Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '16

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

"Mutluluk, insan olmanın telif hakkıdır. Hep geç kalır"

"Mutluluk, insan olmanın telif hakkıdır. Hep geç kalır"
 

İsa Küçük. O şimdi Merkez Valisi. Kalemi elinden hiç düşürmedi.


O bir bürokrat ama, kalemi var, “mavi mavi” tüten. O’nun nefesi bile  “mavi” kokar. O’nun, rüyaları da hülyaları da mavidir. Onda, Halikarnas Balıkçısının maviliği tüter her dem. O, masmavi dünyaların adamıdır. O, maviliklerin has insanıdır. O; mavi kokar, mavi tüter, mavi mavi, diye diye.

O, maviliğin illetini, Marmarislerde, Bodrumlarda kaptı. İyileşir diye, daha maviliklere saldılar onu. Çivi çiviyi söker diye. Gittiği Bartınlarda, Amasralarda, Güzelcehisarlarda, maviliklere tekrar bulandı, bizim Balıkçı nasıl ki: “Ver maviliğini, serinleyeyim biraz” diye Sakar tepelerinden haykırdıysa, bizim yazarımız o İsa Küçük de, geri kalmadı bundan:

 “Amasra’ya inince,

Özgürlük çıkar yoluma

Mavi birata binerim.”Deyiverdi

İŞTE BÜROKRAT YAZAR İSA KÜÇÜK. ANKARA'DAKİ İMZA GÜNÜNDE, KITAP KURDU   BARTIN ÜNİ. ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ YARDIMCISI MUSTAFA ARTAR İLE

O şimdi merkez valisi Başkentte. Ama. O’nun edebiyat macerası, Marmarislerden başlar, Osmaniyelerden geçerek Bartın’da noktalanırken, şimdi de kalemi bırakmayarak sesini Ankara’lardan duyuran yazarımız İsa Küçük’ten bahsetmek

Kitap, valimizin son eseri  “Atlas ve Barış.”  Gita Yayınlarından. 72 sayfa. Kitap geliri, kız çocuklarının eğitim ve barınması  sağlamağa yönelik bir atılım: “ İnci Bankoğlunun ismiyle anılan Kültür ve Eğitim Vakfı İBEV”

İsa Bey, Halet Abla belgesel eseriyle tanındı. Pek çok yerlerde sahne aldı ve oynandı, alkışlar aldı, Halet Ablanın faziletleri bir bir ortaya çıkarıldı. Bir mimar, ancak böylesi teşvik edilirdi.

Toros’ların içinde kuş uçmaz kervan geçmez bir dağ başında Karatepe'ye gönül, Aslantaş'a ömür vermiş yol kesip köy basmamış bir kadın yaşayıp yaptıklarını taşa toprağa suya ateşe yazmış bir kadın bir arkeolog.

Halet Abla Destanı, Çukurova'nın doğusunda, Torosların içinde İki bin Sekiz Yüz yıllık insan hayatının yalnızlığı, hüznü, acısı mutluluğu ve umudunu bugün de sürdüren bir ömrün öyküsüdür. Bir kadın, çevresindeki olaylar ve ona inanmış insanların öyküsü... 

Marmaris Akyaka beldesini, mimar olmadığı halde dünyaya tanıtan Nail Çakırhan’ın eşi Halet Çambel Osmaniye’deki kazılarda bulup yeryüzüne çıkaran İsa Küçük, büyük bir kıymeti, eserleriyle tanıtmada  öncülük ettiği için, ayrıca övgüye değer bulunmaktadır.

Eşi Halet Hanım, daha Osmaniye’de iken bir kazı uzmanı ve arkeologdur. Zamanın valisi İsa Küçük, Karatepe önlerinde çalışan bu arkeologu ziyaret eder. Bir plaket verir. Daha sonraları aynı Halet Hanım şöyle diyecektir. “ Bir Vali bana, 55 yıl sonra bir plaket verdi” Görüyor musunuz, onu keşfeden insanı” işaret ediyor.

Ve de aynı Valinin, bana plaket verirken söylediği gib: “ Bu şehir, 60 yıl önce kaybettiği çocuğunu buldu” diyerek beni işaret ettiği gibi. Aynı vali, beni, Milliyet Blog camiası içinden  cımbızlayıp, koskoca salondakilere böyle takdim etmişti. Beni onore etmişti. Demek ki unutulmuyor. Şimdiki yaptığım iş de, o valimizden aldığım hızla, o bayrağı elimde tutuyor ve düşürmemeye gayret sarf ediyorum.

Yazarımız İsa Küçük’ün diğer kitabı, düşündüren felsefi şiir kitabı olan “Bütün Hürriyetler  Serbest Bu Akşam” da, mana yüklü dizeler var.

 Balıklar geçer sürü sürü, bölük bölük/ Balıklar mavileşir / Bartın Çayı’nı içince Karadeniz / Demlenir. / Mor menevişler açar kuytularında / Sonra Maviş Ana’nın sesi  duyulur: / Sen bir saz olaydın / Bütün türküleri çalaydın / Benim sesim duyunca / Alev alev yanaydın / Bartın Çayı’nı içince Karadeniz, dinlenir."

Sevginin başı, mutluluktur. Ne diyor İsa Küçük: “Mutluluk, insan olmanın telif hakkıdır. Hep, geç kalınır! ”En başta tanıdığımız kadarı ile mutlu bir insandı İsa Küçük. Bunu, resmi görevinde herkese yansıtırdı. Bu gün hala daha sevilmesinin, aranmasının sebebi  de bu olmalı.

Ne diyor yeni kitabında? Şöyle sesleniyor okuyucularına: "Beş bin yıldır dolaşırım" dedi "bu topraklarda"
"benim kahramanlarım" dedi "insanlardır"
"Sıradan, seven, acıyan, üzülen, mutlu olan insanlar"
Ve durdu, bir nefes aldı kirli havamızdan, devam etti konuşmasına
"Anti kahramanlarım da" dedi
"yalan söyleyenler, çıkarcılar, sözünde durmayanlar, ikiyüzlüler
Kendinde olmayanları 'var' sananlardır" dedi
Barıştan yana bir insan


İsa küçük dostumuz, kitabını şöyle takdim ediyor zaten. Bundan bin bir manaları çıkarmak  da elimizde. “Değerli yazar Ayla Kutlu, “Asi…Asi” romanında “insanlar doğdukları şehrin yapraklarıdır,  ilk onlara bakılarak anlaşılır şehirlerin kimliği” diyordu Şehirleri güzelleştiren ve yaşanılır kılan o yaprakların sağlıklı, güçlü ve uzun ömürlü olması en büyük dileğimizdir. Bu bağlamda bir imece çağrısı olarak göverip gövdelenen Atlas ve Ateş’in, insani ve fiziki coğrafyamızdaki yangını söndürmek işinde de hiç olmazsa bir damla olmasını umalım; sözünü ettiğimiz imeceye katılım çağrımızı, bir kez daha yineleyerek …”

Evet, biz de ekliyoruz: “ Buyrun imece’ye ”

İLK  KİTABI

2 NCİ KİTABI

3.SOB KİTABI

İSA KÜÇÜK, İBEV VAKFI SAHİPLERİ İLE  TOPLUCA ÇEKİLMİŞ RESİMLERİ

HALET ABLA , AKYAKA DASAHNEYE KONDUĞU ZAMAN. ÖN SIRADA EMİNE İSA KÜÇÜK

MUĞLALI SANATÇI ÖZBEK, HALET ABLADAKİ BÜTÜN SÖZLERİ EKSİKSİZ VE AYNI HEYECANLA SAHNEYE KOYDU. BÜYÜK ALKIŞ ALDI. EGE, KENDİSİYLE İFTİHAR EDİYOR.

İBEV VAKFI ÜYELERİ TOPLU HALDE. KİTABIN GELİRİ BU VAKFA BAĞIŞLANDI

HALET ABLANIN KOCASI NAİL ÇAKIRHAN'IN AKYAKA'DAKİ EVLERİ. İŞİN GARİP TARAFI,  HİÇ MÜHENDİS OLMADIĞI HALDE, BU YÖREDE VE HER YERDE BİRBİRİNDEN GÜZEL ESERLER ORTAYA KONULMASI. BU EV BU GÜN BOŞ.

AYNI ESER, BAŞARI İLE İZMİR'DE DE SAHNEYE KONMUŞTU. TÜM SEYİRCİLERİ İSE KADINLARDI

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..