Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

'Hiçbir şeyi unutamayan kadın'ın sahicisi: Jill Price

Bir önceki yazıda CBS'in son kriminal dizisi Unforgettable'ın ana karakteri Carrie'nin milyonlarca kişiden bir tanesinin başına gelen 'unutamama' hastalığı üzerine konuşmuştuk.... Şimdi bu kurgu karakteri geride bırakıyoruz ve 'sahici' olanına geliyoruz:

İngiliz Telegraph gazetesinde, birkaç yıl önce yayımlanmış haber. Jill Price- o zaman 42- şimdi 46 yaşında bir kadın. Bir okulda yöneticilik yapıyor. Hafıza kartı anormal derecede veri toplamaya 14 yaşındayken başlamış. Bu durum için "düğmesine basıp kapatamadığım bir lanet" diyor. Doğru diyor. Yaşamını ekranı ikiye bölünmüş bir televizyona benzetiyor: Aynı anda bir yanında bugün akıyor, bir yanında dün.1980'den beri yaşadığı her gün saat kaçta kalktığı, şampuan aldığı yerdeki kasiyerin o sırada yanındaki arkadaşına kurduğu bir cümle, her gün her saatte ne yediği, giydiği, duyduğu...Hepsi beyninin içinde bir yerde cıvıl cıvıl yayın yapıyor. Tabii aynı şekilde yaptığı bir hata da..Çoook pişman olduğu bir şey de...hep oradalar. 'Pişşşt baksana bana' diyorlar.


Jill, doğal olarak uzun yıllardır depresyonda. Uyku düzeni bozuk, sosyal hayatı aksıyor, evliliği bitmiş.

Kadın doktora aynen şu şarkıyı söylüyor:

Beatles-Help!


En sonunda 2000 yılında dünyadaki en önemli hafıza profesörlerinden birine gidiyor ve 'bana yardım edin. Help! ' diyor. Jill, çocukluğundan bugüne her gün düzenli günlük tutmuş. Adam, günlüğü eline alıp kadına en detay, en deli işi soruları soruyor. Hiç hata yok! Hepsini bugün gibi anlatıyor. Profesör, daha sonra beş yetişkinde daha aynı 'unutamama' hastalığına rastlıyor. Hatta 50 kişinin daha bu sınırda gezindiğini tespit ediyor.



Jill'e yıllarca pek çok test yapılıyor. Nörobilimciler, çocuklukta yaşanan bir travmanın beyinde nadir de olsa böyle bir değişikliğe yol açabileceğini söylüyorlar. Onun durumunda bu, ailecek bir yerden başka bir yere taşınmaları. Çocukluğunu oluşturan çevreden kopmak zorunda bırakılması. Düşünün... Alt tarafı evlerini bir yerden bir yere taşıyorlar ve sonuca bakar mısınız... İnsan psikolojisi ne kadar kırılgan bir şey.
Sonra kadın gidiyor... Yapabileceği en iyi şeyi yapıp hayatını anlattığı bir kitap yazıyor 2008'de. : The Woman Who Can't Forget. Unutamayan Kadın.

Hemen bulup okuyacağım.


Bir hayat bu şekilde geçebilir mi.


Bundan sonra 'dün akşam yemekte ne yediğimi bile hatırlamıyorum, benden bi cacık olmaz' diye şikayet etmezsin umarım.

www.busekildeydi.com

 
Toplam blog
: 13
: 1307
Kayıt tarihi
: 30.01.12
 
 

Sondan başa gideyim. İş: Temmuz 2011'den itibaren freelance yazar olarak yola devam ediyorum. Cos..