Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

"Malatya'da yapar ..."

"Malatya'da yapar ..."
 

Sivas 1000 Temel Eser Yayınları


Süleyman ÖZEROL

13 Ocak 2012 günü 12.50'de Sivaslı Aşık Garip Hıdır (Hıdır Culha) aradı, İstanbul'daymış, halhatır etmek istemiş. Kaset yapmak için gitmiş. Ekberi ile bağlantı kurmasını önerdim, gerekli bilgileri verdim. Birkaç dakika sonra Erkan Çanakçı aradı, Tuzluçayırdaymış, Kızılay'a gelecekmiş... Kızlay'a girerken Tülay Hanım ameliyat olmuştu, durumunu sordum, "Beni burada bırakmayın, Malatya'ya götürün, iyi değilim" dedi. Şaka mı yapıyordu acaba? Şaka da olsa, gerçek de olsa Malatya'yı düşünüyor işte hemşerim.

Halk Kültürü Araştırma Kurumu Başkanı İ. Ünver Nasrattınoğlu yerindeydi, oğlu ve kızı da yanındaydı. Taşındıkları kurumun yeni yerini düzenliyorlar, levha asacaklarmış...

İrfan Bey ile çalışmalardan, Ozan-Der'in 40. yılından, Malatya'dan ve benzeri konulardan söz ettik. Konu Ozan-Der olunca başkan Kenan Şahbudak'ın hemşerimiz olduğunu ve dernekte danışma kurulunda olduğumu, hatta 9 Ocak'da danışma kurulu toplantısı yaptığımızı; 1974 yılında kurulan derneğin 40. yılı için bir çalışma düşündüğümü söyledim. Kendisi de seksenli yıllarda Ozan-Der'de yaşanan bir ayrışmadan söz etti.

"Oğlum, Sivas'tan gelen kitaplardan birer tane Süleyman Beye getir" dedi. Oğlu Salih kitapları getirince, "Benim son çıkandan da getir" dedi. Gezi kitaplarını yayınlamayı sürdürüyordu.

Bir süre sonra Erkan Çanakçı aradı, işlerini bitirmiş, Zeynel Sönmez Müzik Merkezindeymiş. Zeynel'in çay içmeye baklediğini söyledi. Nasrattınoğlu ile bir süre daha sonbet ettik, Zeynel Sönmez Müzik Merkezine gittim, orada bir de konuk vardı. Bağlama çaldırlar, bir yandan da çay içip sohbet ettik. Erkan bizim köyün fotoğraflarını görmüş gönderdiğim linkten, çok beğendiğini söyledi. Hüseyin Aydın'ın bizim köyde film çekeceğinden söz ettik.

Volkan Erdoğan aradı, Selami Beyin (Selami Yücel) yanındaymış, davet ediyor. Volkan, epey Selami Beyin kitap çalışması için Malatya türküsünü notaya aldı.

Çok geçmeden Kanber Gürbüzdal aradı, kitap için yayınevi bakmak istiyormuş. Yarın görüşeceğiz...

Selami Beyin yerine gittim. Selami Bey ve Volkan ile uzun zaman muhabbet ettik, birçok konuları tartıştık, görüştük. "Kara Tiren Yol Alıyor Cürekten" türküsü Ali Seydi Adıgüzel'den derlenmiş. Cürek, Sivas Kangal'a bağlı bir istasyon. Ali Seydi'yi aradım, ulaşamadım. Özellikle derleme ve yörelerle ilgili konularda tartışmalarımız oldu. Tartışmalarımızda Malatya türküleri elbette ki ağırlık oluşturuyordu.

Saat on dokuza yakın Bülent Yalvaç ile görüştüm ve E. Oğuz Fırat ile Azmi Fenercioğlu'nun merdivenin son basamaklarında olduklarını, buınları belgeleyen programlar yapılmasını önerdim. Metin Kaya'nın  Ankara'ya geleceğini, uygun bir zamanda bu işin yapılabileceğini söyledi.

Saz, söz derken Volkan okuduğu kitaplardan söz etti. Fakir Baykurt'un "Tırpan", Ş. Süreyya'nın "Suyu Arayan Adam" kitaplarını çok beğenmiş. Şevket Süreyya'nın tüm kitapları kendisinde varmış...

"Sivas 1000 Temel Eser"

Akşam eve geldiğimde İrfan Beyin verdiği kitaplara gözattım. Nasrattınoğlu'nun yeni kitabı Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve Rusya-Belarus, Lazer Yay. Ankara 2011. Sivas Valiliği, Sivas İl kültür Müdürlüğü ve Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından ortakalaşa yayınlanmış olan kitaplar "Sivas 1000 Temel Eser" adı altında dizi halinde 2010 yılında yayınlanmış. Şimdiye kadar kaça ulaştı bilemiyorum ama Sayın Nasrattınoğlu'nun verdiklerini yayın sıra numarası ve yazarı ile birlikte sunuyorum.

13. Sivas Kongresi Tutanakları, Prof. Dr. Recep Toparlı

14. Fahimi-Hayatı Edebi Şahsiyeti ve Divanı, Prof. Drç İsmet Çetin

15. Sivas Vilayet Meclisi Kararları 1911-1912, Prof. Dr. Ömer Demirel

16. Sivas Bilmeceleri, Murat Türkyılmaz

17. Sosyo-Kültürel Açıdan Koyulhisar, Dursun Karaca

18. Sivas Yöresinde Geleneksel Bayramlar ve Toplu Törenler, Kutlu Özen

19. Divriği'de Osmanlı Cami ve Çeşmeleri, Mustafa Denktaş

Dizinin daha önce yayınlanan kitapları:

1. Selçuklular Döneminde Sivas Sempozyumu Bildirileri

2. Osmanlı Dönemi Sivas Şehri, Prof. Dr. Ömer Demirel

3. Sivas Folkloru, I, II, Vehbi Cem Aşkun

4. Sivas Meşhurları, Cilt: 1-2, İbrahim Aslanoğlu

5. Aşıkalrın Diliyle Sivas, Dr. Doğan Kaya

6. Anadolu Türk Konut Mimarisinde Divriği Evleri, Seda Şenel

7. Divriği Yöresinin Kıyafetleri, Takı ve Aksesuaralrı, Saliha Çulcuoğlu

8. Sivas Mebusu Mustafa Taki Efendi, Doç. Dr. Cemal Ağırman

9. Osmanlıalr Döneminde Sivas Sempozyumu Bildirileri, Cilt: 1-2-3

10. Sivas Halk Şairleri (5 Cilt), Dr. Doğan Kaya

11. Milli Mücadelede Sivas ve 108 Gün, Ahmet Necip Günaydın

12. Cumhuriyet Döneminde Sivas Sempozyumu Bildirileri

Yayın Kurulu: Doç. Dr. Alim Yıldız, Yrd. Doç. Dr. A. Turan Alkan, Yrd. Doç. Dr. Fatih Dervişoğlu, Dr. Berat Demirci, Av. Haluk Çağdaş, Müjgan Üçer, İbrahim Yasak, Hüseyin Kaya, Tekin Şener. Kitapların editörlüğünü İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, düzeltmeleri Ertuğrul Özkanat yapmış. Sayfa Tasarımı Yasin Sarıkaya, Baskı  Çığır Ofset Matbaası, Sivas. İletişim: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Atatürk Kültür Merkezi, Sivas

Nasrattınoğlu, "Malatya'ya örnek olsun" dedi kitaplar için.

Görüldüğü gibi yayınlanmış kitaplar arasında daha önceki yıllarda yayınlanmış olan, sanki de "Sivas Klasikleri" gibi kabul edilen Vehbi Cem Aşkun, İbrahim Aslanoğlu, Doğan Kaya gibi yazarların yapıtları da var. Demek ki Sivas Valiliği bu işe başından başlamış gibi. Adını da 1000 temel eser koyduğuna göre bizim Malatya'daki gibi 44 kitabı hedeflemekle yetinmedikleri, tam anlamıyla bir "Sivas Kitaplığı" oluşturmak istedikleri ortada.

Malatya valiliği kaç yıldan beri kaç kitap yayınlanacağına kesin karar verdi mi acaba, bilemiyorum.

Ancak bir ara internet kayıtlarında bazı kitapların adları listelenmişti, acaba onları mı basacaklar? Böyle bile olsa kaç yıldan beri 44 kitabı yayınlamak bu kadar mı zor dersiniz?

Her ne olursa olsun, valilik karar verdiği bu projeyi gerçekleştirecektir. Ancak aklımıza bazı sorular geliyor:

Acaba maddi kaynak mı yok?

Acaba iş gevşek mi tutuluyor?

Acaba, acaba, acaba...

Nasrattınoğlu, "İşte Sivas yapmış, Malatya da yapar" demişti söyleşimizde. Dileriz bir an önce başlanır. 

 

 
Toplam blog
: 11
: 589
Kayıt tarihi
: 29.11.11
 
 

1953 yılında Hekimhan-Ballıkaya (Mezirme) köyünde doğdu. Akçadağ İlköğretmen Okulunu bitirdi, 197..