Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '11

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

İskilipli Atıf hoca kim, neden asıldı...

 İskilipli Atıf hoca kim, neden asıldı...
 

 

 İskilipli Atıf Hoca 1926 yılında İstiklal Mahkemelerinde yargılanıp idam edilmiş. İstanbul hükûmeti Anadolu’daki Kuvva-i Milliye hareketine karşı halkın yönelişini kırmak için bir fetva yayınlamış, ama Anadolu ulemasının (alimlerinin) karşı fetvası İstanbul’un tertibini boşa çıkarmıştı. Bunun üzerine Şeyhülislam Mustafa Sabri efendinin marifetiyle Teali-i İslam Cemiyeti namına yazılmış ve bastırılmış bir beyanname zorla Teali-i İslam Cemiyeti idare heyetine imzalatılmaya çalışılmıştı.(Atıf hoca bu cemiyetin kurucu üyesidir.N.T) Ama Atıf Hoca ve Tahir-ül Mevlevi’nin şiddetle karşı koymaları üzerine de mühürsüz olarak Yunan uçaklarınca Anadolu’ya atıldı. Buna karşın, o zamanın Vakit Gazetesinde, Atıf Hoca tekzibname (yalanlama) yayınladıysa da, Ankara İstiklal Mahkemesi zabıtlarında okuduğumuza göre, bu beyanname nedeniyle asıldı, cemiyet üyeliği ve cemiyetin dağıttığı bildiriler zihinlerde kaldı.

 

İskilipli Atıf Hoca’nın İstiklal mahkemelerinde yargılanıp o zamanki anayasaya göre İngilizlerle işbirliğinden, dolayısıyla vatan hainliğinden asıldığı pek öne çıkarılmamakta. Sayfanın sonunda vereceğim iki linkte yer alan videolar izlendiğinde görülüyor.

 

Şimdi İskilipli Atıf Hoca’nın İslam Teali Cemiyetine bir bakalım, kurucuları ve idare heyetinde tanıdık gelen isimler var!

“Kurucular,

Fatih Dersiamlarından          Abdülfettah

Fatih Dersiamlarından          Geyveli İbrahim Hakkı

Fatih Dersiamlarından          İskilipli Mehmed Atıf

Bayezid Dersiamlarından Ermenekli Mustafa Safvet

Reîs-i Evvel: Fatih Dersiamlarından Mustafa Sabri Efendi.

Reîs-i Sâni: Darü'l-Hilâfeti'l-İbtidâ-i Dahil Medreseleri Umûm Müdürü İskilipli Mehmed Atıf Efendi.

Kâtib-i Umûmî:          Darü'l-Hilâfeti'l-Aliyye İbtidâ-i Dahil Medreseleri Osmanlı Edebiyatı Müderrisi Ermenekli Mustafa Safvet Efendi.

A‘zalar:

A‘za: Darü'l-Hikmeti'l-İslâmiye a‘zasından Eşref Efendizâde Şevketî,

A‘za: Darü'l-Hikmeti'l-İslâmiye a‘zasından Said-i Kürdî,

A‘za: Fatih Dersiamlarından Düzceli Zahid,

A‘za: Darü'l-Hilâfeti'l-Aliyye Sahn Medreseleri Fıkıh Müderrislerinden Seydişehirli Hasan Fehmi,

A‘za: Darü'l-Hilâfeti'l-Aliyye İbtidâ-i Dâhil Medreseleri Mantık Müderrisi Manisalı Mustafa,

A‘za: Fatih Dersiamlarından Âsitâneli Hafız Abdullah,

A‘za: Dersiamdan Sinoplu Mehmed Emin Efendilerdi.”

 

Dersiamdan Sinoplu Mehmed Emin Efendi Mustafa Sabri Efendi'nin Damat Ferit kabinesinde Şeyhülislam olarak görev alması üzerine boşalan başkanlığa İskilipli Mehmed Atıf seçilmiştir.

 

 Tarihi yazılar siyasi tarafların beslendiği damarlarları işlemeye başladığı anda hele konunun uzmanı değilseniz yanılma ve okuru da yanıltma riski ile karşılaşırsınız. Tabi bu riskin bilincinde olarak konuyu daha hassas ve objektif işleme olanağından da yararlanırsınız.

 

Sürekli yazılarımı okuma olanağına sahip olanlar bilirler; cumhuriyet tarihinin din ve Atatürk istismarcılarının kavga tarihi olduğu tezimi defalarca yazılarımda kullandım. Bugünlerde siyaset arenasında yaşananlarda bu tezimi doğruluyor.

 

1- http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=gZsDRqYw6JA

 

2-  http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=V0caI3W9g_U

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..