Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '13

 
Kategori
Sanat Eğitimi
 

"Las Meninas" Önündeki Çağdaş Prensesler…

"Las Meninas" Önündeki Çağdaş Prensesler…
 

Prado Müzesi Las Meninas


"Las Meninas" Önündeki Çağdaş Prensesler…

Diego Velasques.. Ünlü İspanyol Barok ressam… Las Meninas yani Nedimeler isimli tablo ise Velasques’in en ünlü tablolarından birisi. Hatta en ünlüsü.

1656 tarihli bu resim Dünya Sanat Tarihi içerisinde konunun işleniş tekniği açısından çok önemli bir resim. Ve hatta Kübist akımın öncü resimlerinden birisi olarak  kabul ediliyor. Hala da bu tablonun çözülememiş sırları var.

Resimde pek çok kişi ile birlikte Alcazar Sarayı’nın küçük nazenin prensesi ve Kral Philipe’nin kızıMargarita da nedimeleri  eşliğinde bir elbise provasında.

Fotoğrafta ise bu ünlü tablonun sergilendiği Madrid’teki Prado Müzesi’ni ziyaret eden küçücük okul öğrencileri  görülmekte.

Çocuklar  bu tablonun önünden adeta gözleri arkalarında kalarak geçiş yapmaktalar. Belli ki bir başka ünlü tablonun önüne gelmek üzere oldukları halde bile, gözleri hala Las Meninas’a takılı kalmış.

 6-7 belki de daha küçük yaşlardaki bu çocuklar bir müzede olduklarının farkındalar. Ve şimdiden o keskin gözleri sanat eserlerine öyle bir alıştırılmış ki;  önemli bir resmi hemen algılayıp gereken ilgiyi de esirgemiyorlar bu küçük gezginler.

Şimdi size aktaracağım izlenimim ise 24 Eylül 2013 Cuma gününe ait ve Rahmi Koç Müzesi’nden. O kadar şaşırmıştım ki o anların fotoğrafını bile çekemedim.

Tıpkı Prado Müzesi’ni gezmeye gelmiş bu çocukların yaşlarında ve yaklaşık 20 kişilik bir öğrenci grubu. Başlarında eğitmenleri.Güya müze geziyorlar.  Ama ne müze gezmek…

Eğitmenler, çocukları sürekli uyarıyor. Durun..Yapmayın..Koşmayın..Sağı solu ellemeyin... Çocuklar bir müzede olduklarının asla farkında değiller. Birbirlerinin ellerinden tutmuşlar  ancak şuursuz bir koşuşturma içindeler. Müze görevlileri daha önceki tecrübeleri gereği yardıma hazırdılar ve sürekli gülümsüyorlardı ancak haklı olarak eğitmenlerin o garip hallerini görünce sadece izlemekle yetindiler.

Eğitmenler ( o anki durumları gereği aslında “çocuk bekçileri”demek daha doğru olur sanırım) gelmeden önce çocuklara müze nedir? İçinde neler vardır? Müze nasıl gezilir?  vb. farkındalık öğretilerini asla anlatmamışlar. Bu çok belli idi.

Gönül isterdi ki; bizim çocuklarımız da aynı Prado’daki yaşdaşları gibi aynı zevk ve ilgi ile müze gezebilsinler. Mekana uygun bir oyun oynatılarak ya da birer kağıt, kalem ile gördüklerinin resmini yaptırmak gibi bir etkinlik…

Ama yok..Uçarcasına, kaçarcasına, kovalanırcasına ve hiçbir obje önünde duraklamaya dahi gerek görmeden  jet misali bir tur. Şimdi bu çocuklar büyük bir ihtimalle bir daha müzeye  gelmek istemeyecekler. Belki müzeler gezi listelerinde dahi yer almacak. Çünkü o tazecik beyinlerine her hangi bir eğitim ya da oyun aracı kullanılarak hiçbir bilgi ve izlenim verilemedi. Farkındalık yaratılamadı.

Kültür diyoruz…Çağdaşlık diyoruz…Eğitim diyoruz…Diyoruz da diyoruz…Başka da bir şey yapmıyoruz galiba….  

 Yelda YALAMAN

 
Toplam blog
: 4
: 379
Kayıt tarihi
: 04.03.13
 
 

İstanbul'da dünyaya geldim. İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümünü biti..