Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

“Kadınım” Şarkısının mucidi

“Kadınım” Şarkısının mucidi
 

Kadınım


Başlığı okuyanların hangi kadınım şarkısı demeyeceğinden çok eminim. Çünkü sadece bir tane “Kadınım” şarkısı var. Dünyadaki şarkıların hemen hemen hepsi kadın ve erkek ilişkilerine dayanırken bizim ülkemizde kadınım deyince aklımıza sadece tek şarkı geliyor. Tanju Okan’ın, Mehmet Teoman’dan ricası sonucu ortaya çıkan muhteşem şarkısı…Hani zevkler ve renkler tartışılmaz derler ya da her yiğidin ayrı bir yoğurt yiyişi vardır. Fakat nedense kadınım deyince herkes ortak bir paydada buluşuyor. Şimdiye kadar “Ben o şarkıdan hoşlanmıyorum”u bırakın da, bu şarkının adı geçince o şarkıya övgüler sıralamayan bir insan görmedim. Peki ama kimdir bu muhteşem şarkının söz yazarı? 

Mehmet Teoman’ın sıradan bir hayatının olmaması lazım ki tüm insanları derinden etkileyebilen bu harika şarkıyı ortaya çıkarabilsin. Büyük dedesi Varşova Mutasarrıfı ve Trabzon Valisi Reşat Paşa, dedesi Beylerbeyi Sarayı doktoru, babası kordiplomatik müfettiş ve Maarif ve Galatasaray Lisesi Müdürlerinden Ali Teoman. Böyle bir aileyi duyunca zaten genlerden bir şeyler gelmiş diyebilirsiniz. Sadece bu kadar olsa… 1950’lerde ilkokulu Paris’te okudu. 1960’larda Galatasaray Lisesi’ni bitirdi, biraz hukuk, biraz gazetecilik tahsili gördü. Muhabirlik, otobüs firmalarında hostluk, çeşitli otellerde resepsiyon memurluğu, küçük çaplı turistik tesislerde yöneticilik görevlerinde bulundu. Bu dönemde ilk evliliğini ve er olarak askerliğini yaptı. 1970’lerin başlarında Koç topluluğuna girdi ve üç yıl boyunca TOFAŞ’ın Güney Doğu bölge sorumluğu görevinde yer aldı. İstifa edip şarkı sözü yazmaya başladı. 1980’lerde gazino, gece kulübü, tiyatro vb. mekânlara şov, kabare, müzikli oyunlar yazdı yönetti, sahneye koydu. Aynı sektörde menajerlik, emprezaryoluk, süpervizörlük, danışmanlık, prodüktörlük ve işletmecilik yaptı.
Araya butik giyim imalatı, mağazacılık, defile organizasyonları ve koreografisi, gümüş takı, hediyelik eşya sektörlerinde imalat ve idareciliği de sıkıştırdı. Bu dönemde ardı ardına iki evlilik yaptı. Bu evliliklerden biri ünlü şarkıcı Ayşegül Aldinç ileydi.
1990’larda çeşitli sanatçılara albüm konsept ve prodüktörlüğü yapmanın yanı sıra, bir sinema filminde ve çeşitli televizyon dizilerinde küçük roller aldı. Yeni kurulmuş bir kanalda kendi hazırlayıp sunduğu özgün formatta 100 bölümlük sohbet programına imza attı. Bu dönemin sonuna doğru DJ’liğe soyundu.
2007 yılının Ağustos ayında her türlü gece çalışmalarını, iş ilişkilerini askıya alarak, kalem kâğıdı bir kenara bırakarak hayatında ilk defa edindiği bir fotoğraf makinesiyle ve hiç bir eğitim almadan sokaklarda kendi deyimiyle, objektifiyle şarkı sözleri yazmaya başladı. 

Mehmet Teoman her an her yerde karşınıza çıkabilir bazen bir Nükhet Duru, Ajda Pekkan, Tanju Okan ya da Zuhal Olcay parçasında, bazen internette fotoğrafçılıkla ilgili bir sitede, bazen bir gece kulübünde DJ olarak ya da televizyonda bir program sunucusu ya da bir sinema filminde oyuncu, senarist ya da yapımcı olarak ya da menajer, prodüktör, muhabir, işletmeci vs… 

Nükhet Duru’yu Nükhet Duru yapan Beni Benimle Bırak şarkısının sözlerini yazan; Neyzen Ali’yi Uluslararası Monroe Caz Festivali’ne çıkartan; Nisa Serezli, Tolga Aşkıner, Göksel Kortay, Kerem Yılmazer, Hadi Çaman, Mehmet Ali Erbil, Ali Poyrazoğlu, Uğur Yücel gibi değerlerimizi, her şeyleriyle uğraşıp ülke sınırları ötesine dek tanıtan Mehmet Teoman’dı. 

Zuhal Olcay’ın ilk albümü Küçük Bir Öykü’nün tüm sözlerini yazmış; nice kabare, müzikal de, onun eseri olmuş; Candan Erçetin’le kurduğu bir şirketle radyo, TV programları yapmıştı. Timur Selçuk’la da grup oluşturmuştu. Biliyorum şu anda bu satırları okuyanlar –kendisini tanıyanlar hariç-“Bu adam nasıl bir adammış böyle” diyecekler. Yalnız şunu da belirteyim anlattıklarım çok üstten şeylerdi aslında. Ayrıntılara inersem klavyeye basmaktan parmaklarımın ağrıyacağını düşündüm. Fakat şunu da eklemeden geçemeyeceğim, Mehmet Teoman’ın çektiği fotoğraflara hemen şimdi internetten arama motorundan bakmanızı istiyorum. Tanıdığım pek çok fotoğraf dersi veren insandan çok daha iyi fotoğraflar çekmiş sanatçı. Benim inandığım şey de burada saklı aslında. Sanatçı… Sanatçı dediğin bir alanla sınırlı kalmamalı gerçek bir sanatkârsa eğer elini attığı her işte sanatını konuşturmalı, kendisini sınırlamamalı bir branşla. 

“Pekiyi ama şimdi bu adam nerede?” diyenler var mı acaba? Duyar gibiyim cevabı. Kendisi gibi pek çok farklı alanlara el atmış olan Mehmet Teoman’ın samimi arkadaşı Cüneyt Ayral’ın ilginç ve farklı konseptli sergi açılışlarından birinde dj lik yapacak. Roxsane ve Cüneyt Ayral’ın küratörlüğünde Beyoğlu The Hall’de(Emek Sineması’nın biraz ilerisinde) başarılı ve çok yönlü ressam Yrd. Dç. Dr. Mehmet Sağbaş’ın 24 Haziran’da açılacak olan sergisinde Mehmet Teoman’ın performansını izleyebilirsiniz. 

Sanat ve sevgi ile... 

Şöhret DOĞRUYOL 

 

 
Toplam blog
: 22
: 1578
Kayıt tarihi
: 27.05.10
 
 

Şöhret Doğruyol. Eğitimci sanatsever.....