Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '07

 
Kategori
Eğitim
 

"KPSS netlerim yanlış hesaplandı" diyenler ne yapmalı?

"KPSS netlerim yanlış hesaplandı" diyenler ne yapmalı?
 

2007 KPSS sonuçlarının açıklanmasının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen, puanlara ilişkin itirazlar ve tartışmalar devam ediyor. Adayların çoğu puanlarının az geldiğinden şikayetçi, netlerinin yanlış hesaplandığını söylüyorlar. Bu konuda öğretmen adayı, KPSS mağduru arkadaşlarıma bi çözüm yolu önermek isterim :
Adaylar cevap kağıdının bir örneğini, "bilgi edinme kanunu"na dayanarak ÖSYM'den isteyebilirler. (Bu konuda Eskişehir'de bir grup öğretmen adayı geçtiğimiz günlerde ÖSYM'ye başvurmuştu).
4982 sayılı Kanun, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu olarak bilinmektedir. Bu kanun, başvuru sahiplerine bir kamu kurumunun elinde bulunan bir bilgi veya belgeyi isteme hakkı sağlamaktadır. Bu kanuna dayanarak bir adayın, sınav cevap kağıdının bir örneğini isteme hakkı bulunmaktadır. (Ancak bu kanuna dayanarak sınav kağıtlarının bir daha incelenmesi istenememektedir.) ÖSYM, daha önce vermemekte direndiği KPSS soruları konusunda da, Bu kanun nedeniyle geri adım atmak zorunda kalmış ve sonrasında tüm soru ve cevapları yayımlamıştı...

Bu kanun gereğince yapılacak başvurularda, ilk 10 sayfa için hiçbir kamu kurumu bir ücret isteyememektedir. Bu nedenle, ÖSYM' nin kılavuzlarda açıkladığı banka hesaplarına "para yatırılmasına gerek yoktur".

Yine bu kanun çerçevesinde yapılacak başvurularda ÖSYM'nin kılavuzlarda yayımladığı dilekçe örneğinin de kullanılması zorunlu değildir. Adayların, bilgi edinme hakkı kanunu çerçevesinde başvuru yaptığını belirtmesi, T.C. Kimlik numarasını yazması ve dilekçesini imzalaması yeterlidir.

ÖSYM, bu dilekçelere, cevap kağıtlarının bir daha incelenmesini isteyen dilekçelere verdiği cevaplar türünden baştan savma bir cevap veremez. Zira bu şekilde başvuru yapacak bir aday, yeniden inceleme değil, cevap kağıdının bir örneğini istemektedir.
Diğer taraftan, ÖSYM, bu talebi de uygun görmeyebilir. Bu halde, olumsuz cevabın başvuru sahibine ulaştığı günden itibaren 15 iş günü içinde Başbakanlıkta bulunan Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itiraz edilmesi gerekmektedir. İtiraz başvurularına mutlaka kurum veya kuruluşlara yapılan “Bilgi Edinme Başvuru Dilekçesi” ile varsa kurum veya kuruluşun cevap yazısının birer sureti eklenmelidir.
Adayların daha sonra başvurularını ispatlayabilmeleri açısından, mail yoluyla değil, yazılı dilekçe yoluyla başvurması ve dilekçesinin bir örneğini saklaması uygun olacaktır.

( CEVAP KAĞIDININ BİR ÖRNEĞİNİ İSTEYECEKLER İÇİN ÖRNEK DİLEKÇE )

Başvuru Sahibinin Adı ve Soyadı: ....

Oturma Yeri veya İşyeri: ......

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik No: .....

İmzası: .....

İstenen bilgi veya belgeler: 2007 yılı KPSS sınavının Cumartesi sabah, Cumartesi öğleden sonra, Pazar sabah ve Pazar öğleden sonraki tüm oturumlara katıldım. Sın 4982 sayılı Kanunun 10. maddesinin ilk fıkrasında "Kurum ve kuruluşlar, başvuru sahibine istenen belgenin onaylı bir kopyasını verirler" hükmü ve 11. maddesinin ilk fıkrasında "Kurum ve kuruluşlar, başvuru üzerine istenen bilgi veya belgeye erişimi onbeş iş günü içinde sağlarlar" hükmü yer almaktadır.

Bu Kanun hükümleri çerçevesinde katılmış olduğum oturumlarda, doğru cevapları işaretlediğim "cevap kağıtlarının" bir örneğinin, 15 işgünü içinde, tarafıma gönderilmesi hususunda gereğini arz ederim.

Yukarıdaki başvuru dilekçesi istenilen bilgi için yeterli olacaktır. Umarım öğretmen adayı arkadaşlara bir yararı olur. Unutmayalım ki bu konuda ne kadar başvuru olursa, sistemdeki hataları düzeltme konusunda o derecede etkili olabiliriz.

kaynak : haberler.com

 
Toplam blog
: 92
: 11527
Kayıt tarihi
: 21.01.07
 
 

Dokuz Eylül Üniversitesi "Tarih Öğretmenliği" bölümü mezunu. Eğitim sektöründe çalışıyor. Yazmak ..