Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '13

 
Kategori
Kitap
 

"Kürk Mantolu Madonna" 70 yaşında

"Kürk Mantolu Madonna" 70 yaşında
 

www.idefix.com


“Yirmi dört yaşında olduğum halde başımdan hiçbir kadın macerası geçmemişti. Havrandayken, bizden yaşça büyük bazı mahalle arkadaşlarının delaletiyle yaptığımız birkaç hovardalık, manasını anlamama imkân olmayan sarhoşluk maceralarından başka bir şey değildi ve tabiatımdaki sıkılganlık, bunları tekrara heves etmeme mâni olmuştu. Kadın, benim için muhayyilemi kamçılayan, sıcak yaz günlerinde zeytin ağaçlarının altına uzandığım zaman yaşadığım bin bir türlü maceraya iştirak eden, maddilikten uzak, yaklaşılmaz bir mahlûktu. Uzun seneler kimseye haber vermeden aşık olduğum komşumuz Fahriye ile hayalen, çok kere hayasızlığa kadar varan münasebetlerim olduğu halde, kendisiyle sokakta karşılaştığım zaman yerlere yıkılacak kadar şiddetli çarpıntılara uğrar, yüzüm ateş gibi kesilerek kaçacak yer arardım. Ramazan geceleri onun, annesiyle beraber, elinde bir fenerle, teraviye gidişini seyretmek için evden kaçıp kapılarının karşısına gizlenir, fakat bu kapı açılıp, dışarı vuran sarımtırak ışıkta siyah feraceli vücutlar görünür görünmez başımı duvara çevirerek, benim burada olduğumu fark edecekler diye titremeye başlardım.”

(Görsel Hakkında: Sabahattin Ali, roman kişisi Maria Puder'i yaratırken esinlendiği sanılan bir arkadaşıyla.)

Havran’lı Raif Efendi ile Berlinli Maria Puder’in Almanya’da kesişen hayat hikâyesi.  Yukarıda bir bölümünü aktarmış olduğumuz kitapta ilk dikkati çeken şeyler betimlemeler. Bir insanın ruhsal dünyası, dış görünümü veya olayın geçtiği çevre, mekân betimlemeleri okuyanı alıp o günlere götürüyor. Betimlemelerin büyüsünü 1940’lı yılların farklı anlatımı bile bozamıyor. Anlamını bilemediğiniz bir takım sözcükler anlatım akışı içinde kendini ifade edebiliyor. Kullanılan dilden rahatsız olmuyorsunuz.

 

İlk baskısı Remzi Kitapevi tarafından 1943 yılında yayınlanan bu eserin bu yıl 70’nci basım yılı. Bu nedenle Yapı Kredi Yayınları bu mükemmel eseri ciltli olarak,  beş bin adette sınırlı tutarak ve her sayıyı numaralandırarak yeniden okurla buluşturuyor.

Yazarı Sabahattin Ali;“bir uzun hikâye” diye söz etmiş bu eserinden.  Değerli eleştirmen Füsun Akatlı ise; “Türk anlatı edebiyatının küçük ve zarif mücevheri” diye yazmış… Kitap en büyük hazinedir diye düşünenler bu mücevhere vakit kaybetmeden sahip olsunlar.

Kürk Mantolu Madonna

“70 yaşında”

Sabahattin Ali

Yapı Kredi Yayınları 158 sayfa

5000 adet özel baskı / sayı : 4281

...

Sabahattin Ali'nin hikâyesi

 
Toplam blog
: 262
: 1569
Kayıt tarihi
: 27.09.07
 
 

Anadolu'nun doğusunda sonradan ismi değiştirilen köylerden birinde zemheri zamanına denk gelen bi..