Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '17

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

"Mitomani" Nedir? Kime "Mitoman" Denir?

"Mitomani" Nedir?  Kime "Mitoman" Denir?
 

 

MİTOMANİ (Fr. mythomanie); "YALANLAR VE HİKAYELER UYDURMAYA YOL AÇAN YAPISAL EĞİLİM" olarak tanımlanan "PSİKOLOJİK BİR HASTALIKTIR"...

Bu terimi ilk kez ortaya atan(1905) Ernest Dupre'ye göre, mitomaninin temelinde üç öğe yer alır; heyecanlılık, telkine yakınlık ve coşkulu bir hayal gücü etkinliği (kişiliğin bütün kaynakları, bu etkinliğin emrine verilmiştir) .

 

Dupre, üç ayrı çeşit mitomani ayırt eder:

1- Övünme mitomanisi:

Sık rastlanan bu tür mitomani, kendi kendini suçlama, sahte hastalıklar, sözde saldırılar biçimini alabilir.

2- Habis mitomani:

Mitomani'nin bu türünde, başkasına zarar verme isteği,  aldatmalardan  iftira yollu suçlamalar kadar, az ya da çok şiddetli biçimler alabilir.

3- Sapık mitomani;

Cinsel zevklere düşkünlük, (Bu tür mitomani hastaları, tam anlamıyla çok karılıdırlar, profesyonel çapkındırlar) ya da  para hırsı biçiminde kendini gösterir.

*

Mitomani davranışlar, psikiyatride birçok klinik tablonun belirtileri arasında yer alır; zihinsel yetersizlik, hisleri ve sapık davranışlar (bu durumda yalan, kendi başına bir amaç olmayıp yalnızca bir araçtır).

- Çocukta mitomaniden söz edilemezse de, "mitomani", çocukça bir davranışın belirtisidir. Freud'a göre, yalan uydurma, ana baba imgesinin kuşkulu bir hal almasına (bu imgenin aşırı değerlendirilmesi eşlik eder buna) bağlı bir olaydır.

Bu psikoleojik  hastalığı olan kişilere de "Mitoman" deniyormuş?

*

BEN BU BİLGİYİ NİYE AKTARDIM?

Dün (2 Aralık 2017),  ülkemizin önde gelen; ama, "dilinin freninin tutmadığını" düşündüğüm siyasilerimizden biri, yine aynı şekilde, "dilinin freni olmadığını" düşündüğüm diğer bir siyasimize, bu psikolojik hastalığı yakıştırmış da, ondan aktardım(Medyadan)...

 

cdenizkent

 

 

 ---------------------- :

(x) Bu bigiler, BÜYÜK  LAROUSSE Sözlük ve Ansiklopedisi'nin(Milliyet Yayını), igili bölümünden aktarılmıştır.

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..