Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '11

 
Kategori
Güncel
 

"İçki Yasağı" içeren yönetmelik iptal edildi!

"İçki Yasağı" içeren yönetmelik iptal edildi!
 

Şu yargı hala ayaklarına pranga! 

Baksanıza Ankara Barosunun açtığı davayı görüşen, Danıştay 13. Dairesi, “Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun” 7 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe soktuğu ''Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin'' yürütmesini durdurmuş. 

Oysa ne güzel de oturmuştu ‘içki yasağı! 

Evet, davayla ilgili ilk incelemesini yapan Danıştay 13. Dairesi, yönetmeliğin bazı hükümlerinin yürütmesini durdurdu.

13. Daireye göre, Yönetmeliğin 22. maddesinin 4. fıkrasındaki, ''Vergisiz satış mağazaları, münhasır alkollü içki satış yerleri, liman, hava limanı, hava meydanlarında bulunan perakende satıcılar haricinde, hacmi 20 cl ve altında bulunan ambalajlardaki alkollü içkiler, işyeri açma ve çalışma ruhsatında belirtilen faaliyet konusu bakkal, market, süpermarket, hipermarket, kuruyemişçi, büfe olan işyerlerinde bulundurulamaz ve bu yerlerde satışa sunulamaz. Toptan satıcıların, perakende satıcılara dağıtım yükümlülüğünü yerine getirirken bu sınırlamaya uyması zorunludur'' şeklindeki düzenlemenin yürütmesini durdurdu. 

Bu işten büyük zevk alıp, içkilerin görünmez yerlere kaldırılmasını talep eden ve kendilerine bu yönetmelikten görev çıkaranlar, maalesef hayal kırıklığına uğradılar. Bildiğiniz gibi bazı marketleri dolaşan polisler, içkilerin görünmeyecek yerlere kaldırılmasını isteyip, bu konuda tutanak düzenlemişlerdir.

Bu yasaklama ile davalı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun hacmi 20 cl ve daha düşük hacimli olan ambalajlı ürünlerin fiyatlarının çok düşük ve ulaşılabilirliğinin kolay olması nedeniyle çocukların ve gençlerin korunmasının amaçlandığını belirttiği ifade edilen kararda, ''Bu belirtilmekte ise de ilgili Kanunda alkollü içkilerin 20 cl ve altındaki hacimde ambalajlı olarak piyasaya sunulması yasaklanmadığından, ayrıca bunun alkollü içkinin kullanımını teşvik edici ve özendirici bir yönü bulunduğu konusunda, hukuken kabul edilebilir bir gerekçeye dayanılmadığından, anılan kuralda hukuka uyarlık görülmemiştir'' deniliyor.

Yönetmeliğin, 24. maddesinin 2. fıkrasının (d) bendindeki, ''Çocukları ve gençleri hedef alan veya bu kişilerin ilgi alanına giren etkinlikler ile bu nevi etkinliklerin tanıtımında ve etkinliğin gerçekleştirileceği mekânlarda, alkollü içki markaları veya alkollü içki markalarını çağrıştıracak nitelikteki unsurlar kullanılamaz ve bu etkinliklerde satış ve sunum yapılamaz'' hükmünün de yürütmesi durduruldu.

Kararda, Anayasa ve kanunlarda öngörüldüğü üzere, alkollü içkilerle ilgili reklamın, kampanyanın veya promosyon uygulamasının yöneleceği hedef kitlenin seçiminde, bireylerin, özellikle de gençlerin ve çocukların alkolün zararlı etkilerinden korunması amacına uygun olarak seçici davranılarak, çocuklara ve gençlere yönelik olarak gerçekleştirilen eğlence ve etkinliklerde alkollü içkilerin reklam ve tanıtımının ve bu tür organizasyonlarda çocuklara ve 18 yaşından küçüklere yönelik alkollü içki satışının ve sunumunun yasaklanmasında hukuka aykırılık bulunmadığının kuşkusuz olduğu vurgulandı. Yani, yasaklama; yönetmeliğindeki 24 yaş sınırı kaldırılıp, bu sınır daha önce olduğu gibi 18 yaşına indirildi.

Sizin anlayacağınız o kadar tantana boşa gitti! 

Oysa “Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu” ne mücadelelerle böyle bir yönetmeliği yürürlüğe koymuştu. Yönetmeliğin arkasından, ülkemizde basketbolun gururu olan ve Avrupa’da birçok başarıya imza atmış “Efes Pilsen” Basketbol takımının ismini değiştirtmek için zorlamışlar, onlarda ismin sonundaki Pilsen ismini çıkartıp, Efes olarak yollarına devam mecburiyetinde kalmışlardı. 

Şimdi sıra geldi internet filtreleme yönetmeliğinin kaldırılmasına. Ülkeyi İran ve Arabistan ayarında gören bu zihniyetin ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığına göre, böylesi yasakçı yönetmeliklerin Danıştay kararı ile kaldırılmasında fayda var.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..