Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '08

 
Kategori
Sinema
 

"Mamma Mia" ve ABBA

"Mamma Mia" ve ABBA
 

Adını bir ABBA klasiğinden alan “Mamma Mia” tam yaz sezonuna ait bir film olmuş. Yunan Adalarından birinde çekilen filmde manzara, doğa, deniz öğeleri özellikle her sahnede vurgulanmasa da yazın tadı yeterince hissettirilmiş.

Filmde, düğün hazırlığı yapan Sofie’nin babasını bulmak için annesinin günlüğünü okuması, günlükteki kronolojiye göre yakın tarihlerde üç erkeğin varlığı ile düğüne davetli baba sayısının üçe çıkması ve dolayısıyla bir sürü karışıklığın ardı ardına gelmesi konu alınıyor.

Filmin akışının yanı sıra insan kendini daha çok ABBA konserine gelmiş gibi hissediyor. Şarkı sözlerinin sahnelerle bağı insanı bir neşelendirip, bir hüzünlendirirken, müzikalin bir bireyi haline gelip şarkı sözlerine eşlik edilmeden durulamıyor. Geçişlerde danslarla süslenen bölümler ise harika ve tıpkı 70’lerin diskosunu hatırlatan müzikler insanı neredeyse kalkıp dans etmeye teşvik ediyor.

Özellikle karakter oyuncusu Meryl Streep’in şarkı söylediği ve bir genç kız gibi zıp zıp dans ettiği sahnelerde gösterdiği performans görülmeye değer. Oyunculuğuna bir kez daha hayran kaldığımı belirtmeden geçemeyeceğim.

Klasik severler ve dönemle ilgilenenler için yer yer kostüm ve müzikler ile insan geçmişe sürüklenmekten ve gülümsemekten kendini alamıyor. Filmde doğal ortam kullanılmış olup, dekorla sahne ortamı yaratılmamış olması da insanı teatral beklentiden uzaklaştırıyor.

Oyuncu kadrosunda Meryl Streep’in yanı sıra Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgard, Julie Walter, Christina Baranski gibi oyuncuların yer aldığı film, müzikal ve ABBA severler için şu ara iyi zaman geçirmek için iyi bir fırsat gibi görünüyor.

Filme ismini veren "Mamma Mia" dışında, “Dancing Queen”, “Money Money Money”, “Voulez Vou”, “Super Trouper”’ın seslendirildiği sahneler ve koreografileri çok keyifliydi. Christina Baranski ile “Does Your Mother Know?”’un tadı başkaydı. Sıradan bir Türk video klipini andırsa da “The Winner Takes It All” un Meryl Streep tarafından seslendirildiği sahne bence çok anlamlıydı. Filmin son sahnesinde seslendirilen “Take a Chance on Me”yi ise Julie Walter’ın performansı ile son derece manidar ve de eğlenceli bulduğumu itiraf ediyorum.

Şarkılar vesilesi ile eskiye yolculuk yapmak isterseniz filmi mutlaka görmenizi tavsiye ediyorum.

Ek olarak Ekim ayında ise Londra’da başlayıp hızla büyüyen ve 1999 yılından beri 170’i aşkın ülkede sahnelenen “Mamma Mia” müzikalinin İstanbul’a geldiğini hatırlatmak istiyorum. Biletler çoktan satışa çıktı, hatta tükenmek üzere… Tahminen müzik, dans ve kostümleri ile muhteşem bir gösteri ziyafeti verilecek olan müzikal, canlı performans sevenler için kaçırılmaması gereken bir fırsat diye düşünüyorum.


İsteğin önde gideni:
Bu kadar yazı üzerine Ekim’de gelen müzikalin ana sponsorundan kendime özel bir davetiye istiyorum. İsteyenin bir yüzü kara, vermeyenin…

Tavsiyenin önde gideni:
Filmin resmi web sitesinde yer alan müzikler ile şimdiden kıpırdanmaya başlayabilirsiniz.
http://www.mamma-mia-themovie.co.uk/

 
Toplam blog
: 118
: 1607
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

Bir fikirden bir başka fikre, gerçeği bulana kadar bir halden başka bir hale geçip duruyorum. İncede..