Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '11

 
Kategori
TV Programları
 

‘Keşanlı Ali Destanı’ paraya kurban mı veriliyor?

‘Keşanlı Ali Destanı’ paraya kurban mı veriliyor?
 

'Ekran Arısı'nın gözüne çarpanlar...


Kanal D’nin büyük iddialarla yayına sokmaya hazırlandığı ‘Keşanlı Ali Destanı’, daha izleyiciyle buluşmadan tepki aldı. Haldun Taner’in ünlü müzikalinden televizyona uyarlanan yapıma karşı eleştiride bulunansa, müzikalin bestecisi Yalçın Tura!

Haldun Taner’in ‘Keşanlı Ali Destanı’yla ilgili 1968 yılında aldığı noter belgesinde, eserin Yalçın Tura’nın müzikleri dışında başka müzikle oynanamayacağı kaydının bulunduğunu belirten besteci, D Yapım’a ‘Keşanlı Ali Destanı’nın dizileştirme yolunu açan Haldun Taner’in eşine hayli tepkili. Para yüzünden büyük hata yapıldığını söyleyen Tura, dizinin müziklerini Aria’ya yaptıran D Yapım’ı da noter belgesindeki maddeye aykırı davranmakla itham etmekte.

Şu an Sadri Alışık Tiyatrosu’nda sahnelenen ‘Keşanlı Ali Destanı’ oyununda, maddeye uygun olarak, kendi müziklerinin kullanıldığını hatırlatan Tura, onlarla hiçbir sorun yaşamadıklarını vurgulayarak müzikalin dizileştirilmesinin yanlışlığını dile getirmekte. Bu konuda ‘Yaprak Dökümü’nü örnek veren besteci, ince bir kitabın beş yıl sürdürülmesi noktasından hareketle, dizilerin eserleri yozlaştırmasına değinmekte. ‘Haldun’un eşi, orijinal metnin tahrip edilmesine göz yumdu’ diyen Tura, diziye çevrilen ‘Keşanlı Ali Destanı’nın diğerleri gibi orijinaliyle alakası kalmayacağına dikkat çekmekte!

İlk bölümü 10 Aralık’ta ekrana gelecek olan Nejat İşler ile Belçim Bilgin’in başrollerini paylaştığı dizinin tanıtımlarında belirtildiği şekilde projede müzik danışmanlığı yapmadığını söyleyen Yalçın Tura, müzikalin dizi yapılmasına karşı olduğunu ancak kendisinden bağımsız davranan Haldun Taner’in son eşi Demet Hanım’ın paraya dayanamayarak D Yapım’la anlaştığı konusunda ısrarlı.  ‘Keşanlı Ali Destanı’nın müzikal bir oyun olduğunu ve şarkılarıyla bütünlük teşkil ettiğinin altını çizen Tura, kendi müdahalesi sonucunda müziklerinin koruyucusu Onka Ajans’la yapılan anlaşma ve 39 bölüm kullanım hakkı karşılığında ödenen paranın komikliği hakkında da serzenişte bulunmakta.

İlk tepkisini, kendisine her bölüm için danışmanlık teklif edildiğini ancak müziklerinde değişiklik yapılması istendiğinden buna karşı çıktığını söyleyen besteci Yalçın Tura’dan alan ‘Keşanlı Ali Destanı’ yapımcılarından bakalım bu söyleme bir cevap gelecek mi? Paranın ‘açar’ olduğu piyasada yozlaşma vs. gibi kavramları savunanlar ‘naçar’ kalacağına göre, ‘Herkes bildiğini okur, gerisi reyting olur’ desek yeridir! Nasılsa her beklentili yapımdan önce bir sansasyon yaratıcı tepkinin gelmesi ve bunun ‘reklam’ olarak kullanılması moda halini aldı. Dolayısıyla buradaki etkisini görmek ve ‘Keşanlı Ali Destanı paraya kurban mı veriliyor yoksa para mı bastırıyor’ diyebilmekiçin dizinin birkaç bölüm yayınını beklemek gerek.

Anibal Güleroğlu http://www.sinematur.com

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..