Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

"Modern tasarruf ve Tasarruf- Yatırım farklılıkları"

"Modern tasarruf ve Tasarruf- Yatırım farklılıkları"
 

Ev'lenmek gibi yatırımlar dikkat ister.


Tasarruf =Gelir-Gider  formülüyle kazanılan paradan artırılmış olanıdır. Kazandığından az harcarsan tasarruf yapabilirsin. Bu paranın değerinden kaybetmemesi veya yıllık enflasyon karşısında erimemesi için hazine bonosu alabilir, yıllık veya aylık faiz karşılığı bankada bekletebilirsiniz. Bazı yatırımcılar tasarrufu, risksiz ama kazançsız para sayarlar. Ancak kârlılığından emin olunmayan bir alanda yatırım yapmak ve kaybetmek yerine beklemek daha  iyi olabilir.

Eski zamanlarda para günümüzdeki kadar çok değildi. Komşular herhangi bir iş yapıp para kazandıklarında güvenilir, yedi emin saydıkları ailenin görevli kişisine para bırakırlardı. Bu para birikir ve herhangi bir ailenin ihtiyacı olduğunda kullanılırdı. Muhasebe ve paranın muhafazası bu güvenilir kişinin en önemli göreviydi ve itibar görürdü. Benzer bir uygulamayı Sizler biliyorsunuz. Eşlerimiz aylık yemek toplantılarında çeyrek altın toplayıp, kurada kazanana altınları vererek tasarruf yapmaktadır.  Örneğin on (10)  aile her ay bu işi yapmakta, onuncu (10.) yemek yılın son yemeği olmakta ve iki ay tatil arası verilmektedir. Seneye benzer bir program yine uygulanabilmektedir. On (10) ay boyunca dostluklar, arkadaşlıklar güçlendirilmekte ve grup psikolojisiyle kenara biraz altın konarak, tasarruf yapılmaktadır.

Eski zamanlarda ve günümüze dek uygulanan bu yöntem şimdilerde yeni bir banka olanağı olarak  ABD’de bankalar tarafından sunulmaktadır. Kişiler güvendikleri arkadaşları ile bir hesap açtırmakta ve her ay bu hesaba taahhüt ettikleri rakamda parayı yatırmaktadır. Örneğin 10 kişi her ay 500$ yatırmakta ve her ay önceden yapılmış planlamaya veya çekilmiş kuraya göre bir kişi bu parayı hesaptan çekip kullanabilmektedir. Tasarruf tek kişi olarak değil takım olarak yapılabilmektedir. Bunun adına para havuzu  e-moneypool  denilmektedir. Gerekli güvenlik tedbirleri alınmakta ve olası aksilikler kurala bağlanmaktadır. Her ay para çekecek kişinin belirlenmesi, ödeme aksarsa ilgili kişinin birikmiş parasının ödenerek gruptan ayrılması gibi. Ayrıca teknolojinin sağladığı EFT olanakları ile buluşma şartı ve aynı yerde yaşama şartı kalkmakta, nerede olursan ol sadece "Aylık olarak banka hesabına istenilen parayı yatırmak" tasarruf için yetmektedir.

Bu uygulama takım/grup olarak tasarrufa imkan vermekte, katılımcılar tasarruf yükümlülüğünü gruptaki itibarını korumak amacıyla aksatmamaya çalışmaktadır. Bir Türk bankasının bunu reklamlarında önermesini beklemekteyim. Reklamı işitip, gördüğümde mutlu olacağım.

Tasarruf yatırım ikilisi farklılıklarına gelince aşağıdaki iki olayı analiz edelim.

Bir müteahhit dört (4) adet 15 katlı ve 60 daireli  blokunu yapmaya başlasın. Elinde yeterli mali kaynak olmadan işe başlamışsa sıkıntılarla karşılaşacağı açıktır. Örneğin mali kaynakları yetersizse inşaatı yaparken daireleri satmayı başaramazsa iflas edebilir. Hatası iyimser olması, temelleri atıp ilk katları çıkayım, satılacak evlerden alacağım avans veya ilk ödemelerle işi bitireceğim diye düşünmesidir. Ancak günümüzde aksi durum ve iflas olabilmektedir.

Benzer başka bir olay gayrimenkul satın alarak kira gelirinden faydalanmak isteyen yatırımcının başına gelebilecek olaydır. Bu amaçla ev kiralamayı düşünen yatırımcı  kişi, kredi çekerek çok sayıda ev satın almakta ve  bankaya ödemelere başlamaktadır. Söz konusu kişi gelecek kira gelirleri ile ödemelerin bir kısmını yapmayı düşünsün. İyimser durum, kiracıların aylık ödemelerini yapması ve  ödemelerin yapılmasıdır. Karşılaşılacak ilk aksilik, kiracı bulunması ancak kira gelirlerinin düşük olması ve umulan gelirin elde edilememesi ve ödemelerin kısmen yapılamamasıdır. En kötümser durum ise kiracı bulunamamasıdır. Bu durumda evlerin site aidatı ve müşterek ısıtma sistemi varsa kışın kalorifer masraflarının ödenmesi gayrimenkulcüye kalmakta ve ayrı bir gider kalemi olmaktadır.  Gelir sağlayacağı düşünülen evler  mevcut giderleri, emlak vergisi ve sair masrafları ile gelir getiren değil gider kaynağı ve masraf kapısı olabilmektedir.

Her iki olayda ana sorun "Finans yetmezliği"dir.  Müteahhit evleri tamamlamak için para bulmak zorundadır. Kredi almayı başarabilirse bir çözüm olabilecek, karşılığında kredi faizi ödeyecektir. Birim evin maliyeti müteahhit için artmıştır.

Gayrimenkule yatırım yapan kişi mutlaka kiracı bulmak zorundadır. Ödemeleri yapabilmek gelir elde edilmesini sağlayacak müşteriyi-kullanıcıyı- kiracıyı gerektirmektedir. Aksi halde yatırım başarısız olacaktır.

Her iki olay da tasarruf başka, yatırım başka dememizi gerektirmekte ve tasarruf edilen bir mali kaynak yatırıma dönüştürülmek istenirse iki olayda görüldüğü gibi yatırımın riskleri olabilmektedir. Yatırım riskleri iyi hesap edilmelidir.

Yatırım,  gelecekte kazanmak amacıyla varlık edinilmesi, fabrika kurulması, baraj yapılması gibi faaliyetlerdir. Yatırımcı, bu varlıkların getireceği gelirden faydalanmayı amaçlamaktadır. Yatırımlar küçük veya büyük çok çeşitlidir.  Bir resim atölyesi açarak yaptığınız tabloları satmak, özel şarapları satın alıp ileride satmak amacıyla bir mahzende korumak, hisse senetleri almak, fabrika kurmak bir ürünü üretmek ve satmak, baraj yapmak elde edilen elektrik enerjisi ve suyu satmak ve benzeri faaliyetler yatırım faaliyetleridir.

Hem  tasarrufun artması ve hem de yatırımın değer kazanması için en mühim unsur zamandır. Zaman iyi kullanılmalıdır.

Yatırım için kişi, örneklerimizdeki müteahhit veya gayrimenkulcünün karşılaşacağı kötü duruma düşmek istemiyorsa dikkatli olmalıdır. İyi yatırımcı olası masrafları baştan hesap etmelidir. “Herkes yatırımcı olamaz” deyişinde bu masrafların yeterince hesaplanamayışı tehlikesi olduğu bilinmektedir.

İşlerin yapılabilmesi için bilgi, insan ve makine gücü, para gereklidir. Müteahhit apartman bloklarını yapmadan önce maliyetleri hesaplamalıydı. Malzeme, işçilik, yasal işlemlere ilişkin harcamalar (inşaat projesi, ruhsatı, temel vizesi, iskan vb.i), kalorifer sistemi kurma, elektrik getirtme maliyeti gibi.                 Gayri menkulcü ise gelir getireceğini düşündüğü evlerin nasıl ilave gider, masraf kaynağı olabileceğini düşünmeliydi. Bu yüzden var olan maddi kaynağı muhafaza etmenin ötesinde artırmak ayrı çaba ve hünerleri gerektirmektedir.

Ayrıca tasarrufunuzu gerektiğinde kısa sürede paraya çevirmek imkanı söz konusuyken, yatırımın paraya çevrilmesi ve gelir elde edilmesi yılları gerektirebilmektedir. “Yatırım, paraya kolay çevrilemez.”

Yatırım yaptınız, fabrika kurdunuz ve örneğin boya üretiyorsunuz. Yeni bir üretim tekniği çıktı. Daha ucuza boya üretiyorlarsa Sizin fabrikanızın üretim teknolojisi modernliğini kaybetti. Hemen mevcut fabrikayı komşu ülkelerden birine yatırım olarak taşıyın veya modernleşmek için mevcut yerinizde yatırım yapın. Dikkatli olun.  “Yatırımınız zamanla değerini kaybedebilir”

Çok sayıda ev yapılıyor. Binlerce insan ev alıyor. Siz de yatırım amacıyla ev aldınız. Doğru yaptınız mı?. Bu konuda Warren Buffett’i hatırlayın. “Herkes satın alırken Siz dikkatli olun. Herkes satarken, Siz satın almak kârlı olabilir mi? diye düşünün.

Yatırımcıları kayıran son bir sözle yazımı sonlandırayım. Yatırımda hata yapmamak mümkün değildir. Mühim olan hatalardan ders alınmasıdır.

“Sadece uykuda olanlar hata yapmaz”  Ingvar Kamprad.

Yararlanılan kaynak: Money pools by Rosa Cays March 1st 2014

 

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..