Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '13

 
Kategori
Güncel
 

“Kemal”e davet

AP Sosyalist Grup Başkanı Swoboda ile yaşananlardan sonra gelinen “hiçbir Batılı bize demokrasi dersi veremez” noktası hazindir. Bunun bir etkisinin olması gerektiğini düşünüyorum.  Ne yazık ki acı söyleyeceğim.

“Herkesin Kemal’i” başlıklı blog yazımın üzerinden tam üç yıl geçmiş. Geriye dönüp bakınca görünen; CHP’yi dönüştürme yolunda karşılaşılan sorunlara karşı eninde sonunda cenin pozisyonu alınmasıdır.  CHP’de  “perestroyka” başarılı olamamıştır. Solun Kemalizm ile imtihanı hep hüsran iken, Kemalizm’in sol ile imtihanlarında kurtarma olanağı kalmadığı anlaşılmalıdır. Çok sayıda dikişe rağmen sınıf geçilememiştir.  Bülent Ecevit’i siyasi hayatının ortasında “demokratik sol” denemesine yönelten gerçekler yerli yerindedir. Kaldı ki bu deneme dahi Türkiye’nin 12 Eylül sonrası toplumsal dönüşümüne yön vermekte yeterli olamamıştır Bu gerçekten hareketle üç yıl önce çıkılan yolun ne denli zorlu ve adeta bir “imkansız görev” olduğu anlaşılabilir. Yakalanan rüzgarla sarf edilen emek değerli olmakla birlikte yolun sonuna gelindiği anlaşılmalıdır. Belki de Sosyal Demokrat Halkçı Parti -SHP deneyimini laboratuvara yatırarak çıkarılması gereken dersler yeniden çalışılmalıdır. Ancak, CHP “devleti kuran parti” olarak “cumhuriyet müzesi” nde yerini almaya bırakılmak durumundadır. Meziyet sadece devleti kurmakla övünmek değil, toplumu globalleşmenin dalgalı denizinde sağlam tutacak güce sahip kılmak ve geleceğe umutla yol almasını sağlayabilmektir. O noktadan bakınca devleti temsil eden parti bugün, kendi ülküsü doğrultusunda devleti dönüştüren AKP’dir. Buna seçenek oluşturacak yapı asr-ı saadet hülyası ile avunan toplumun emekli ve geçkin elitlerine değil dinamik nüfusuna dayanmalıdır.

Son üç yılda bu yolda giyilen kasket ve gömlek, kalpak ve kaban altında görünmez olmuştur. Kumaş çoktan eprimiş, dökülmektedir. Kaybedilen zaman toplumun geleceğinden ve umutlarından çalınmaktadır. Bu yolda son üç yılın muhasebesini yaparak noktayı koymak zamanıdır. Tıpkı ormanın yangına karşı dayanmasına ya da yanmamasına çalışmaktansa yangın sonrası yeniden filizlenmeyi sağlayacak tohumların atılmasına yer açmak gibi.       

 
Toplam blog
: 129
: 1104
Kayıt tarihi
: 12.06.06
 
 

Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F mezunuyum. Yüksek Lisans diplomalarımı G.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü'nd..