Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '13

 
Kategori
Güncel
 

"I am an American" oluyor da; ""Ben bir Türk'üm" olmuyor mu?

"I am an American" oluyor da; ""Ben bir Türk'üm" olmuyor mu?
 

Son günlerin en popüler tümcesi ile Başbakan Erdoğan; “Her tür milliyetçiliği ayaklarımın altına alırım..” diye caka satarken, ABD, İngiltere, Fransa ve özellikle Almanya Anayasaları ‘milliyetçilik’ kavramı ile taçlandırılmış, AB Ülkelerinde ise‘milliyetçi partilerin’ oy oranlarını arttırdığı gözlemlenmiştir.

Bu blog yazımda ABD’nde ‘milliyetçilik kavramı’nın nasıl tanımlandığı ve algılandığı konusundaki gözlemlerimi sizinle paylaşmak istiyorum     

Yıllarca Amerika Birleşik Devletleri’nde(ABD) yaşamış bir Milliyet Blogger olarak Amerikan toplumunda bire bir yaşadığım veya gözlemlediğim toplumsal ve kültürel olgu ve deneyimlerimi sizinle paylaşmayı görev biliyorum.

Amerikan toplumu ile iç içe yaşadığım süreçte; 32 milletten oluşan, bir göçmenler ülkesi ve Göçmenler tarafından kurulmuş, gelişmiş, hala Dünya’nın en çok göç alan bir ülkesi olan ABD’de hangi milletten olursa olsun bir Göçmen gönülden ve gururla  “I am an American” (Ben bir Amerikalı’yım) diyebilmektedir.      

Sizin de çok iyi bildiğinizden emin olduğum; Türk adıyla kurulmuş ilk Türk Devleti olan ‘Göktürkler’ varlığını M.S. 545 – 745 yılları arasında sürdürmüş iken; ABD dün gibi daha 237 yıl önce ‘Bağımsızlık Bildirgesi’nin ilanıyla 04 Temmuz 1776 tarihinde kurulmuştur.

Şimdi bize; ‘Çerkez, Arnavut, Boşnak gerçekten Türk Milliyetçisi olur mu?’ diye soruyorsunuz.

Amerika kıtası’na Dünya’nın öbür ucundan gelen İngilizler, Almanlar, İskandinavya kökenliler, (İsveç, Norveç, Danimarka) İtalyanlar, Yunanlılar, Gürcüler, Ermeniler, Ruslar, Afrika ve İspanyol kökenliler kendilerini yeni vatanlarında katıksız ‘Amerikalı’ hissettiler ve gurur duydular.

Çünkü her biri ayrı bir ‘Amerikalı’ olarak toplumun refah düzeyini yükseltmek ve kaliteli yaşam standardına ulaşmak amacıyla ortak hedef etrafında birleştiler.

Heterojen ‘etnik kimlikler,’ ‘melting pot’ denilen eritme potasında ‘birlikte erime’ sonucu  ‘Amerikalı’ olmanın ve dolayısıyla ‘toplumsal sinerji’ye ulaşmanın mutluluğunu yaşamaktadırlar.

Diğer bir yanda “Ben bir Türk’üm.” ifadesi ile ‘ırkçılık’ mı yapılmaktadır?

Türk’ olmanın gururunu ‘yaşamak,’ ‘yaşatabilmek’ T.C. Vatandaşı için çok büyük ‘kıvanç’tır.

Özetlersem, bu tümcedeki ‘Türk’üm’ sözcüğünün ‘Anayasamızda yer alan ‘Türk Devleti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür.’ anlamı taşıması başta PKK Terör Örgütü’nün TBMM’ndeki uzantısı ‘bölücü parti’ BDP ve marjinal grupları rahatsız etmektedir.

Türk, ‘Türk Vatandaşı’ anlamında bir ‘hukuksal’ bağdır, ‘etnik kimlik’ anlamında değildir.

Anımsatıyorum;  “Ben bir Türk’üm”

02.03.2013,İzmir 

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..