Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '14

 
Kategori
Güncel
 

'Kader' öldükten 3 yıl sonra toprağa verildi!

Kader 14 değil, 12 yaşında öldü... 1 kilo elma gibi al kızım, ver oğlum hesabı satıldığı gün... Biz onun arkasından gözyaşını bugün döktük. Ona çizilen 'kader'i bugün okuduk, ağladık, isyan ettik... 3 yıl önce biz neredeydik? Neden biz 3 maymunuz? Biz kimiz? Burası nasıl bir ülke?

Gözlerini açtığında Van'ın Çatak ilçesine bağlı Atlıhan Köyü'nde bilir miydi birilerinin onun kaderini yavaş yavaş çizmeye başlayacağını? Ya da 14'ünde 2 çocuk doğurmuş bir kadın olarak gözlerini kapatacağını bilseydi açar mıydı  o gözlerini?
Açar mıydı acıyla geçecek olan 14 yıl için o gözleri?

Çizilmişti bir kere 'kaderi' beğenilmişti Kader. Bilseydi 14'ünde öleceğini ister miydi beğenilecek güzellikte ya da beceri de olmak? Berdel'in anlamı ne demek kaç yaşında öğrendi? Ya da ona dayatılan sistemin adının berdel olduğunu biliyor muydu?

12'sinde ailesinin seçtiği bir adamın yanına yattığı gece öldü Kader... Biz onun için bugün ağladık... Öldüğü gün arkasında ağlayanın olmadığını görünce o ne kadar ağladı kim bilir? Kim bilir kaç defa isyan etti iç sesiyle? Kim bilir ne kadar gözyaşı döktü o çocukların meyvelerinin atıldığı geceler? Kim bilir gelin gittiği evde şiddet gördüğünde ne için avuttu kendini?

Bu okuduklarımız Kader için çizilen 'kader' değil Türkiye'de kız çocuğu olarak dünyaya gelen (biyolojik kimlik) bir çok kız çocuğu için çizilen kader...

Bu çizgileri hangi yazılar bozabilir?

Utanıyoruz... Duyamadığımız sesler için utanıyoruz.

İsyan ediyoruz... Kader'in 'kader'i gibi kim bilir kaç kız çocuğuna 'kader' çiziliyor diye isyan ediyoruz.

Ağlamak çare değil ama ağlıyoruz... Bu yaralar kapanmaz diye ağlıyoruz.

"KADER"

Kader Erten Van'ın Çatak ilçesine bağlı Atlıhan köyünde 2000 yılında dünyaya geldi. 11 yaşındayken berdel usulü evlendirilerek, Siirt Pervali ilçesine bağlı Yapraktepe köyüne 'gelin' olarak gitti. İlk çocuğunu 12 yaşında dünyaya getirdi, 13 yaşında ikinci çocuğunu doğururken kaybetti. 14 yaşında ise 'gelin' olarak gittiği evin yatak odasında ölü bulundu...

Bknz: http://gundem.milliyet.com.tr/bu-yasananlar-kader-mi-/gundem/detay/1821527/default.htm?ref=OtherNews

 
Toplam blog
: 17
: 364
Kayıt tarihi
: 31.07.12
 
 

Milliyet gazetesi haber araştırma servisinde muhabirlik yapıyor. 'Mağdurun yanında Damla' esp..