Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '17

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

“Kanada’dan Türkiye’ye çevreci ilham”: bisiklet aparatlı otobüsler

“Kanada’dan Türkiye’ye çevreci ilham”: bisiklet aparatlı otobüsler
 

Kanada'da bisiklet aparatlı otobüsler


2013 yılında bir süre bulunduğum Kanada’da görüp beğendiğim ve mutlaka İzmir’de de olmalı diye düşündüğüm bir uygulamaydı “bisiklet aparatlı otobüsler” (Foto1). Döndükten sonra çeşitli vesilelerle Kanada’daki izlenimlerimi hem kişisel blogumda (http://wp.me/p3mIGQ-9X) yazmış, hem de sosyal medya aracılığıyla İzmir’deki belediye başkanlarına, ESHOT Genel Müdür ve yetkililerine, İzmir’de ve Türkiye’nin diğer kentlerinde bulunan bisiklet platformlarına ilettim (Twitter terminolojisi ile söylemek gerekirse mention’ladım). Bir süre sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kuruluşu olan İETT’nin bu konudaki çalışması basına yansıdı ve ardından Kocaeli Belediyesi bu konuda önemli bir adım atarak tüm otobüslerine bisiklet aparatı taktı. İzmir’de de Bisiklet Derneği Başkanı benimle iletişime geçerek “bisiklet aparatlı otobüs” önerimi ESHOT yetkilileri ile görüşeceklerini iletti. Basından takip edebildiğim kadarıyla İzmir de bu uygulamayı hayata geçirdi.

Çevresinde olup bitenlere duyarsız kalamayan biri olarak daha iyi, daha güzel bir çevrede daha mutlu yaşayabilmek adına hem kişilik özelliklerim hem de öğrenim hayatımın bana kattıkları doğrultusunda oluşturduğum fikirleri yaşadığım kente aktarabilmeyi kendime bir görev kabul ediyor, önerilerimin hayata geçmiş olmasından da büyük mutluluk duyuyorum. Yerelde bir katkı beklerken, teknolojinin getirdiği olanaklar sayesinde önerilerimi Türkiye çapına ulaştırabilmek ise mutluluğumu daha da artırıyor.

Bu uygulamaya tüm halkımızın sahip çıkmasını diliyorum. Kentlerimiz artık otomobil odaklı olmak yerine yaya ve bisiklet öncelikli olacak şekilde planlanmalı. Çünkü bisiklet kullanımının kentlerimize çok yönlü katkıları olacaktır:

Bisiklete binmekle sağlıklı yaşamanın şartlarından biri olan egzersiz hayatımıza girmiş olacak. Böylece, obeziteyle de mücadele edilmiş olacak,

Hava kirliliği engellenmiş olacak,

Trafiğe çıkan araç sayısı azalacak, böylece sıkışıklık azalacak ve daha az gürültü ve görüntü kirliliği oluşacak, stres kaynaklarımız eksilmiş olacak,

Cari açığın azaltılmasına katkı sağlanmış olacak.  

Bisikletle ulaşım yaygınlaştığında engelliler de daha rahat dolaşıyor olacaklar. Çünkü, bisiklet için engel olan unsurlar yaşlılar ve engellilerin dolaşımını engelleyen faktörler ile aynı. Hatta o kadar ki bisiklet ile rahat dolaşım sağlanırsa, itfaiye ve ambulanslar da o kentte daha rahat ilerleyebilecekler. Zaten ambulansın, itfaiyenin, engellinin, yaşlının rahat hareket edemediği şehirlerin gelişmişliğinden, “modern”liğinden söz etmek mümkün olamaz.

Bisiklet aparatlı otobüslerin İstanbul, Kocaeli, İzmir’den sonra daha fazla kente ulaşmasını diliyorum. En kısa zamanda ben de deneyeceğim.

 
Toplam blog
: 87
: 566
Kayıt tarihi
: 02.12.09
 
 

Çevre Bilimi Uzmanı – Peyzaj Mimarıyım. Yüksek lisansımı çevre sorunları ve biyokütle enerjisi üz..