Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '11

 
Kategori
Deneme
 

"Kötü okuyucu olmak"a yorumumdur..

"Kötü okuyucu olmak"a yorumumdur..
 

Şimdi: kütüphaneler dolusu bilgi 'elektronik beyinler'e aktarılıjor.. Sonra?


Elektronik medya ile selüloz medya arasında gizil bir yarış var.. Birincisi ikincisinin devamı imiş gibi görünse de; bu yarış eski alışkanlıklar yok olana kadar sürecek sanırım. Gerçi e-medya, şimdiden açık ara ile önde görülüyor.. Yarış formalite.. 

Sevgili Kuyucak'ın bloğu bana bunları düşündürttü. Aslında o, yazısında selüloz medyanın 'kitap' olan kısmını ele almış ama bu gidişle kitap da -ünlü benzetmedir- karasabanın pulluğa karşı savaşında "Taaarih ol"ması gibi müzelik olacaktır bir gün.. Daha da gelecekte -Matrix'deki gibi- "okumak" eylemi de son bulacaktır.. Gerektiği zaman, kütüphaneler dolusu bilgiyi, anında, beynine yükleyebileceksin. Okumaya gerek kalmayacak.. Hatta kitaplar tablet gibi olacak.. Suyla birlikte yutacaksın.. Ya da eritip içeceksin.. 

Her neyse.. Daha çok var o günlere.. 

*** 

Yine aslında, Kuyucak orada 'okuma eylemi'nin nitel yanını vurgulamış, anladığımca.. Bense nicel yanda olta atıyorum.. Belki balık vurur deyu.. :) 

Elbette, çoğu zaman olduğu gibi 'nitelik' daha önemli.. Ama 'nicelik'in önemini de görmezden gelmemek gerekir.. Çünkü.. "nicel birikim" sıçramayınca "nitel" oluşmuyor.. Her şeyde bu böyle.. Baba diyalektik "bu kuraldır" demiş.. Boynumuz kıldan ince.. :) 

Buradaki nicelik, "yaygın halk çoğunluğu" tabii ki.. Kitaplar ve onlarla ilgili tartışmalar, kısaca "okuma eylemi" ne kadar büyük kitleye yayılırsa o kadar anlamlı olur! Aynı zamanda; teknolojik gelişmeyle oluşan yeni e-medya türü.. e-kitaplar ve e-gazeteler şimdilik henüz bebe sayılsa da, tahtın gelecekteki varisleri onlar.. Yukarıda anlattım.. 

Son iki ayda iki e-roman bitirdim.. Gerçi birer haftada okunacak romanlar, ama PC'den okununca uzuyor.. PC'de yapılacak bir dolu şey var.. Müzik dinleyebiliyorsun, film izleyebiliyorsun vb. Tablet PC’denilen ağırlıklı olarak e-kitap okumaya özel PC’lerde var. Ama ben henüz kullanmadım onlardan.. 

E-kitap okumanın avantajlı yanları az değil.. Gerekli olduğunda bulabilmek için önemli yerleri işaretlemek, alıntı yapabilmek daha kolay.. Çok kitabı bir arada saklayabilmek, onlara kolaylıkla ulaşabilmek araştırma yapanlar için bulunmaz nimet.. Üstelik artı bir masrafı olmadan.. Kolaylıkla.. 

Okuduğum e-romanların biri; 35 yıl önce selüloz baskısını okuduğum "Gazap Üzümleri" idi.. Tabii o bitene kadar 35 yıl öncesine defalarca gittim-geldim :) Tavsiye ederim.. Kuyucak'ın bloğunda vurguladığı gibi "eğlendirici" değildi ama büyük keyif aldım. ( Şu "eğlenmek"in yerine "keyif alma"yı koysak nasıl olur Hasanım? Eğlenmek tam oturmuyor gibi.. ;) 

Kitap eleştirmeni değilim ama bu kitapları -becerebilirsem- bloglarımda anlatmak isterim bir gün.. 

 
Toplam blog
: 92
: 521
Kayıt tarihi
: 01.01.11
 
 

Milliyet Bloga taşınmam kolay olmadı.. Varlığını aşağı yukarı başlangıcından beri bildiğim bu dev..