Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '07

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

"MBA Eğitimi Almak İstiyorum. Nasıl?" diye soranlara

"MBA Eğitimi Almak İstiyorum. Nasıl?" diye soranlara
 

Harvard University



Bugünden itibaren bana MBA, doktora, lisans eğitimi, emba (executive mba) gibi yurtdışı eğitimle ilgili sorulardan diğer okuyuculara yarar sağlayabileceğine inandığım soruları ve yazdığım cevapları bloğumda yanıtlayacağım. Bugünkü sorumuz MBA üzerine:

Merhaba, Bu soruyu sormak için biraz erken diyebilirsiniz tabii ama şimdiden bir şeyler yapmak gerekebilir diye düşündüğüm için size yazıyorum. Ben Boğaziçi Üniversitesi İşletme 1. sınıf öğrencisiyim ve mezun olduktan sonra Amerika'da master yapmak istiyorum. Bunun için en iyi okullar hayalim ama neler yapmam gerektiğini bilemiyorum tam. Mesela Harvard'a kabul edilebilmek için- ki bu neredeyse imkansız mezun olduğum lisenin özel bir lise olması gerekiyordu sanırım( ben İzmir Fen Lisesi mezunuyum)- neler gerekiyor? GPA, akademik başarı dışında bizden neler bekliyorlar? Community service ve kişisel alanda başarılar gerekli mi bunun için? Kafam karışık

Öncelikle eğitim kariyerinizi planladığınız için sizi tebrik ederim. Bir İzmirli olarak Fen Lisesi mezunu olarak Fen Lisesi müfredatının ne kadar ağır ve güçlü olduğunu söylemek gerekir. Siz bir de Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesini kazanan başarılı Türk gençlerinden birsiniz. İşte Harvard gibi okullara sizin gibi azimli, çalışkan, araştırmacı ve de erken yol alabilen kişiler giriyor.

MBA kabulünde öncelikle yapmanız gereken GPA yani Not ortalamanızı mümkün olduğunca yüksek tutmanız. Boğaziçi Üniversitesi’nde şu an eğitiminiz sürerken sizin de bahsettiğiniz gibi sosyal aktiviteler yapmanız önemli. Ancak burada yanlış anlaşılan bir konu var. Amaç hem ders hem de yaşamda başarılı olan ve de MBA okuluna da bir şeyler katabilecek bir aday olabilmek. Yüksek Lisans ve pek tabii ki MBA başvurularında işletme, ekonomi vb. konularda yapacağınız çalışmalar, aktiviteler daha da önemli olur. Seminerlere katılın, bizzat işletme konularında seminerler düzenlenmesi için çalışın. Öğrenci Klubünde bulunun vb.

MBA kabulünde bir diğer nokta iş tecrübesi. İyi okulların hemen hemen tümü belli yıl iş tecrübesi ister. 2 yıl, 3 yıl gibi. Hatta mezun olduktan sonra full-time olarak çalışmış olmanızı bekler. Çünkü MBA eğitiminin amacı iş hayatında bulunurken eksiklerinizi fark etmeniz ve bu konuda eğitim almanızdır. İyi okullar MBA adayına evet derken yukarıda da bahsettiğim gibi “Bu MBA adayı bizim okulumuza ve kendi sınıf arkadaşlarına işletme konusunda ne katabilir” sorusunu önemle düşünmektedirler. Şimdi bu konuda ilk adım tavsiyem şudur: Her yıl zorunlu olun ya da olmayın eğitiminizle ilgili mutlaka staj yapın ve sorumluluklar üstelenmeye gayret edin. Stajlarınızın gücüne göre MBA başvurularında gereken iş tecrübesi gereğini aşabilme ihtimaliniz olur.

MBA başvurunuzu yaparken GMAT ve TOEFL skorunuzu mutlaka almış olarak başvuru yapın.

Sonra ise başvuru aşamasında dikkat edilmesi gereken konular var. Essay yazmak gibi. Lütfen diğer adımlar için aşağıda belirttiğim linklere tıklayın.

MBA Başvurularında İyi Bir MBA Adayının Özellikleri

MBA Kabulünde En Önemli Kriterler

Şirketler MBA mezunu alırken hangi özelliklere dikkat eder?

MBA Okulları Tanıtımları

MBA nedir?


Bir sonraki yazımda Harvard Üniversitesi ile ilgili bana en çok sorulan soruları cevaplandıracağım.

Saygılarımla,

Işıl Tabağ

Director

http://www.okulariyoruz.biz/

Yararlı Olabilecek GMAT Linkleri

» GMAT Free Download
» GMAT'e Hazırlanın-GMAT Practice / GMAT Preparation
» GMAT Kitapları / GMAT BOOKS · GMAT Kaplan Test Books · GMAT Official Review Kitapları (The Official Guide for Gmat Review)
» GMAT Skorları - GMAT Score
» GMAT Verbal Bölümü - GMAT Verbal Section
» GMAT Quantitative -GMAT MATH
» GMAT Analytical Writing Assessment Bölümü

 
Toplam blog
: 189
: 6400
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Endüstri Mühendisi olan Işıl Tabağ, Avrupa Okullar Birliği görevinden sonra 1998 yılından bu yana..