Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '11

 
Kategori
Sivil Toplum
 

‘KarVak’tan alternatif ödül töreni…

‘KarVak’tan alternatif ödül töreni…
 

Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının öne çıkanlarından Karadeniz Vakfı, 1990’dan bugüne sürdürdüğü faaliyetlere yeni bir boyut kattı! Eser Cevahir başkanlığında organize edilen ‘KarVak Yılın En İyileri’ töreni ekonomiden sanata, bilimden kültüre alanında başarılı isimleri Grand Cevahir Otel’de bir araya getirdi. 

Mavi Karadeniz TV’den canlı yayınlanan tören öncesi kokteylde medyanın ilgisi ödül almak için gelen sanatçılara yoğunlaşırken Yeşilçam’a büyük katkıları bulunan Engin Çağlar ve Erden Alkan sansasyondan uzak kalmayı tercih edenlerdendi. Sohbet etme fırsatını yakaladığımız sinemanın duayenlerinden Engin Çağlar, kişisel tecrübe ve birikimlerini aktaracağı biyografik belgeseli için Kültür Bakanlığı’ndan destek aldıklarını aktarırken önümüzdeki Antalya Altın Portakal Festivali’nin ‘Onur Ödülü’nün kendisine verileceğini de ilk ağızdan kulağımıza fısıldadı! Sinemayla ilgili her konunun kendisinden sorulması gerektiğini esprili bir dille anlatan Çağlar, ‘Türkiye’de iki tane istihbarat var. Birisi MİT, diğeri de Engin Çağlar istihbaratıdır’ sözleriyle bu alanda ne kadar iddialı olduğunu vurguladı. Viyana’da tiyatro eğitimi alan ve halen Almanya’da gerek televizyon programları, gerekse sanat eğitiminde pek çok kayda değer faaliyetlerde bulunan Erden Alkan ise yapımcılığını Fatih Aksoy’un üstlendiği ve çekimleri sürmekte olan ‘Fetih 1453’ filminde rol almakta! ‘Kollama’, ‘Gece Gündüz’ gibi sevilerek izlenen dizilerden de tanıdığımız Alkan’ın yakındığı konuların başında, günümüz yapımcılarının oyuncu seçerken ‘sanatsal birikim’ yerine ‘vitrin’ görüntüsüne önem vermesi gelmekte… 

KarVak’ın internet oylamalı ‘En’leri… 

Medya, sanat ve iş dünyasının ileri gelen isimlerinin icabetiyle ödül dağıtımı bölümüne geçilen ‘KarVak Yılın En İyileri’ gecesi, ‘Ben çalışırken dinleniyorum’ diyen Vakıf Başkanı İbrahim Cevahir’in konuşmasının ardından hayli renkli dakikalara sahne oldu. Gecenin sunumunda ‘afacan kız’ tavırlarıyla dikkat çeken Ece Erken, sunuculuğun ötesinde herkese yetişen performansıyla sahnenin hâkimiyetini tamamen ele geçirdi. Partnerini ikinci planda bırakan ve konuşmasını kısıtladığı için Erkin Koray’ın da tepkisini çeken Erken, aşırı hareketliliğiyle zaman zaman yorucu hale geldi! İlki gerçekleştirilen törenin ilk ödülünü alan isim, ‘Marifet iltifata tabidir’ sözüyle gecenin anlamını vurgulayan Bakan Abdülkadir Aksu olurken Mehmet Ali Yılmaz ve Orhan Gencebay da ‘yaşam boyu’ onurlandırıldı. 

‘En İyi Talk Show Ödülü’, kendi gelemeyen ama törenden programında bahsedeceği haberini yollayan Beyaz’a verilirken internet oylamasıyla yapıldığı sık sık burgulanan seçim sonuçlarına göre en iyi dizi, ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’ oldu. Gençlik dizilerinde ‘Elde Var Hayat’, reality show’da ‘Müge Anlı ile Tatlı Sert’ ödülleri alırken ‘En Başarılı Kadın Programcı’ da Petek Dinçöz seçildi. Sahnede sürpriz doğum günü pastasını kesen Dinçöz, kendisi için anlamlı olan böyle bir günde ödül almaktan duyduğu mutluluğu, birkaç mısra mırıldanarak konuklarla paylaştı. Ali Kırca’nın ‘En İyi Spiker’likle ödüllendirildiği gecede, ödülünü almaya vekilini yollayan Yiğit Bulut ise ‘En İyi Gazeteci’ seçildi. Bulut’un, trafik kazasında hayatını kaybeden Beyhan Mutlu’ya sahip çıkmayıp birkaç satırla geçiştiren Habertürk’ün aksine, genç muhabire köşe yazısında yer vererek kendisine oy verenlerin haklılığını ispatladığını da belirtelim! ‘En İyi Kadın Spiker’ olarak Nazlı Tolga’yı da ödüllendiren ‘KarVak’ta en kötü adamı oynayıp ‘En İyi’ seçilen Erkan Petekkaya, aynı zamanda ne denli sempatik olduğunu da gösterdi. Yaşadığı şaşkınlığı ‘Yıllarca iyiyi oynadım tek ödül alamadım’ sözleriyle dile getiren Petekkaya, oyunculuğunun yanı sıra şovmen yönünün gücünü de ortaya koydu. İzleyicinin beğeni ölçütüne dair gözlemini yorumlayan Petekkaya, sahnedeki tavırlarıyla içtenliğini kanıtlarken ‘En İyi Yönetmen’ ödülüne layık görülen Mahsun Kırmızıgül ise geceye gelmeyerek, salonda kendisini arayanları bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı! 

Mesajlarla dolu bir tören… 

Hayli eğlenceli konuşmalara sahne olan, anılar ve fıkralarla Karadeniz’in keyfini yaşatan gecede, sosyal içerikli saptamalar da oldukça çarpıcıydı! ‘En İyi Tiyatrocu’ Ferhan Şensoy, kendine has üslubuyla tiyatroya karşı takınılan tutumdan şikâyetçi oldu. Eski yıllarda 38 tiyatro sahnesine ev sahipliği yapan Beyoğlu’nun şimdi bir buçuk tiyatroluk yere dönüştüğünü hatırlatan Şensoy, bunlardan birinin ‘Ses Tiyatrosu’ diğerininse Beyoğlu Belediyesi’nin alışveriş merkezi ısrarına direnç göstererek tiyatro yapmaya çalışan Genco Erkal’ın salonu olduğunu belirtti. Kapıya konma savaşı veren Erkal’a reva görülenlere değinen ve ‘Niye yapıyorum ki ben bu tiyatroyu lan’ düşüncesiyle oyun yazmaktan vazgeçen Şensoy, bu ödülün motivasyonunu vurgulayıp ‘Günümüzde tiyatro sadece hafta sonları oynanıyor’ iğnesiyle tiyatroyu önemsemeyen halka dokundu. ‘Kaygan Zemin’ tiyatro oyununa ödülünü veren Engin Çağlar, sinema dalında Mert Fırat’a ödül sunarken törenin Türk sinemasıyla ilgili eksikliğine dikkat çekip sitemlerini dile getirdi. Törenin bir diğer çarpıcı mesajı da taksici cinayetleri üstüne yapılandırılan ‘Onur’un Taksisi’ne ‘En İyi Radyo Ödülü’nü veren MHP adayı Saffet Sancaklı’nın Anayasa’nın değişmez maddelerini ve ülke bölünmezliğini işaretleyen konuşmasında verildi. Karadenizlilerin milliyetçiliğine değinen Sancaklı, bolca alkışlanan sözleriyle, bu konudaki kararlılığı bir kez daha ortaya koydu! 

‘En İyi’ Grup Karmeta’nın canlı performansı, karate şampiyonu kızların gösterileri ve horonla şenlenen gecenin diğer ödüllülerine gelince…Mustafa Sarıgül’ün ‘En İyi İlçe Belediye Başkanı’ oylarını aldığı törende Cem Karaca, Volkan Konak ve Kazım Koyuncu gıyaplarında ödüle layık görülenlerden! Mavi Karadeniz TV, Taka Gazetesi, ATV, THY, Kızılay, Bahçeşehir Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, VARYAP, Baba Beni Okula Gönder Kampanyası, Doğa Rutkay, Zara, Sinan Özen, Ahmet Selçuk İlkan, Şafak Sezer, Nedret Sekban, Şahin Özer, Cenk Aşçıoğlu, Yunus Akgül, Best FM, Power XL, magazinkolik.com gibi isimlerse 2010’un kendi alanlarındaki ‘En’leri! 

İlk olmasına karşın başarıyla yürütülen ve Ordusporun birinci lige çıkışıyla çakışan törenin tek olumsuz yanı, uzayan konuşmalarla ileri saatlere sarkması! Katılımcıların çoğunun gitmesine sebep olan bu durum, bir anlamda sırası geç gelen ödüllülere de saygısızlık olmakta… ‘Salonu boşalttıktan sonra ödülümü veriyorsunuz’ diyerek bu olumsuzluğa işaret eden İbrahim Cevahir’e ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ sunumuyla sonlanan tören, oğul Eser Cevahir’in eseri! Ödül dünyasına yeni bir pencere aralayan ve ‘Karadenizli Balıkçı’ motifli hayli ağır heykelciğiyle Karadeniz’in ağırlığını ortaya koyan ‘KarVak Yılın En İyileri’nin devamının gelip gelmeyeceğiyse, zaman içinde hep birlikte göreceğimiz bir olgu… 

Anibal Güleroğlu  

 

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..