Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '12

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

"Kuran-ı Kerim" dersleri Türkçe olmalı

4+4+4 Kesintili Eğitim yasası çıkarılırken, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen; Orta Öğretimde “Kuran-ı Kerim” ve “Hz. Muhammed’in  hayatı” seçmeli ders olarak konulması da kabul edilmişti.

Dindar nesil yetiştirmek istiyorsak, bu derslerin Türkçe işlenmesi ve gelecek nesillerin dini konularda bilgili olarak yetiştirilmesi sağlanmalıdır.

“Kuran-ı Kerim” ders olarak Türk insanının anlayacağı şekilde ve Türkçe açıklamalı olarak yeni nesillere öğretilmesi İslamiyet’in gereğidir. Yoksa Kuran-ı Kerim öğretiyorum diye Türk milletini ve yeni nesilleri Araplaştırmak için Arap harflerini öğretmenin İslamiyet ile hiçbir ilgisi yoktur. Kuran’da açık ve net olarak ifade edilen aşağıdaki ayetlerde “Kuran-ı okuyun, bilgilenin ve ondan feyz alın ki; Kuran’da verilen mesajları anlayın, ona göre hareket edin.” denmektedir.

12. Yusuf Suresi 1, 2. Ayet:“Elif, Lam, Ra. Bunlar işte sana açıklayıcı kitabın ayetleridir. Biz onu Arapça Kuran olarak indirdik ki siz onu anlayasınız.”

14. İbrahim Suresi 4. Ayet:“Ve gönderdiğimiz her Resulü, bulunduğu kavmin dili ile gönderdik ki onlara bildirsin. Sonra da Allah dilediğini delalette bırakır, dilediğini de hidayete erdirir. O öyle aziz ve hakimdir.”

14. İbrahim Suresi 52. Ayet:“Kuran insanlara açık bir bildirimdir. Bununla uyansınlar ve Allah’ın tek bir İlah olduğunu bilsinler. Aklı vicdanı temiz olanlar ondan öğüt alsınlar.”

15. Hicr Suresi 9. Ayet:  “Şüphe yok ki o zikri biz indirdik. Onu muhafaza edecek de biziz.”

19. Meryem Suresi 97. Ayet:“Biz Kuranı; inananları müjdeleyesin ve inkar edenleri de ikna edesin diye senin lisanında indirdik.”

38. Sad Suresi 88. Ayet:“O bütün alemler için yalnızca bir öğüttür. Onun değerini bir zaman sonra daha iyi anlayacaksınız.”

57. Hadid Suresi 17. Ayet:“İyi biliniz ki Allah, ölümden sonra dünyayı diriltir. İşte ayetleri size akıl erdirmeniz için bildiriyoruz.”

75. Kıyamet Suresi 18 - 19. Ayetler:“Kuran’ın derlenip toplanması bize aittir. Kuran’ı oku ve onu takip et. Onun bütün beyanları bize aittir.”

Anlamadığımız lisanda Kuran okumanın manevi tatmin dışında bize hiçbir faydası yoktur. Arapça okunan Kuran’dan; eğer Arapça lisanını bilmiyorsak, hiçbir yol gösterici öğüt ve bilgi edinmemiz mümkün değildir. Duaları ve namazda okunan ayetleri de manalarını bilmeden ezberden okumanın da bir anlamı yoktur. Arapça dua veya Ayet okuyorsak mutlaka manasını da öğrenmeli, bilerek ve düşünerek okumalıyız ki, inancımız sağlam ve bilinçli olsun. Ayetlerin Türkçe veya Arapça okunmasından çok, manasının bilinerek okunması, inancın sağlamlaştırılması açısından daha önemlidir.

İslamiyet Arapların dini değildir. İslamiyet cihan şümul bir dindir. Her millet İslamiyet’i kendi dilinden öğrenmek ve Kuran’ın emirlerini de kendi lisanından okuyup öğrenmek hakkıdır. İslamiyet her Milletin kendi lisanından öğrenmesi sağlanırsa daha çok bilinir, benimsenir ve yaygınlaşır. Aksi halde İslamiyet’in Arapların dini imiş gibi dar kalıplara sığdırılmaya çalışılması, İslamiyet’e yapılacak en büyük kötülüktür.

Tevrat; Musa Peygamberin bulunduğu toplumun lisanı İbranice, İncil de; İsa Peygamberin bulunduğu toplumun lisanı Aramice olarak indirilmiştir. Yahudiler İbranice Tevrat ve Hıristiyanlar Aramice İncil mi okuyorlar? Her millet kendi lisanında dinini öğrenmiyor mu?

Allah’ın lisanı tek değil, fakat Kuran’ın orijinali tektir ve değiştirilemez. Mutlaka tefsirlerde ve tercümelerde farlılıklar olabilir. Bu durumda orijinal Arapça Kuran referans olarak alınması gerekmektedir.

Bu çerçevede okullarda okunacak “Kuran-ı Kerim” derslerinin Türkçe Meal ve Tefsirler şeklinde tedrisata gireceğini ümit eder, İslami anlayışa uygun dindar nesiller yetiştirilmesi konusunda, gelecek nesillerin bilinçlendirilmesinin sağlanmasını dilerim.

 
Toplam blog
: 66
: 317
Kayıt tarihi
: 23.04.12
 
 

İTÜ Makina Fakültesi 1974 mezunuyum. Ankara İTİA İşletme Yönetiminde master yaptım. Mühendislik v..