliyor. Toplama merkezlerinde biriken pamuklar elbise üreticilerine gönderiliyor. Bu toplama merkezlerinde toplanıp balilendikten sonra satış izni ve teşvik için mühürleniyorlar. Bu noktada pamuğun hangi üreticiden geldiğini araştırmak imkansız. Bu balilere karışmış bazı pamukların geldiği pamuk tarlalarında çalışan çocuklarda var ve bu pamuk üreticileride teşvik alabilmektedir.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye yapılan ticari ziyarette, İşçi partili dış ticaret bakanı Lilianne Ploumen tam 90 bin euro fındık tarlalarında çalışan çocuklar için yardım yaptı. Tahminlere göre Türk üretiminde bir milyona yakın çocuk çalışmaktadır. Bu problem Türkiyenin Ab üyeliğine olan hevesi için iyi değildir.

Türkiyede ki çocuk işçiliği hakkında yapılacak bir araştırma için Hollanda büyükelçisi finansal katkı sağlamaktadır.

Yukarıda ki habere yorum yapmış kişilerin yorumları :

İhsan: İyi ama Türkler ne yapabilir bu konuda? Güneydoğulu sezonluk işçileri çağırdıklarında tüm ailece geliyorlar. Geri gönderseler yıllık fındık üretiminden olacaklar. Türk hükümetinin yardım yaptığı kürt kökenli pamuk üreticisi, çocuklar dahil tüm ailesini çalıştırıyor. Aileleri bunun için cezalandırırsan Kürt halkı isyan eder. Ab nin bir çözümü varsa tamam ama sadece Türkiye yi karalamak üzücü. Ayrıca kürt kültüründe hakim olan çocukları okula göndermeyip çalıştırma yanlışına da değinilmemiş.

İhsan: Bu arada Çinde toplanan pamuklarda da çocuklar çalışıyor. Çoğu para bile almıyor ve ailelerinden uzaklar. Bu konuya dikkat verseniz daha iyi olur.

Musa: Yine dar görüşlü bir program.” Haydi çocuklar okula” nedir araştırın ondan sonra gelin bir yararlı yazı yazın.

Yvonne: Nasıl olursa olsun ve nasıl savunulursa savunulsun Türkiye Ab'ye girmemeli.

Jelıe: Bir çok çiftçi gelirinin bir kısmını Pkk ve Hamas gibi örgütlere vermek zorundarlar. Zorla üyelik ve örgüte destek için baskı altındalar.

Rıck: Türkiye'nin çocuk işçiliğini dolaylı finanse etmesi ne kadar vahimse bu giyselerin Hollanda mağazalarında satılmasıda vahimdir.

Ayrıca Yvonne hanıma sorarım Eğer Türkiyenin bu problemden dolayı Ab'ye üye olmamasını isterken Hollanda bu üretimlerini yurtdışında üreterek Ab'lik üyeliğini hak etmiş mi sayılır ? Ne giyiyorsun şu an ? Elbiselerine çocuk eli değmediğine emin misin ? Ben çocuk işçiliğine karşıyım ve aldığım elbiler kendi mesuliyetimdir.

Bep Welleweerd : Çocuk işçiliği tarafından yapılan hangi ürün olursa olsun Hollanda faflarında satılmamalı. Moda üreticileri Lütfen işinizi ciddiye alın. Farketmez hangi ülkede çocukların çalıştığı. Çocuklar okula gitmeli ve ailelerde yeterli kazanmalı.

Semih Erin : Eğer 19 euroya ucuzlukta bir çift alabiliyorsanız, insanları yargılıyamazsınız.

Anja : İyi yönetilmiş, benim için çok belirgin olan :soruların ve cevapların önceden tasarlandığı. Bilhassa iki çocukta.

“Altijd Wat” adlı programın ikinci bölümünde Türkiyede ki çocuk işçiliği işleniyor. Programın 16dk 21. saniyesinde konu işlenmeye başlanılıyor. Ancak üyelik gerektidiği için tüm programın linkini veremiyorum.

Sadece Türkiyede değil, İspanya, Yunanistan ve İtalyada olan çocuk işçiliği de işlenildi programda. Dünya çocuk gününde yayınlanan programın fragmantını seyretmek isteyenler aşağıdaki linkten ulaşabilirler. Ropartaj, çocuklar ve Türk yetkililer ile Türkçe yapılmaktadır.

http://altijdwat.ncrv.nl/nieuwsblogs/kinderarbeid-in-turkije
 

 
Toplam blog
: 82
: 437
Kayıt tarihi
: 11.08.09
 
 

İlgi alanlarım muzik. İlk kez Milliyet Blog'da yazı yazmayı deniyorum, daha doğrusu düşüncelerimi..