Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '08

 
Kategori
Sinema
 

"Mevlana-Aşkın Dansı"

"Mevlana-Aşkın Dansı"
 

“Mevlana-Aşkın Dansı” belgesel filminin galası 22 Nisan akşamı Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Yüzyılları aşan evrensel barış, kardeşlik ve aşk düşünceleriyle tüm dünyada geniş kitleler tarafından sevilen ve saygı duyulan büyük düşünür Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin felsefini anlatan belgesel film, bu hafta sonundan itibaren sinemalarda gösterime giriyor.

Film, düşünceleriyle insanlığa yön veren Mevlana’nın sevgi ve barış öğretilerinin, belgesel sinema aracılığıyla geniş bir izleyici kitlesine sunulmasını amaçlıyor.

Belgeselde, 13. yüzyıldan günümüze kadar uzanan, aşk ve hümanizm temalarıyla insanlığı kucaklayan Mevlana’nın, evrensel düşünceleri şiirsel ve dramatik bir dille işleniyor. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin yaşamı ve felsefesi yer yer canlandırma sahneleri ile aktarılırken, filmde ayrıca dünya çapında Mevlana’nın felsefesini yorumlayan uzman kişilerle yapılmış özel söyleşiler yer alıyor.

Canlandırma sahnelerinde Sinan Tuzcu, Burak Sergen, Özcan Deniz, Müşfik Kenter gibi oyuncuların yer aldığı, Yıldız Kenter, Yılmaz Erdoğan, Cüneyt Türel, Meltem Cumbul ve Mehmet Atay’ın seslendirdiği belgesel filmin yönetmenliği ise 2002 yılında “Rumi-Ahlaf” ve 2004 yılında “Çanakkale Destanı-1915” belgesel film çalışmaları ile dünyaya sesini duyuran genç yönetmen Kürşat Kızbaz tarafından gerçekleştirilmiş.

Filmin müziklerine ise Ömer Faruk Tekbilek, Sezen Aksu ve Burcu Güneş imza atmış. Özellikle finalde Sezen Aksu’nun seslendirdiği “Dua” sözleri vesilesiyle belgeselin içeriği ile son derece yerinde örtüşmüş.

Mevlana’nın, Anadolu’dan yayılan sevgi ışığını belgesel niteliğinde anlatan film, 25 Nisan’dan itibaren yüzü aşkın sinemada gösterimde olacak.

Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl, 800. Doğum Yılı kutlamaları nedeni ile Unesco tarafından Mevlana Yılı olarak kabul edilmişti. İnsanlığın maneviyat ve hoşgörü adına sıkıntılı günler yaşadığı şu dönemde, büyük düşünürün kimseyi ayırmaksızın Allah sevgisini yorumlamaktaki derinliğini ve evrensel öğretilerini “Mevlana-Aşkın Dansı” belgesel filmi aracılığı hatırlamanızı ümit eder, iyi seyirler dilerim.

* Filme yan sponsor olan kuruluşlardan biri olan şirketimiz adına yazdığım bir basın bültenidir.

 
Toplam blog
: 118
: 1607
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

Bir fikirden bir başka fikre, gerçeği bulana kadar bir halden başka bir hale geçip duruyorum. İncede..