Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '17

 
Kategori
Okullar
 

“Karneler” Hazırlanırken…

“Karneler” Hazırlanırken…
 

Karneler sadece başarı belgesidir. Her şey demek değildir.


Kar tatilleri arasında, 1.dönemin de sonuna geldik. “15 tatil” ya da “Sömestre tatili” 23 Ocak Pazartesi başlayıp, 3 Şubat 2017 Cuma günü sona erecek.

Okullarımızda yıllardır, bu son hafta içinde, öğrencilerin alacakları karnelerin hazırlanması işlemleri yapılagelmiştir. Bilgisayarların olmadığı dönemlerde, müdür yardımcıları ve öğretmenler yoğun çalışma içine girerlerdi. Not defterlerindeki yazılı, sözlü ve ödev notlarının ortalamasını alan ve kanaatini de ekleyen öğretmenler, notları ve ortalamalarını not çizelgelerine aktarırdı. Ardından da Müdür yardımcıları tüm derslerin not çizelgelerini “karnedeki ders sırasına göre” yan yana getirerek, ”Çarşaf Liste” adını verdiğimiz toplu not çizelgelerini oluştururdu. Sınıf öğretmeni her öğrenciye ait ders ortalamalarını çarşaf listeden okurken, hem “Sınıf Geçme Defterlerine”, hem de öğrenci karnelerine notlar aynı anda yazılır ve kontrol edilirdi. Bu çok zahmetli karne yazım işlemi saatler sürerdi.

1.dönemin son haftasında, Cuma günü son derslerde karneler öğrencilere dağıtılırdı. Her öğrenci büyük bir merak içinde, karnelerini ve varsa “Teşekkür” veya “Takdir” belgelerini alırlardı. En çok da birbirlerinin “kırık notlarını” merak ederlerdi.

Velilerinin imzalamaları için verilen karnelerinde, dersleri zayıf olan bazı uyanık öğrencilerin, kırık notları değiştirerek, sahte karnelerle velilerini kandırdıkları da bir gerçekti. Ama bu oyunları kısa zamanda ortaya çıkardı.   

Oysa günümüzde teknolojinin sayesinde, öğretmenler değerlendirdikleri sınavlar sonrasında öğrencilerin notlarını, okuldaki bilgisayar sistemine – şifrelerini girerek- anında işlemektedir. Hatta “e-karne” sistemi ile de veliler öğrencilerinin almış oldukları notlarını, devamsızlıklarını, anında öğrenebilmektedirler. Kısacası, günümüzde kaçış imkânları yok, diyebiliriz.

Unutmamalıyız ki, karneler sadece bilgilere göre verilen bir başarı belgesidir. Her şey demek değildir. Anne-babalar, veliler buna göre değerlendirme yapmalıdır.

Başarılı öğrencilerin aileleri tarafından övgüyle kutlanmaları onların başarılarını daha da arttıracaktır. Ancak, bazı derslerinde, başarısız olan öğrencileriniz olursa, onları “kazanmak” için, 2.dönemde başarabileceğini, onlara güvendiğimizi söylememiz, en doğru yoldur. Azarlama ve başarısızlıklarını yüzlerine vurmak, onları başarılı arkadaşlarıyla kıyaslamak, onları okuldan soğutur. Kendilerine olan “özgüvenlerini” kaybedebilirler.   

15 günlük “yarıyıl tatilinde” öğrencilerimiz neler yapmalıdır?

Yarıyıl tatili, bir dönem boyunca sabahın köründen, akşam saatlerine kadar, zamanlarının çoğunu okullarında geçiren öğrencilerin ve öğretmenlerin dinlenmesi, 2. döneme enerji dolu başlaması için verilmektedir.

Varlıklı ailelerin çocukları,  daha okul kapanmadan tatil plânlarını yaptıkları için, 15 günlüğüne yurt içi ve yurt dışında dinlenme ve eğlence yerlerinde olabilirler. Akıllı cep telefonlarıyla,  arkadaşlarıyla can sıkıntılarını gidermek için sosyal medyada iletişim içinde olmaları, “hayatlarını yaşamaları”  doğaldır.

Memur ve emeklilerin çocuklarının ise, evde annelerinin veya babalarının yanında yardımcı olarak çalışmalarını “kaderleri” olarak mı yorumlayalım?

Dinlenme amaçlı yarıyıl tatilindeöğrencileri “daha başarılı olsun diye” ödevlerle “boğmak”, onun dinlenmesini engeller ve okula dönüşünde, başarısını düşürür. Müzik dinleme, arkadaşlarıyla sinemaya gitme, kitap okuma veya “süreli ve kontrollü internet” ortamında bulunmaları, sevdikleri hobileri yapmaları onların dinlenmelerini sağlar.

Yarıyıl tatilinde de, zayıf dersleri olan öğrencilere etüt merkezlerinde derslere ait “tekrar” yaptırtıldığı bir gerçektir. Yarıyıl tatilinde bazı okullarımızda, öğrencilere verilen “yoğun tatil ödevleri” de ayrı bir sorundur. Dinlenmeyi amaçlayan öğrenciler bu şekilde derslerden de soğumaktadır. Ödevler de çoğu zaman anne-babalara düşmektedir.

“e-Etüd”, “e-Okul”, “e-Kütüphane”, “e-Kitap”, derken “e-Ödev”de yapıldığından, “e-Aile” olarak, çocuklarına yardımcı olmak için, ikinci veya üçüncü defa “okul bitirmek” zorunda kalan (!) sıkıntılı ve yorgun “ödev yapan anne ve babalar” dan olmamanız dileğiyle.

 Tüm öğrenci ve öğretmenlerimize sağlıklı ve mutlu yarıyıl tatilleri dilerim.

Sevgiyle kalın.  Saygılarımla.

Ali İhsan ÖZÇAKIR

MEB. Emekli Bakanlık Başmüfettişi

 
Toplam blog
: 172
: 4867
Kayıt tarihi
: 07.04.09
 
 

50 yıllık eğitimciyim. İngilizce öğretmenliği ve Bakanlık müfettişliği yaptım. Bunca yıllık eğiti..