Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '10

 
Kategori
Güncel
 

‘Kadercilik’ kolaycılığında harcananlar…

‘Kadercilik’ kolaycılığında harcananlar…
 

Show TV’de Ali Kırca’nın konuğu olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zonguldak’ı emeğin başkenti olarak gördüğünü söyledi. Oradaki işçilerin, evden çıkarken helalleşmesine değinen Kılıçdaroğlu, bu durumun yanlışlığına dikkat çekerek değişmesi gerektiğini vurguladı.

Kazadan 65 saat sonra, içeridekilere ulaşıldığını düşünürsek değişim için epey çaba gerektiğini söyleyebiliriz. Kaderciliğin, sığınak görülmesi de, bu konuda atılacak adımlara büyük engel! Üstelik nasılsa, ölenler bir süre sonra unutuluyor ve sorumlular da zamanaşımına uğrayan davalarda, aradan sıyrılmayı başarıyor.
NTV
’de maden işçilerinin görüntüsü yürek sızlatacak türdendi! Türkiye, 1941 yılından beri maden kazalarında 3 bin 712 kişinin hayatını kaybettiği bir ülke olarak, AB’nde birinciliğe yükselmiş durumda! Haberlerden öğreniyoruz ki, Madencilik Sektöründeki Sorunları Araştırma Komisyonu taslak raporunda bu durumu belirtmiş ve hükümete sunacakmış. Anadolu’da 1875’de meydana gelen ilk maden kazasında bir kişi hayatını kaybetmiş! Zaman içinde işçi oranının artışıyla bu sayı da artmış.

NTV
’deki tartışma programında da ele alınan bu soruna uzmanların bakışı karamsar değil aslında. ODTÜ Maden Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Güyagüler, son yıllarda dünyada maden kazaları azalırken, Türkiye’de artmasının nedenlerinin incelenmesi gerektiğini vurguluyor. 2000-2002 Yılları arasında maden kazası oranında düşüş yaşanırken, bu sayının 2005’ten itibaren artış göstermesine dikkat çekiyor! Bu artışın, özelleştirmelerden ve ocakları taşeron firmaların işletmeye başlamasından sonraya denk gelmesi, insan hayatının nelere feda edildiğini görmemizi sağlayacak önemli bir ayrıntı. Maden kazalarının ve sektördeki ihmallerin yargı sürecinin uzunluğu da, medyanın takibini zorlaştırdığı için yaşananlar, ‘ölenin öldüğüyle kaldığı olay’ halini alıyor. Ekrandan beynimize işleyen ‘Grizu patlaması madencinin kaderidir’ sözleriyse, ‘Recep Bey’ polemiğiyle unutuluyor!

Anibal Güleroğlu

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..