Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '12

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

"Kahraman" gençler

"Kahraman" gençler
 

www.dw.de "Kahraman" gençler


Töre nedir?  Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü, âdet. (TDK sözlük )

Peki, 'namus' nedir? Bir toplum içinde ahlak kurallarına ve toplumsal değerlere bağlılık, iffet. ( TDK sözlük ) 

Peki: bu kurallara uymayan, uyamayan veya uymak istemeyen bu kişiyi dışlamak veya canına kıymak gerekir mi?

Hadi diyelim; kör karanlıklarda kaldın...

Elini vicdanına koyarak, özgür iradenle mantıksal analiz yapamadan, saplantılarının yörüngesinde gurur ve öfkenle kendi özünü kaybettin ve sevdiğin bir cana kıydın, ya da onu maddi ve manevi anlamda hırpaladın. 

Çevren seni mükafatlandırdı mı? kazancın ne oldu/ne bekliyordun? yaşamını, gelecekteki planlarını, psikolojini olumsuz etkilemedi mi? yazık olmadı mı sana? Benzeri olayların sonuna kibrit suyu mu sıktın?

*****

Orta okula gittiğim dönemlerde evimizde  'Hürriyet' ve 'Tercüman' gazeteleri okunurdu. Ve genelde  cinayetler, ya da trafik kazaları ile ilgili haberler çoğunluktaydı. Korkularımız tedirginliklerimiz artardı.

Genç olunca ister istemez merak ediyordum ve irkilerek okuyordum.  Annem cinayet haberleri varsa, ki, olmadığı gün yoktu zaten ve beni gazete okurken gördügünde kızardı.

Gazetelerde, 'Fatoş ile Basri', 'güngörmüşler' gibi severek takip ettğim çizgi romanlarını o yüzden  okuyamadığım için, bende ona küserdim :)

O yıllarda,  yolda giderken yerde yırtık gazete parçarı gördüğümüzde ne olursa olsun  okumaya çalışırdık. Olup bitenlerden haberdar olmak  veya bilgi edinmek için. Adeta okuma- bilgi edinme açlığı vardı.

***

Aradan uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen klasikleşmiş/ müzminleşmiş  töresel cinayetlerle ilgili haberler; hala gazete manşetlerinde gözümüze ilişiyor; ilişmenin ötesinde ülkemizde; iri puntolarla yazarak adeta  gözümüze sokarcasına, bu tür olaylarla ilgili haberler, yazılı medyanın olmazsa olmazları.

Cehaletin, öfkenin, saplantıların neden olduğu kötü olaylarla ilgili haberler gözüme iliştiğinde, görmezden geliyorum. TV'lerde kesinlikle izlemiyorum, dinlemiyorum. Çünkü elimden bir şey gelmediği gibi birde beni gereksiz yere üzüyor. Günlerce etkisinde kaldığım anlar olabiliyor.

Ülkemizde, televizyon - haberlerinde  dramatik fon müzigi eşliğinde, heyecanlı heyecanlı yüksek ses tonuyla olayı iyice dramatize ederek anlatışları- İnsanları üzmekten, morallerini bozmaktan başka bir işe yaramıyor. Haber tellallığı olayların oluşunu engellemiyor.

****

Almanya'da yaşayan türkler arasında da namus ve töre cinayetleri maalesef sürdürülüyor. 

Ve engellemek için başlatılan girişimler var.  

Bu konuda  düşünce ve görüşlerinizin olabileceğini düşündüğüm için, aşağıdaki makaleyi paylaşmak istiyorum.

Türkiye'de buna benzer projeler var mı bilmiyorum. 

 

Almanya’nın başkenti Berlin’de Türk ve Arapların yoğun olarak yaşadığı Neukölln semtinde göçmen kökenli genç erkeklere yönelik 2007 yılından beri yürütülen Heroes projesi, namus, kadın-erkek eşitliği, insan hakları gibi konularda geleneksel aile ve toplum yapısına sahip genç erkekleri bilinçlendirmeyi hedefliyor.“Namus nedir?” Kahramanlar anlamına gelen "Heroes- Namus adına yapılan baskıyla mücadele" projesinde yer alan gençler, okul veya gençlik merkezlerinde düzenledikleri atölye çalışmalarına, işte bu soru ile başlıyor. Beş yıldan beri projede yer alan 24 yaşındaki Gökay Abacı gençlerin namus sözünü dillerinden düşürmediğini belirterek “Ama sınıfta namus nedir diye sorduğumuz zaman, herkes susuyor. Yani hiçbiri doğru düzgün yanıt veremiyor. Kullanıyorlar ama namusun ne olduğu sorusunu cevaplayamıyorlar” diyor. İki yıldan beri projede yer alan 20 yaşındaki Mert Albayrak ise namusun genellikle aile ile bağdaştırıldığını dile getirerek, “genelde ilk olarak aile namusunun çok önemli olduğunu söylediklerini” belirtiyor."

 

 

"Deutsche Welle Türkçe" servisinin redakte ettiği, yukarıdaki paragrafın devamı olan makalenin tamamını, aşağıdaki linki tıklayarak okuyabilirsiniz. 

http://www.dw.de/dw/article/0,,16010355_page_0,00.html

 

mine

Almanya - Düsseldorf / 09.06.2012

 

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..