Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

“Muhasebe büroları" "vergi büroları"na dönüştürülmelidir.

“Muhasebe büroları" "vergi büroları"na dönüştürülmelidir.
 

Devletin maliye yapısı baştan ayağa yenilenmesi ve köklü devrimsel değişikliklerin yapılması artık kaçınılmaz hale gelmiştir.


Ülkemizde ekonomiyi kayıt altına almanın yolu; ülke genelinde faaliyet halinde ki “muhasebe büroları”nı Maliye Bakanlığı bünyesinde “kamusal kurum” niteliği kazandırarak “vergi bürolarına” dönüştürmek suretiyle mümkün olacaktır.

Delillere ve bilgiye ulaşmanın kolaylaştığı bir zaman diliminde hala 80’li yılların usul ve metotlarıyla muhasebe mesleğinin icra edilmesi ekonominin kayıt altına alınmasını geciktirmektedir. Vergisel işlemlerin Internet ortamına taşındığı ve tek merkezden yönetilebildiği günümüzde halen onlarca memurla vergi dairelerinin işlerliğinin devamına zorlanması yapının hantallaşmasından başka bir işe yaramamaktadır.

Devletin maliye yapısı baştan ayağa yenilenmesi ve köklü devrimsel değişikliklerin yapılması artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Ülke genelinde ki Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Büroları Maliye Bakanlığı’nın bünyesine alınarak “Vergi Büroları” ve “Denetim Büroları” şeklinde resmiyet kazandırılmalıdır. Taşrada ki tüm vergi daireleri kapatılmalıdır. Bu değişimin en önemli unsuru da ülke genelinde ki muhasebe bürolarına yeni statü kazandırmak olacaktır. Yeni yapılanmada “muhasebe büroları” “vergi büroları” dönüştürmek suretiyle “Noterlik” ve “aile doktorluğu” müessesine benzer yeni  bir sistem getirilmelidir. Bu yeni sistemde Yeminli Mali Müşavirler  ve isteyen Mali Müşavirlerin de “Denetim Büroları” şeklinde yapılandırılmalıdır.

“Vergi ve Denetim Büroları” nda işlemleri takip edilecek mükellef sayısı sınırlanmalıdır. Mükellefle büroların doğrudan parasal ilişkilerine son verilmelidir. “Büro” ların ücretleri devlet aracılığı ile   ödenmelidir. Ücret belirlemede yöntem, tartışılarak belirlenebilir. Örneğin standart asgari belirlenen ücrete ilaveten mükellefin; odaların aldığı nispi aidat benzeri bir bedeli mükellefin tahakkuk eden vergisi nispetinde belli bir oranda belirlenebilir.

“Büroların” kurulması,kapatılması, çalışma ortamı, takibi, yetkili ataması gibi benzeri faaliyetleri de Türmob tarafından  yürütülmelidir. Bugün ki şekliyle muhasebeci ücretini mükelleften aldığı müddetçe ekonominin kayıt altına alınması bence hayaldir.Maliye Bakanlığı ülke ekonomisinin kayıt altına alınmasında muhasebecileri görmezden gelmeye devam ettiği sürece sorun da artarak devam edecektir.

Maalesef Türmob yöneticileri son on yıldır hükümetle gerekli diyaloga girememiştir. Bu diyalog ortamının oluşmamasının suçlusu Hükümet mi Yoksa Türmob mu? Bizim taşradan tespit etmemiz mümkün değildir.Türmob’un mesleki meselelerde siyasi görüşlerini bir tarafa bırakarak mevcut hükümetle birlikte hareket etme kabiliyetini ortaya koyamadığı gibi Hükümet’te Türmob’u adeta CHP’nin bir yan kuruluşu gibi görmeye devam etmektedir. Böyle bir ortamda da sorunlara çözüm üretilememektedir. Meslek mensuplarının sıkıntıları artarak büyümektedir. 

 
Toplam blog
: 53
: 1175
Kayıt tarihi
: 08.10.10
 
 

Mali Müşavir&Bağımsız Denetçi 1964 Doğumluyum. Çorum İli İskilip İlçesinde yaşamaktayım. Evliyim ..