Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '16

 
Kategori
TV Programları
 

‘Karagül’ bir sezon daha sürebilir!

‘Karagül’ bir sezon daha sürebilir!
 

Her insan sevdiğinin, beğendiğinin başarısını ister kuşkusuz. Biz de her ne kadar eleştirilerimizi yansız gözle yapsak da, hoşlanarak izlediğimiz yapımların iyi performanslar sergilemesi karşısında bir başka etkileniyoruz haliyle. ‘Karagül’ de ilk bölümden itibaren severek izlediğim yapımlardan... Yeri geldiğinde övgüyle bahsettiğim, yeri geldiğinde hatalarını sıraladığım bir iş. Bu nedenle enfes müziğiyle de beni fazlasıyla etkileyen dizinin gözümdeki yeri bir başka.

Dolayısıyla son haftalarda sergilediği performansa karşı duyarsız kalamadım. Bir dönem hayal kırıklığı yaşatan dizi şimdilerde tekrar ümit verici hale geldi. Çünkü kendini aşmayı başardı. Böylece geleceğe uzanabilecek bir yol da çizdi kendine. Böyle güzel gelişmeler olunca biz de ‘Karagül’ün bu tablosuna bakıp erken final meraklılarına birkaç söz edelim dedik.

 

‘KARAGÜL’ KENDİ AÇMAZINI KIRDI

Hani bazı insanlar vardır, baştan yenik başlarlar yaşam yolculuğuna ve ne yaparlarsa yapsınlar kalıpları yıkıp ilerleyemezler. Bazıları da vardır her durumda doğrulmayı becererek sağlam adımlarla yürürler. FOX’un dördüncü sezonunu sürdüren ‘Karagül’ü de ikinci kategoride. ‘Kalktı, kalkacak’ haberleriyle anılmanın ardından öyle bir gelişim sergiledi ki, kendinden umut kesenlere inat izleyicinin ilgisini çekmeyi başardı.

Kabul etmek gerekir ki, yeni sezonun başlarında kaçma-kovalamacaya dönüşen bölümler diziyi kendini tekrarlayan bir sürece sokmuş; konu açmazına düşen ‘Karagül’ün içeriği oldukça sıkıcı hale gelmişti. Hele Baran’ın gerçek annesini öğrenmemesi için yapılanlar, ağır çekim ilerleyen sahneler, aynılaşan replikler bölümler boyunca sürerek hayli yormuştu izleyiciyi. Ancak her durumda paçayı kurtarmayı başaran Kendal gibi ‘Karagül’ de kendi açmazını sürpriz gelişmelerle kırmayı bildi.

‘Karagül’ün dönüm noktası, kadının toplumdaki yeri üstüne uzun bir söylem çekip adeta ders veren Melek kızın intikamcılık planı ve melekler dünyasına yolcu edilişi! Bu gelişim ‘Karagül’ün geleceği için kilit taşı oldu adeta.

Halfeti’nin görsel şöleni eşliğinde sergilenen intihar sahnesiyle şok yaratmayı başaran dizi, aynı zamanda senaryosunu da Kendal-Ebru-Narin arasındaki çekişmecilik rutininden kurtardı. Hem Rüstem’le amansız bir kan davası başlatıldı hem de Baran’ın önüne atılıp kurşunu yiyen Kenan ile Fikriye cephesi daha öne çıkartıldı.

Öte yandan Melek’in ölümünden ve yaşanan tüm olumsuzluklardan sorumluluk hisseden Kadriye Ana’nın köşkü yakma hamlesi de geldi senaryodan. Kendal’ı da zora sokan bu eylem sosyete gülünün fıstıklarını, anlaşmayı kabul etmeyen üreticinin ürününü ve fabrikayı ateşe veren ‘Karagül’ün yangıncılık merakının klişesi olarak sırıtsa da, dizinin gidişatına heyecan ve tempo katmak adına katkıda bulundu.

Tüm bunların yanı sıra Baran-Ebru-Narin cephesinde çözüm bekleyen konunun nasıl gelişeceği… Ada ile Maya’nın aşk hallerinin ne olacağı… Narin-Oğuz ilişkisinin geleceği… Özlem’in karnındaki bebek… Kasım-Sibel-Ayşe üçlüsünün yakınlaşması… Baran-Ayşe aşkı… Ve başındaki sorunlar yetmiyormuş gibi kan davasıyla karşı karşıya kalan Kendal’ın oğlu Mehdi’yi alma savaşı… Tabii bir de para sorunları ve Şamverdi Ailesi’nin geleceği var.

Şimdi karakterlerinin her biriyle ayrı ayrı değer kazanan ama ille de Kendal ile gönüllerde taht kuran ‘Karagül’ün durum değerlendirmesi böyleyken ‘Buraya kadar yeter’ deyip çekip gitmesi... Devam etmeye uygunken bir sezaon daha uzamayıp final yapması doğru olur mu? Bence yanlış.

 

FOX’UN ‘KARAGÜL’ÜNDE DAHA ÇOK İŞ VAR

Özcan Deniz’in canlandırdığı Murat karakterinin ölümü üstündeki sır perdesiyle epeyce zaman idare eden, sonrasında da Ebru-Baran sırrıyla bugünlere gelmeyi başaran ‘Karagül’, mevcut performansıyla, kendinden ümit kesenlere yanıldıklarını ispatladı ya... Başarılı dizi çıkartma bakımından pek parlak bir dönem yaşamayan ekranlarda tutunabilmenin zor olduğu gerçeğinde FOX’un elindekinin değerini bilmesi gerektiği de meydanda. Hal böyleyken kanalın, başarılı dizilerinden olan ‘Karagül’ün daha çok iş yapmaya müsait durumda olduğunu görüp ona göre değerlendirme yapması gerek.

Sonuçta; ‘Karagül’de daha çok iş var. Yeter ki böylesine verimli bir diziyi finale götürmenin yanlış olacağı düşüncesi akıllara yer etsin. Bu gerçek bir kez görüldü mü sonrası kendiliğinden gelir. Karakterler zaten tutmuş, izleyici alışkanlığı tamam… Senaryo gelişimi deseniz, hiç dert değil. Zira bundan sonrası için ‘Karagül’ü çekip çevirecek konu işaret ettiğim şekilde bol bol. Üstelik şimdiye dek yapıldığı gibi ağırlığı bir iki karaktere vermek yerine genele yayarak! Her karakterin payına düşen maceracılığı enine boyuna işleyebilecek malzeme mevcut nasılsa. Hatta bu bollukta yeni yeni karakterler türetmek bile mümkün.

Yani diyeceğim o ki, Melek kız Salih’inin intikamını alıp öte tarafta mutlu sonu yakalamak için bir gitti pir gitti. Onun ölümü ‘Karagül’ün yeniden doğumu oldu! Bundan sonrası FOX’un akılcı yaklaşımına ve senaryonun eldeki malzemeyi tempoyu düşürmeden kullanabilme yeteneğine kalmış. Nadir yetişen ‘Karagül’ü bir sezon daha soldurmayın derim…

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..